Що ми їмо?

Чи Ви колись замислювались над тим, що їмо ми і що будуть їсти наші діти?

Населення Землі неухильно росте і задля того, щоб прогодувати його, «вдячні нащадки» Грегора Менделя по-своєму використали його праці… Створили генетично модифіковані продукти, клонували ссавців. Що ж далі?..

Коли ми приходимо в магазин чи на базар, завжди хочемо придбати екологічно чисті продукти, забуваючи, що саме вони не містять радіонуклідів, солей важких металів та ін., оскільки сучасні біоінженери попрацювали над їх клітинною структурою.

Усі ми є свідками небувалого досі експерименту, точніше його першої стадії, – дослідами над рослинами. Учені-біотехнологи запевняють, що немає і досі задокументованого випадку, який би пов’язав хворобу людини та вживання нею генетично модифікованої їжі. Однак забувають, що лише трохи більше 30 років проводяться ці дослідження, а отже, час, що пройшов із впровадження в продукти харчування генетично модифікованих продуктів, ще менший, а говорити про генетичні зміни людини взагалі ще рано.

Однак незважаючи на це розведення генетично модифікованих рослин просувається семимильними кроками. За даними деяких джерел, на сьогодні 16 % усіх сільськогосподарських земель засіяно генетично модифікованими культурами. У США – понад 2/3 усіх генетично модифікованих рослин на планеті. Активно користуються плодами біотехнологій Аргентина, Канада та Китай.

Найбільш розповсюджені у світі генетично модифіковані культури: соя, кукурудза, хлопчатник, рапс, помідори, канула, папайя, картопля, рис, пшениця, тютюн, буряк та кукурудза. Зовні вони нічим не відрізняються від звичайних рослин.

Стійкі до паразитів генетично модифіковані рослини виробляють спеціальний протеїн, що токсичний для шкідників. Однак повідомляється, що генетично модифіковані рослини стійкі і до гербіцидів, що дозволяє фермерам інтенсивно їх використовувати. При цьому генетично модифіковані рослини стійкі до самих гербіцидів, а не до накопичення їх та їхніх метаболітів!!!

Ринок їжі в США ще у 2001 році майже на 60 % складали продукти, що містять генетично модифіковані компоненти. Окрім цього, вся продовольча гуманітарна допомога, що йде у слаборозвинені регіони планети, – генетично модифікована.

Варто не забувати, що незважаючи на те, що генетично модифіковані рослини дешевші, їх простіше вирощувати, вони мають високу врожайність, тривалий термін зберігання, можливість збільшувати в них кількість вітамінів та ін., насіння генетично модифікованих рослин не дає потомства, його треба купувати щороку, а ціни на них визначатимуть ті, хто їх буде створювати. 85 % ринку генетично модифікованих рослин знаходиться в руках 3 американських мегакорпорацій – ДЮПОН, МОНСАНТО і ДАУ КЕМІКЛ. Монополія майбутнього закладається вже зараз.

Одна з основних проблем широкого використання генетично модифікованих рослин – їх можливість стати інвазивними, поступово витісняючи традиційні сорти.

Деякий час усе буде чудово – високі врожаї, гарні прибутки. Однак закони Менделя ніхто не відміняв. І масове перехресне запилення між генетично модифікованими рослинами та звичайними рослинами, що живуть поруч, через енну кількість років дасть життя рослині, що не буде кукурудзою, однак буде мати її супервластивості. Коли фермер побачить супербур’ян – буде пізно. А що буде зі шкідниками типу колорадського жука за законами природного відбору? Можливо, всі популяції всіх шкідників стануть стійкими до генів, що вмонтовані в рослини для боротьби з ними, – це закон еволюції і по-іншому не буває.

Окрім цього, розповсюдження у сільському господарстві генетично модифікованих рослин призведе до зниження біорізноманітності сортів та звуження генетичної бази насіння й монополізації кількома компаніями-виробниками цього насіння.

Старий Світ намагається протистояти генетично модифікованій експансії. Так, в Австрії та Люксембурзі вирощування генетично модифікованих рослин карається законом, в Англії в навчальних закладах виключена генетично модифікована їжа. І якщо в Америці дозволено до продажу кілька сотень рослин, то в Європі – лише три, до того ж їх культивування обмежується суворими правилами.

Британські вчені з 1999 р. вивчали вплив на біосередовище генетично модифікованих сортів рапсу, буряка та кукурудзи. Виявилося, що після обробки гербіцидами всі рослини, окрім генетично модифікованих, гинули. Англійські вчені показали, що за такої практики через 3 роки біомаса і кількість насіння бур’яну зменшується на 20-30 %, що в свою чергу призводить до зменшення різноманітності дикої флори, негативно впливаючи на безхребетних, яким ці рослини давали дах і захист.

Найсумнішим є те, що люди не можуть спрогнозувати, як впливатиме вживання генетично модифікованих продуктів на їхній власний генетичний апарат.

Німецькі вчені встановили, що бактерії, які живуть у шлунку бджоли, що харчувалась пилком трансгенного турнепса, мутували!!!

