This version of the page http://rukotvory.com.ua/?p=882 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-16. The original page over time could change.
Фрагменти скульптур у Буші замуровують у вигрібні ями - РукотвориРукотвори
Шукаємо приміщення у центрі Києва Більше не показуватиX
  • Укр
  • Eng

Фрагменти скульптур у Буші замуровують у вигрібні ями

29 травня 2009 01:55
Альошкін, безлад, Буша, Вінничина, скульптура, Ямпіль

Українські скульптори можуть забрати свої роботи з Буші та Ямполя Вінницької області, якщо їх надалі будуть розбивати чи красти. Скаржаться, за останні кілька років вже ушкодили близько 20 творів в історико-культурному комплексі «Буша» під відкритим небом.

До прикладу, елементи скульптури Олексія Альошкіна «Крісло патріарха» «Рукотвори» знайшли у фундаменті вигрібної ями за маєтком одного з представників місцевої еліти. У підмурок заклали уламок кам'яного поручня твору з написом «Возлюби ближнього як самого себе».

Серед ушкоджених або повалених скульптура одеського майстра Кліма Степанова, «Мурафа» його батька Миколи Степанова, ангел Георгія Чуєнка, робота Георгія Матвієнка, скульптури молодих авторів та ще кілька творів родини Олексія Альошкіна.

Скульптори скаржаться, що їхні роботи позміщували з тих місць, де вони їх виставляли на симпозіумах. Хоча на це вони потратили немало творчих сил. Свого часу сперечалися, де краще ставити. Кажуть, зараз керівництву слід було просто звільнити майданчик у центрі Буші під свої потреби.

Перші скульптори в Буші — небажані гості

Останні кілька років першу генерацію скульпторів, які створили своєю працею комплекс у Буші, на симпозіуми не кличуть. Востаннє вони творили 2002 року. «Нас не запрошують, бо ми постійно знаходимо якісь недоліки», — каже Олексій Альошкін.

Й самі скульптори не хочуть там працювати, коли бачать, що роботи нікому не потрібні. «Ми віддали їх на зберігання, а не для того, щоб їх нищили. Забрати скульптури з комплексу — останній крок. Але ми до нього можемо вдатися, якщо нічого не зміниться», — наголошує Альошкін.

Зі слів митця, люди в Буші не усвідомлюють цінності робіт. Адже, в Європі кубометр каменю коштує 4 тисячі євро. А робота скульптора вартує кількох десятків, ба навіть сотень тисяч. Бо ж вартість не лише має компенсувати тяжку працю, а й дозволити митцю прожити після того хоча б 3 місяці.

Ямпіль «не пасе задніх»

В місцевому парку скульптур пропала робота відомого скульптора Юрія Багаліки «Зустріч Марії та Єлизавети». Твір Людмили Альошкіної «Жорна», присвячений Голодомору, розкидали й побили. Роботу Юлія Сінкевича «Прометей» перекинули. Мабуть завадила їздити автомобілям — кажуть майстри. Зараз у парку, де раніше не було руху, відсунули квіткові клумби з дороги і продають алкогольні напої. Будь-яке фіксування розваг на фотоапарати публіка сприймає болісно.

Скульптурний комплекс під відкритим небом у селищі Буша на Вінничині є найбільшим в Україні. З 1986 року на більш ніж 20-ти симпозіумах митці створили близько двохсот унікальних творів з каменя-пісковика.

Парк у Ямполі налічує близько 20-ти робіт відомих скульпторів.

Богдан Гдаль, «Рукотвори»

Tweet
Якщо Ви знайшли помилку в тексті, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

34 відгуків

  1. сашко бо-гі says:

    Бушу потворять вже не першій рік і досить успішно, перетворюючи її культурні та природні цінності на оздоблення для відпочинку місцевих нуворіші та вінницько-могилівських можновладців. Якшо там не поміняють керівництво на професіонала, шо вболіватиме за справу, будемо мати великий шашлично-пивний комплекс. Ганьба!!!

