Ігор Бондар-Терещенко

Автор:

Північна сага, бандитський Південь і неблизький Схід – 5 екзотичних книжок липня

мнения

Сегодня, 06:54

…Віддавна було відомо, що географічна прив’язка сюжету насправді не така вагома, як його наповнення "живим" життям. І палке кохання могло трапитись герою навіть на Північному полюсі. Натомість лише зараз, здається, потроху починаємо розуміти, що закони природи ще ніхто не відміняв, і людські стосунки залежать саме від того, де ти народився і як тебе вчили кохати. Книжки про це бувають найцікавіші, бо правдиві.

Свята розпуста, діти-примари і футбол на полюсі: 5 книжок липня

мнения

19 Июля, 06:38

У всіх романах цього огляду їх юним героям завжди бракує чогось важливого – від м’яча чи сексу до батька або морських пригод. Ось чому більшість з них цілком можуть стати своєрідним путівником черговою Країною невивчених уроків.

Секс у Парижі та вітрини Пирятину – 5 перекладів липня

мнения

9 Июля, 07:48

Про те, що щастя є, його не може не бути, ми чули давно і надійно. Утім, різниця між його сприйняттям та формами, яких воно набуває у різних географічних широтах, не дає нам зосередитися на власному задоволенні. Бабуся, панове, буває щасливіша за онуку, а справжній поет знаходить свою Святу Землю навіть на Полтавщині.

Як врятуватися від відьом і сховатися від шквального вогню: 5 книжок, без яких не вижити влітку

мнения

1 Июля, 06:23

Небезпека чекає на читача усіх цих захоплюючих історій, в принципі, будь-де – від Києва з його нечистою силою на Лисій горі до Китаю, куди доля заносить молоду киянку. Уникати спокуси підглянути, що там далі, за рогом, на площі перед донецькою мерією, на останній сторінці – марно, бо кайф від цього чтива накриває одразу. І ніякі підказки від американського спецагента, який радить не ховатися під столом від цунамі, не допоможуть.

Як би було, якби не було: 5 книжок про світ без Христа і радянської влади

мнения

25 Июня, 15:54

За всі часи людство прагло зазирнути не так у світле зазвичай майбуття, яке йому обіцяли, як за лаштунки минувшини, а ще краще у самісіньке нутро сучасності. Як там насправді, чи існують якісь інші шляхи до щастя, чи не досить трохи підправити в бухгалтерії, щоби воно запанувало в нашій сторононьці якнайшвидше. У принципі все це можливо, принаймні в літературі, чиї автори не раз і не два користуючись своїм правом на "альтернативну" історію, уявляли в своїх книжках світ чи то без Христа, а чи – страшно сказати! – без радянської влади.

Раби Кокотюхи, чорти Донбасу та інші оригінали червня

мнения

15 Июня, 07:52

У цих книжках тіні недалекого минулого виходять на поверхню наших днів, утворюючи мало не паралельний світ альтернативної історії. Чорти і янголи, генії на жебраки вже не складають єдиної спільноти під назвою "радянський народ", але пречудово розбрідаються генетичними задвірками решти національностей.

Зад у теплі, або Де шукати щастя – 5 "безвізових" книжок

мнения

26 Мая, 07:44

Героїв цих книжок грабують в рідному місті, вони шукають розради в старих записниках, і в Антарктиді їм не сховатися від того, що вони вважають коханням. То де шукати цю саму "останню територію", яку прийнято боронити до останнього подиху? Якого, у свою чергу, вистачає лише на те, щоб дмухнути на сірник перед тим, як, запаливши, взятися до читання.

Зеро чи Тойво? 5 книжок, якими варто "озброїтися" на Книжковому Арсеналі

мнения

14 Мая, 07:20

Українські переклади сучасної зарубіжної класики і міжнародних бестселерів вже давно цілком буденна для нашого сьогодення річ. Причому виходять ці книжкові хіти майже паралельно в різних країнах світу, і Україна – давно вже не виняток, а деякі з її власних авторів й взагалі нічим не гірші за перекладених чужоземців. Хай там як, але всі вони – хоча б для порівняння – будуть варті уваги на "Книжковому Арсеналі".

