This version of the page http://rozvytok.in.ua/3443-2016-08-24-3443 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-13. The original page over time could change.
При всіх позитивних аспектах фінансової децентралізації, реформу бюджетних відносин не завершено — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

При всіх позитивних аспектах фінансової децентралізації, реформу бюджетних відносин не завершено

Голова постійної комісії з питань бюджету Харківської обласної ради Людмила Немикіна про стан бюджетної реформи

Під час дискусії за круглим столом «Реформування місцевого самоврядування в Україні: сучасний стан, проблеми та перспективи» Людмила Немикіна нагадала, що 2015 року здійснено перший етап фінансової децентралізації – прийняті зміни до Бюджетного та Податкового кодексів щодо передачі органам місцевого самоврядування додаткових бюджетних повноважень і закріплення стабільних джерел доходів для їх реалізації. Одночасно передбачено збільшення джерел формування доходної бази місцевих бюджетів за рахунок передачі окремих доходів з державного бюджету. Також запроваджено новий механізм бюджетного регулювання. Аналіз виконання місцевих бюджетів показав, що реалізація реформи дала позитивні результати. 

Але при всіх позитивних аспектах фінансової децентралізації, зокрема ріст залишків коштів на рахунках місцевих бюджетів (якщо на початок 2015 р. вони складали 10,4 млрд.грн, то на початку 2016 р. -27,4 млрд.грн, ріст – 2,6 рази), у зв’язку з чим Мінфіном внесено пропозиції щодо передачі частини видатків державного бюджету на місцевий рівень. Такі зміни до законів негативно позначилися на місцевих бюджетах. Що зводить досягнення минулого року нанівець. 

«На сьогодні аналіз виконання місцевих бюджетів свідчить, що значні кошти зосереджені в бюджетах обласних центрів та бюджетах, що мають виробничу базу, що формує надходження до їх бюджетів. Близько половини сільських та селищних бюджетів мають надходження в обсягах, необхідних для забезпечення власних повноважень. Проте, є місцеві бюджети, в яких обсяг надходжень податків настільки низький, що не забезпечить до кінця року навіть утримання апарату сільських рад», - повідомила Людмила Немикіна. На її думку це свідчить про те, що необхідно продовжувати процес об’єднання територіальних громад, що будуть спроможні виконувати свої та делеговані повноваження. 

За інформацією Людмили Немикіної, значні кошті місцевих бюджетів продовжують спрямовуватися на виконання державних програм, що значно скорочує можливості виконання власних повноважень місцевого самоврядування і забезпечення розвитку територій. Вона підкреслила, що вважає за необхідне продовження реформи бюджетних відносин та внесення змін до бюджетного та податкового законодавства. 

Джерело

Twitter