    Відповіcти
  2. Лев says:

    Дуже шкода. Хочеться поїхати та натерти там всім писок!

    Але.... перед тим, як свинопасові дарувати те, чим пишається панство, потрібно того свинопаса- хама хоч трохи якось просвітити. А так — розкидали ті митці бісер перед свиньми та й годі!

    Теж саме я вже читав на сайті Блеки про замки та храми України. Як свинопасові треба клуню мурувати, то нічого святого нема — все культурне та історичне надбання зруйнує та розтащить.

    От цікаво — оті всі скульптури якось у правовому сенсі захищені? Створено якийсь фонд чи парк? На баланс їх хто-небудь де-небудь поставив? Якшо ні, то варто тим художникам негайно забирати твори, бо свині все зруйнують та попсують. А якшо да, то треба подавати у прокуратуру, відкривати справу, надати їй розголосу і якшо і не вийде когось посадити, але пустити серед місцевих остраху за можливу відповідальність.

    Відповіcти
    • Богдан says:

      А нема кому той писок терти. Ну натреш директору. І шо? Не зрозуміє всеодно, а шо натерли. Шанувати будуть, коли той парк обнесуть триметровою огорожею і за вхід тре буде платити 30 грн..

      Відповіcти
      • Лев says:

        Або якшо в когось ото знайти чи скульптури, чи їх рештки та посадити за розкрадання, або хоч умовно дати. Оце одразу зрозуміють.

        Відповіcти
        • Богдан Гдаль says:

          Ну це теоретичні думки на тему розвитку подій.

          Реальним наразі є побоювання майстрів.. Виходить шо вони витрачали свою енергію в порожнечу..

          Відповіcти
    • Василь says:

      Директор Державного історико-культурного заповідника О.Пірняк є вчителем фізкультури. Спершу він організував розчищення бульдозером площі під сільський стадіон, а потім на тому місці постав центр цього заповідника. І на тому екс-стадіоні зараз навіть якісь археологічні розкопки проводять.... Тут справа не в свинстві. Свиня до такого б не додумалася.

      Відповіcти
  3. Лев says:

    Та так і виходить. А ті, шо робили скульптури для парку Володимирська гірка у Києві? Так само : поряд з гуртожитком медінституту лежать повалені величезнющі паркові скульптури! У центрі Києва! Комусь до цього є справа? Наш народ ще не доріс до того, аби йому, як спільноті, художники дарували свої твори. Нехай забирають та краще продадуть справжнім поціновувачам. Це краще, ніж вандали вщент зруйнують.

    Відповіcти
    • Богдан Гдаль says:

      Скульптури дітей того скульптора, шо в Буші виставив роботи, на Оболоні у Києві теж є. Так їх і тут не обділили увагою. Пообмальовували фарбою.. Це не значить, що саме цього скульптора. Я продовжую твою тему про загальне ставлення.

      Відповіcти
  4. Стреленко Віталій says:

    Хлопці, не сперечайтеся даремно. Ви самі розумієте чудовоя. що поки при владі черновецькі і ко то все буде продовжуватись. На жаль світом править самі знаєте хто і питання місця проживання чергового олігарха, який бачить себе богом на своїй землі принципового значення НЕ МАЄ!

    Відповіcти
    • Богдан Гдаль says:

      Та я би так не узагальнював 🙂

      Відповіcти
    • Лев says:

      Та я б теж так не узагальнював : я так розумію, шо саме у Буші та Ямполі олігархів немає, а ті крутелики місцеві, шо до вандалізму долучаються, не «черновецькі» та не «самі знаєте хто», а суто наше, українське, вигодоване бидло. От «самі знаєте хто», якшо б шось і зробили, так це : вкрали б і дуже задорого спродали б закордон, або олігархам (а вони — ті твори — таки мають добряче коштувати). Тільки наше, тубільське, хамло може витвір мистецтва покласти у вигрібну яму, а потім на теє мистецтво серти в прямому сенсі. Нє, не тільки наше — москалі такі самі, але це не втішає.