Як її не любити: 5 книжок про патріотизм і патріотів

мнения

9 Мая, 20:37

Що таке Україна – кожен з авторів цих книжок розумів і розуміє по-своєму. Хтось став жертвою надмірної любові до неї, а когось ще за життя визнали героєм, лауреатом і кавалером якогось там ступеню. Утім, завжди надходить час чергової патріотичної ревізії, і тоді вже точно стає відомо, як же її не любити.

Коханки і коханці: 5 книжок весняного чтива

мнения

30 Апреля, 07:49

У книжках цього весняного огляду стається так, що любов – до батьківщини, історії, власного міста – іноді "накладається" на кохання героїв. Яке, як виявляється, здатне міняти погляди на всі вищезгадані геополітичні цінності, залишаючи лише звичайнісіньку жагу до життя. А тут вже недалеко й до гріха – хоч в Японії, хоч в Україні. Утім, ліки на цю "хворобу" так само додаються до всіх запропонованих сюжетів.

Список бажань: 5 книжок, в яких здійснюються мрії

мнения

9 Апреля, 07:10

Іноді не лише в казках із зазвичай щасливим кінцем буває так, що все замислене героями збувається: мрії, побажання, сподівання. Часом у найбуденніших історіях стаються найнеймовірніші речі, які навіть мріями складно назвати, оскільки ніхто навіть не думав, що вони зможуть здійснитися в таких несподіваних місцях. У космосі, при переході в іншу стать, під час викидання сміття після дружньої пиятики.

Фройд, Міхновський і футбол: 5 книжок про забави класиків

мнения

19 Марта, 05:11

Класики літератури завжди вирізнялися уніфікованістю особистої біографії. Дати життя-смерті, список звань і книжок, обов'язкове ліберально-демократичне минуле часів "проклятого царизму". Вже за епохи руйнування канонів, всі вони одомашнилися, зійшли з п’єдесталів до читача і стали персонажами популярних романів і "однофамільцями" футболістів.

Від Іраку до СРСР: 5 книжок про форми смерті

мнения

3 Марта, 05:16

…Буває, що людина виявляється міцніше за сталь – у борні з життєвими труднощами, але ламається, коли супротивник – вона сама. Скажімо, коли мова про поєдинок молодої успішної жінки з образом, який вона для себе виплекала, або з цілою епохою, в якій тоталітарна пам’ять римувався з дитинством. Загалом війна у всіх книжках цього огляду триває не на життя, а на смерть, точніше на виживання, що в сучасному мегаполісі передбачає той самий, смертельний результат. Гинуть люди, епохи,

Зрадники і запроданки – 5 книжок про колабораціонізм

мнения

26 Февраля, 05:13

Обличчя війни за всі часи було незмінне, і в цих книжках воно типове настільки, що спочатку навіть важко зрозуміти, про які саме роки воєнного лихоліття мова. І справді, німецька окупація Франції часів Першої світової війни мало чим відрізнялася від навали гітлерівців у 1940-х роках. Що вже казати про теперішній Донбас. Натомість образ головної героїні, чий чоловік на фронті, а в хаті гостюють чи то німецькі офіцери, а чи місцеві функціонери – змінюється на очах. Але герої завжди повертаються, нехай навіть не дуже героїчно.

Як ми будемо жити далі: 5 книжок про майбутнє

мнения

16 Февраля, 05:19

Людство, що активно працює над власним самознищенням – від екології до економіки – тим не менш, завжди жваво цікавилося тим, що ж буде далі? Як довго триватиме війна? Чи наші в п’ятницю виграють футбол? Зрештою, хто замінить чоловіка в ліжку, а жінку – на кухні? І все це разом із перейманням щодо того, як легше та ефективніше збагатітися, тобто комфортніше та безболісніше втопити ближнього і піднестися на мильній піні стовідсоткового успіху.  В книжках цього огляду можна знайти відповіді на всі ці питання – українською чи всерйоз: це вже яке майбутнє вам більш до вподоби.

