This version of the page http://rozvytok.in.ua/3363-2016-06-15-3363 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-18. The original page over time could change.
Парламентський комітет підтримав законопроект, який дозволить органам місцевого самоврядування використовувати нову форму транскордонного співробітництва — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Парламентський комітет підтримав законопроект, який дозволить органам місцевого самоврядування використовувати нову форму транскордонного співробітництва

Парламентський комітет з питань європейської інтеграції підтримав і рекомендував Верховній Раді прийняти в першому читанні поданий Мінрегіоном законопроект «Про внесення змін до деяких законів України стосовно об’єднань єврорегіонального співробітництва (ОЄС)» №4775, який дозволить органам місцевого самоврядування використовувати нову форму транскордонного співробітництва.

Законом зокрема передбачається, що до компетенції місцевої влади (сільських, селищних, міських, районних та обласних рад) буде віднесено схвалення угод про об’єднання єврорегіонального співробітництва, прийняття рішень про утворення ОЄС, приєднання до такого об’єднання або про вихід з нього, затвердження та внесення змін до статуту ОЄС.

ОЄС — орган транскордонного співробітництва, який утворюється як юридична особа з метою заохочення, підтримки та розвитку в інтересах населення транскордонного та міжтериторіального співробітництва.

Основною діяльністю ОЄС, які вже діють в країнах членах Ради Європи, є розроблення та реалізація спільних проектів (програм) транскордонного співробітництва, а також надання правової допомоги, освітніх, соціальних та інших послуг суб’єктам та учасникам транскордонного співробітництва.

Запровадження в Україні ОЄС дозволить скористатися перевагами членства в існуючих об’єднаннях, де досі українська сторона мала статус спостерігача, а також надати можливість регіонам скористатися новою формою міжнародного співробітництва.

Як повідомлялося, Мінрегіон разом з іншими центральними та місцевими органами влади розробив та подав на розгляд Уряду проект Програми розвитку транскордонного співробітництва на період 2016-2020. Впровадження цього документу відкриває нові можливості для розвитку регіонів та активізації діяльності громад прикордонних територій щодо співробітництва з міжнародними партнерами.

Довідка

Запровадження в законодавстві України нової форми транскордонного співробітництва у вигляді об’єднання єврорегіонального співробітництва (ОЄС) передбачено Протоколом № 3 до Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями стосовно об’єднань єврорегіонального співробітництва, ратифікованим Верховною Радою України в травні 2012 року.

Для цього необхідно внести зміни до Законів України: «Про транскордонне співробітництво», «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про ратифікацію Протоколу № 3 до Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво…», що і передбачається законопроектом №4775.

15.06.2016

За матеріалами Веб-сайта Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Twitter