      Відповіcти
      • Богдан Гдаль says:

        Все ще простіше. Хтось у давніх символах бачить бісів, хтось не любить директора музею, а хтось вважає, шо пити пиво зі скульптурами — це нормально..

        Відповіcти
  5. Юрій says:

    Не від усіх скульптур я в захваті, але ж там і природа страждає. А казав начальник Віноблагролісу Вдовцов, що зробить там «райський куточок»... От і роблять.

    Відповіcти
    • Богдан Гдаль says:

      Не зрозумів. Від чого природа страждає?

      Відповіcти
      • Юрій says:

        Машинами їздять, рідкісні рослини нищать, кабаки будують...Там же якийсь заказник чи ще якась природоохоронна зона.

        Відповіcти
        • сашко бо-гі says:

          мова про Гайдамацький Яр.

          Відповіcти
  6. сашко бо-гі says:

    підкидаю соціально-бізнесову ідею!

    туристичним агенціям організувати "Тури Ганьби!!! ", де б цікавий екскурсовод не без почуття гумору та сатири водив свідомих людей по таких місцях та розповідав історії знищення природи та культури. думаю цих місць в нашій державі вдосталь, як чорнозему)))

    ... сидить компанія жлобів бухає в Гайдамацькому Яру, а тут екскурсія... і все називають своїми іменами. шо нє?

    Відповіcти
  7. Олексій says:

    Досить писками теревенити... Я надіюсь, ті хто писав відгуки (особливо Лев) хоча б були в Буші? Приїздіть та подивіться... По-перше майстри приїжджають сюди на пленери по запрошенню, але за власним бажанням, розуміючи, що скульптури будуть стояти під відкритим небом на великій території... По-друге, треба поцікавитись, яке у заповідника фінансування, чи достатньо коштів для солідної охорони, або триметрової огорожі... Наскільки я знаю (я останні два роки проживаю у Буші), територія заповідника 7га. Цікаво, скільки треба людей для охорони такої території. А тим хто хотів натерти пику, приїжджайте будемо охороняти.

    Відповіcти
    • сашко бо-гі says:

      а гроші на єврочерепицю, якою бушанську вежу стерли з лиця землі своїм несмаком де знайшли!?!?! а на «затишні столики для побухать» у Гайдамацькому Яру!?!?! а на туподах над скельним храмом!?!?

      на черзі євротуалети та мангали!!!

      ага, готуйтесь до ганьбатуризму!!!

      Відповіcти
  8. Олексій says:

    У тому то й річ, що покрити вежу наприклад очеретом, або хоча б керамічною черепицею було б значно дорожче. До того ж, не порівнюйте 100 м кв. крівлі з 7 га території, яку пропонують обнести триметровим парканом... Крім того, не забувайте, заповідник державний, і якщо гроші в бюджеті на реставрацію передбачені, то на розширення штату до кількох десятків охоронців їх ніколи й не передбачать...

    А що стосується Гайдамацького Яру, то у нього геть інше керівництво, і до Історико-культурного заповідника геологічний заповідник відношення не має.

    Між іншим, ви напевно давно були у Гайдамацькому... машинами там уже більше року не їздять, старий міст замінили новим і взагалі там завжди чисто... а «побухать», якщо хтось захоче, то зробить це і без столиків, а от культурно відпочити зі столиками значно зручніше.

    Відповіcти
  9. сашко бо-гі says:

    дякую шо на мою гарячу реакцію спромоглись відповісти дуже помірно, сподіваюсь це не самовпевненість)

    але принципове питання зовсім не в грошах, а у РОЗУМІННІ ТА ВІДНОШЕННІ до історії самої Буші, до історії скульптурних пленерів, скульптур та самих авторів!!!