Дракони і привиди: 5 книжок за дітей, проти дітей, не для дітей

мнения

7 Февраля, 05:24

Щоразу занурюючись у не надто бурхливий потік українського книговидання, і зокрема друк дитячої книжки, неодмінно запитуєш в себе: невже цей потік формується згідно із законами "дорослого" ринку, і чи не втрачає від того сама продукція. Ну й, зрозуміло, її споживач – вибагливий, прискіпливий і справді не звичайний, а – професійний читальник.

Хто в хаті хазяїн: 5 книжок-попереджень

мнения

1 Февраля, 06:16

Письменники завжди претендували на роль пророків, навіть якщо відпекувалися, мовляв, цього від них вимагає суспільство. З іншого боку, навіщо писати, якщо не висловлювати при цьому оригінальні думки, які, як довела історія і практика, обов’язково витворяться як не на пророцтва, то на афоризми точно. І лише та сама суспільна вага і громадська позиція розділяє літераторів на тих, у кого в книжках передбачається близький апокаліпсис, і на тих, чиї куплети а ля "не женитесь на курсистках" пророкують родинну катастрофу.

5 книжок про війну

мнения

24 Января, 17:46

У нещодавньому заочному обміні "літературознавчими" думками між Жаданом і Медведчуком пролунала фраза про те, що військова тема поки не дала нам українських Ремарка з Гемінгвеєм.

Від Криму до пекла: 5 книжок про ігри та ігрища

мнения

17 Января, 06:16

Іноді автори цих книжок передрікають такі глобальні речі, що стає страшно: невже текст може пророкувати долю? І лише факт того, що більшість пророцтв, зроблених ними – давно вже здійснилися, трохи заспокоює: ми живемо в тексті. Який, додамо, буває цілком вільно переписати, зігравши чи то в детективну гру, а чи спокусившись на ігрища з більш високими ставками.

Зникла булка в снігах України: 5 книжок про близьке ретро

мнения

8 Января, 06:22

Згадуючи минуле, ми наближаємося до нього з усією ясністю подальшої долі. Як було, що буде, чому не сталося – про це пишуть колективні романи, знаходячи відповідь у старих апокрифах і казках. І лише через те, що слова розкидані навіть не світами, а районними бібліотеками, куди ніхто не ходить, ми ніяк не зберемо докупи домову книгу свого роду. Вступивши у недалеке ретро свого близького майбуття.

Наша Галя балувана: 5 українських еротичних книжок

мнения

4 Января, 06:19

Еротиці у наській літературі завжди підшукували заміну. Причому це були не сором’язливі евфемізми та метафори, а відверте висловлювання на "злобу для". Тобто абсурд впереміш з чорним гумором у вигляді памфлетів і фейлетонів відміняли будь-яку "еротику" як жанр. Варто було сказати, що "щастя приходить до нас, як у бабську зону – покришене", і уява домальовувала "порнографічну" історію малоросійської культури не згірш за Мазоха і Сада. У книжках цього огляду – всього потроху з тих цнотливих часів, а вже новітні "еротичні" зразки доповнюють жанрову картину.

Андрогінія, самогубство, адюльтер: 5 книжок про українських письменників

мнения

27 Декабря 2016, 05:21

У далеких 1930-х письменницька самокритика, що межувала з автоекзекуцією  була на висоті. "Бандити ми і отамани. І не прийде після нас нащадок прекрасний, і ляжемо ми трупом безславним і загородимо двері в Европу", – журився український радянський класик Микола Куліш. З часом критичне ставлення до рідної літературної спадщини підхопили вже "прекрасні нащадки", і піддослідні класики в їх інтерпретації здобули далеко не кращі характеристики.

Від Києва до Нью-Йорка і назад на Донбас – 5 книжок про еміграцію

мнения

20 Декабря 2016, 07:13

В екзотичному жанрі сучасної "еміграційної" прози існує чимало різновидів – від легкого "туристичного" чтива і важкої "колоніальної" прози до "заробітчанських" ламентацій і свіжих оповідок з зони АТО на гірку патріотично-еміграційну тематику. Автори представлених нижче книжок займають, відповідно, всі можливі ніші цього жанру.