В Україні останнім часом значно збільшилась кількість продуктів, що містять генетично модифіковані складники. На конференції «Біобезпека для України…» навели такий приклад: співробітники лабораторії молекулярно-генетичних досліджень Держспоживстандарту України закупили в супермаркетах столиці 42 найменування різних м’ясних виробів – ковбас, пельменів та ін. У 24 з них (тобто більше половини) були виявлені  генетично модифікованих організми.

Продукти-мутанти, які найчастіше зустрічаються в Україні

Помідори

В їх клітини введений ген медузи або морської камбали, що відповідає за холодостійкість. Такі помідори довго зберігаються неспілими при +12 °С, а потрапивши в тепло, вони вже за 2-3 год виглядають спілими.

Картопля, соя, кукурудза

В їх ДНК увели ген земляної бактерії, яка генерує високі врожаї, а бур’ян та шкідники гинуть при обробці хімікатами.

Пшениця

Містить ген скорпіона, завдяки якому вона може рости тепер хоч у Сахарі.

Необхідність уведення норми на ГМО в продуктах назрівала давно. Кабмін прийняв постанову від 1 серпня 2007 р. № 985 «Питання обігу харчових продуктів, що містять генетично модифіковані організми та/або мікроорганізми», згідно з якою всі продукти, що містять ГМО на рівні 0,9 % та вище, мають відповідно маркуватися. Однак через певні обставини вона так і не вступила повноцінно в силу. Тоді в Україні не було такої лабораторної бази, що забезпечила б таку кількість досліджень, а тепер, коли лабораторії є, не всі підприємства можуть заплатити за них.

Цілеспрямовані та глибокі дослідження в Україні, чи небезпечні для людини ГМО, в Україні не велися, та і навряд чи зможуть розпочатися найближчим часом, оскільки вони занадто дорогі і тривалі.

Так що, як вважають біотехнологи, щодо шкоди здоров’ю одні гіпотези. Адже зниження імунітету та народжуваності можна пояснити й іншими об’єктивними причинами – поганою екологією, нездоровим способом життя та інше…

Урешті-решт, вибір за нами, що купувати, що їсти. І зайвий раз прочитати на етикетці склад товару ніколи не завадить.

В ТЕМУ:

Ось далеко неповний перелік продуктів, у виробництві яких використовуються генетично модифіковані організми. «Зелені» вважають що «так».

Компанія-виробник:

  • Frosted Flakes (пластівці)
  • Hershey’s Toblerone (шоколад, усі види)
  • Kit-Kat (шоколадний батончик)
  • Milk Chocolate Chips (печиво)
  • Reese’s Peanut Butter Cups (арахісове масло)
  • Special Dark (темний шоколад)
  • Milk Chocolate (молочний шоколад)
  • Chocolate Syrup (шоколадний сироп)
  • Special Dark Chocolate Syrup (шоколадний сироп)
  • Strawberry Syrop (полуничний сироп)
  • Mars, M & M’s, Snickers, Milky Way, Twix, Nestle, Crunch (шоколадно-рисові пластівці)
  • Milk Chocolate Nestle (шоколад)
  • Nesquik (шоколадний напій)
  • Cadbury (шоколад)
  • Fruit&Nut (шоколад)
  • Heinz Ketchup (кетчуп)
  • Hellman’s Real (майонез)
  • Coca-Cola (напій)
  • Coca-Cola, Sprite Cherry Coca Minute Maid Orange Minute Maid Grape (напій)
  • PepsiCoPepsi (напій)
  • Pepsi Cherry Mountain Dew (напій)
  • Lays Potato Chips (all), Cheetos (all) (чіпси)
  • Cadbury/Schweppes, 7 Up, Dr. Pepper (напій)
  • Pringles (чіпси)

Аналізи на вміст ГМО не можуть виконуватись у звичайних аналітичних лабораторіях, оскільки для цього необхідне дороге обладнання, реактиви, висококваліфікований персонал, що володіє різноплановими біологічними методами. В Україні лабораторій, що проводять якісну і кількісну експертизу ГМО в продуктах, близько двадцяти. Серед них і аналітична лабораторія Науково-сервісної фірми «ОТАВА» – компанії, що спеціалізується в галузі наукових досліджень. Лабораторія оснащена сучасним аналітичним обладнанням від провідних світових виробників. Співробітники лабораторії мають значний досвід роботи з проведення випробувань методом полімеразно-ланцюгової реакції (основний скринінговий метод для визначення ГМО в зразку), виконання гібридизаційного і рестрикційного аналізу, аналізу функціонування вставки (ОТ-ПЛР та вивчення продукції білка чужерідної ДНК), секвенування і т. д.

Окрім досліджень, пов’язаних із використанням вищезгаданих методів, науковці ОТАВИ здійснюють на замовлення клонування генетичних послідовностей.

Тож поки весь світ вирішує проблему безпеки використання ГМО, уже сьогодні, завдяки послугам аналітичної лабораторії компанії «ОТАВА», можна дізнатись, що саме ми їмо.

Марина Шарова,
лікар, науковий консультант Науково-сервісної фірми «ОТАВА»