    ганебне відношення видає повне нерозуміння!

    при чому тут гроші?

    ...хоча про них теж можна говорити...

    Відповіcти
    • Олексій says:

      Ну, такі у нас люди... У мене по сусідству дід, і досі не розуміє чому сюди люди їздять і чим тут милуватись (нагадаю, я уже 2 роки проживаю у Буші). Якщо дивитись в загальному, то завжди будуть ті хто творять, і ті хто руйнують, ті хто поважають історію та мову, і ті кому до них байдуже...

      А от питання захисту конкретно творів мистецтва, які знаходяться в Буші та Ямполі (про що йшлося в статті), напряму пов'язані з грошима, саме тому я так довго писав про матеріальне...

      Відповіcти
  10. сашко бо-гі says:

    та нє!!!!

    дід якраз скорше вийде на захист тих скульптур ніж ті, кому то по службі належить.

    не думаю, шо там вночі з'являється інший хазяїн і перекидає переставляє, відрізає шматки скульптур. не думаю, шо місцева молодь чи діди настільки не поважали б, чи не боялися б того хазяїна, шо зара керує ситуацією, якби він дійсно опікувався тим всім.

    якшо ви живете два роки в Буші і не байдужі до подій, то ми маємо почути від вас всю правду і підводні течії.

    ... про гроші ше рано)))

    Відповіcти
    • Олексій says:

      Для того, щоб розповісти правду (я так зрозумів про хазяїна), треба хоча б належати до штату заповідника, інакше то будуть плітки…

      А як сторонній спостерігач можу сказати, що скульптури дійсно інколи бувають повалені, але їх встановлюють назад, і не думаю що то в хазяїна розвага така – вночі валити, а вдень встановлювати... Знаю точно, що у школі проводяться виховні години, щодо шанобливого ставлення до скульптур, особливо після чергового випадку вандалізму…

      Відповіcти
      • сашко бо-гі says:

        ех, і Ви там не хазяїн(((

        «встановити скульптуру назад» — це якраз і є максимум роботи місцевих відповідальних!!! і якраз тому ми тут і говоримо про РОЗУМІННЯ, і з цього профпридатність, про паплюження культури і природи, і з цього про мотивацію і гроші))

        бо скульптура експонується, а не просто піднімається і переставляється з місця на місце, а парк скульптур, то взагалі тонка річ, яку треба не просто обходити ввечері з рушницею, а творчо розвивати! про вірну передачу історичного в Буші, то взагалі промовчу...

        ... ну, і про нарізку творів на плитку для вигрібних ям, також промовчу!!!

        а, таке питання, якшо можна, шо вас привабило в Буші на переселення? і чи не поввязані Ви особисто з мистецтвом?

        Відповіcти
        • Олексій says:

          Ні, не хазяїн...

          Бути хазяїном (навіть просто по відчуттям), такого заповідника, то дуже невдячна справа – ніхто не бачить скільки праці вкладено, а от недоліки обговорюють усі – навіть ті, хто, як то кажуть, чув дзвін...

          Мені б, наприклад, уже було б боязко, як Ви кажете, творчо розвивати парк скульптур. Ну, самі розсудіть, скульптори навіть сперечались де ставити свої скульптури (посилання на статтю), а тут я якусь свою творчу забаганку утну – квіти посаджу чи що, які не відповідатимуть тематиці скульптури… Одразу напевно в неті висміють… Але це так – роздуми.

          Можливо Ви, щось інше мали на увазі під творчим розвитком, – поділіться…

          А взагалі, ви у Буші, такий же хазяїн, як і я і кожен хто тут приймає участь у обговоренні, тому беріть відпустку, приїжджайте і «спасайте» Бушу… І не варто думати що місцевим жителям це зробити легше – та ж суєта… І крім обговорень нічого у нас, нажаль, більше не виходить

          Стосовно мого переселення та інформації про мене, то я не хотів би, щоб це світилось у цьому обговоренні, але можу відповісти на вашу скриньку, якщо дасте адресу:)

          Відповіcти
  11. сашко бо-гі says:

    складається враження, шо Вас там все в принципі влаштовує(

    і всьому є виправдання, і вагомі об'єктивні причини, і «не говоріть, а самі зробіть»...