Шпигуни і шпигунки: 5 книжок про державні таємниці

мнения

12 Декабря 2016, 05:16

У контексті сьогоднішньої шпигуноманії гріх буде не підняти тему диверсантів, які задом наперед, ще й на коров’ячих ратицях, забрели в історію літератури. Скажімо, кого з розвідників, крім Штірліца, ми знали до недавнього часу з історії нашої радянської Батьківщини? Правильно, майже нікого, якщо не вважати Віктора Петрова, що з’явився у Харкові 1942 року в мундирі німецького офіцера, а потім, вже на еміграції, зник у невідомому напрямку. Точніше, повернувшись до служби на іншому терені ідеологічної науки.

Від Чорнобиля до Донбасу: 5 книжок про мандри

мнения

6 Декабря 2016, 05:20

Попри офіційний статус "письменника", ще й "мандрівника", автори книжок цього огляду не позбавлені у своїх оповідях суто приватної думки. Це думка про світ та околиці, але принаймні їх вони сходили у реальних подорожах. Вирушаючи в мандри, навіть віртуальні, ми завжди беремо із собою самих себе. Відповідно, маємо суто особистісну картину світу – чи то побачену з канапи в телевізорі, а чи з крісла у залізничному експресі.

Як вилізти нагору: 5 книжок про людей і політиків

мнения

29 Ноября 2016, 05:21

Шляхів потрапити в крісло, а чи до корита література знає чимало. Це і класичні сюжети, і експериментальна проза, і альтернативного історія про шляхи нагору. Як саме вони стають манівцями, а то й тупиками не лише в життєвому, але навіть сюжетному сенсі – у книжках цього передзимового огляду.

Гіпі, панки та інші діти застою: 5 книжок про українських маргіналів

мнения

22 Ноября 2016, 05:23

За всі часи фарбували свою епоху в усі можливі кольори контркультури саме ті, хто "офіційно" до неї не належав. Власне, вони й залишилися в історії своєрідними маркерами свободи, творчості та альтернативного життя-буття. Як у тому анекдоті, де Брежнєв – всього лише правитель, що жив за епохи Алли Пугачової.

Стара молодь, юний снобізм та інший вертеп стосунків: топ-5 "осінніх" книжок

мнения

14 Ноября 2016, 14:57

За всі часи було так, що будь-які нові віяння та поривання радикального зразка і ґатунку – чи то в літературі та мистецтві, а чи в самому житті – невдовзі обов’язково ставали модою і мейнстрімом. Тож варто іноді просто зачекати на свої п’ять хвилин слави, але не слід забувати, що поки чекаєш, ті самі молодечі віяння з пориваннями можуть просто минути. То чи не краще просто прожити своє життя так, щоби література з мистецтвом його аж ніяк не замінило. Не кажучи вже про моду з мейнстрімом.

Пером і мечем, або наша відповідь Сенкевичу: топ-5 українських бойовиків

мнения

7 Ноября 2016, 06:33

За всі часи зарубіжні автори бачили українську тему не лише притулком рахманних історій про трагічне кохання, але й кублом пекельних пристрастей суто дикунського ґатунку. Так, наприклад, у відомій епопеї польського класика Генріка Сенкевича "Вогнем і мечем" козаки – це бандити, пияки і харцизяки. Як воно велося насправді за часів сивої гайдамацької давнини, буде цілком справедливо дізнатися вже від авторів з цього боку історичної правди.

До зими на Майдані: ТОП-5 книжок про трьох заручників і мільйон баксів

мнения

24 Октября 2016, 06:52

Іноді здається, що зима не приходить тому, що ми її добре пам’ятаємо минулу, тобто торік чи позаторік. І тоді має сенс згадати, як усе було тоді, на Майдані, однієї з нещодавніх зим, яку не забути ніколи. І коли така травматична пам'ять вертається – знову пишуться книжки, шукаються причини, тривають пекельні ігри, а головне – пригадується, як саме все починалося задовго до зими, осені чи останнього "інфекційного" літа.