    робити мають ті кому це доручено, а от говорити про проблеми, а не мовчати, повинні всі кому цікава Буша. може тоді і з'являться виконавці, шо будуть працювати більш професійно.

    творчо розвивати парк можливо тільки за умови творчої особистості на посаді директора або в команді управлінців парку. тому обговорювати тут «творчі версії» немає сенсу.

    але перший творчий крок ви вже підказали — запросити професійного скульптора або архітектора, який зміг би хоча б грамотно заекспонувати скульптури.

    другий крок запропонував би я — залучати громаду села до існування парку, як емоційно, шоб парк став ближче до життя селян (сама історія села цього вимагає), так і прагматично, продумати організаційно, яким чином місцеві люди могли заробити НЕлишню копійку (тоді з'являться хазяї)

    моя скриня: dodomu@moksha.in.ua

    Відповіcти
  12. Василь says:

    Я не розумію одне — де фундаменти бушанської фортеці величезної, яку за офіційною версією аж три дні штурмувлало 16 тисяч відбурного війська? Адже фундаменти фортечні дуже глибокі і широкі і вони не гниють...

    Відповіcти
    • Богдан Гдаль says:

      вони добре підходять під будування вигрібних ям :)))

      Відповіcти
      • Василь says:

        Заходьте сюди www.pravda.com.ua В розділі Життя — стаття «Глумління під дахом місцевої влади» про вандалізм у Ямполі, яким керує вчителька початкових класів, а районом — вчитель фізкультури, як і бушанським заповідником...

        Відповіcти
        • Богдан Гдаль says:

          краще відразу давати посилання на статтю life.pravda.com.ua/columns/4a25394c5f7d1/

          Відповіcти

Додати відгук × Скасувати відповідь

ОголошенняЯк замовити
125x125

Підпишіться на розсилкуЗгорнути
1136 людей вже підписалися
Що нового?Всі новини
  • 9 червня 2017 15:24
    Вісті «Діти бавляться» — нова виставка у Музеї писанкового розпису 0
  • 8 червня 2017 11:14
    Вісті Майстрів запрошують на Міжнародний мистецький ярмарок в Опішному 0
  • 25 травня 2017 18:06
    Вісті Гуцульські окуляри підкорюють США: американські зірки вже носять 0
  • 16 травня 2017 19:49
    Вісті У червні запрошують на Дні гончарства та ковальства в Пирогові 0
  • 16 травня 2017 19:19
    Вісті Наприкінці травня відбудеться ярмарок народного мистецтва в музеї Івана Гончара 0
  • 9 травня 2017 19:52
    Вісті Майстрів запрошують на етно-фестиваль «Кодима-фест» на Одещину 0
  • 27 квітня 2017 11:21
    Огляди Мистецькі атрибути Великодніх свят 0
Рукотвори
Наші новини на Google+
Погода
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

Новини проектуДивитися всі
  • 31 березня 2017 14:30
    Вісті, Новини проекту Опитування майстрів щодо захисту авторських прав 0
Свіжі відгуки
Рукотвори, 2009-2017.Власниками дописів, світлин або видива є його автори.
Вітаємо поширення змісту з обов’язковим посиланням на джерело.
Проект працює на двигунці Wordpress
Утнув та оздобив: Богдан Гдаль

Повідомте про помилку

Увага! Слід заповнити всі поля!
Email-адреса має бути справжньою!

Первинний текст:

Ваше виправлення:

Ваше ім’я:

Ваша email-адреса:

Надіслати
Закрити