This version of the page http://rozvytok.in.ua/3442-2016-08-24-3442 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-13. The original page over time could change.
Правові відносини у сфері місцевого самоврядування потребують систематизації — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Правові відносини у сфері місцевого самоврядування потребують систематизації

На цьому під час круглого столу, присвяченого стану і перспективам реформи місцевого самоврядування, наголосила директор Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України Світлана Серьогіна

Відзначивши певні успіхи у проведенні реформи місцевого самоврядування в Україні, а саме в бюджетній децентралізації, процесі об’єднання громад, забезпечення прозорості державного та муніципального управління, створенні регіональних офісів реформ, Світлана Серьогіна вказала на проблемні питання, які мають бути вирішені в подальшому. Зокрема вона звернула увагу на необхідність вдосконалення правової системи, підкресливши, що питання муніципально-правових відносин регулюється кількома тисячами нормативно-правових актів різної юридичної сили. 

«Ідея прогресу місцевого самоврядування некоректно ототожнюється із кількісним прирощенням нормативно-правових актів у сфері місцевого самоврядування. Ми провели роботу  проаналізувавши всю систему законодавства, яка визначає компетенцію органів місцевого самоврядування в Україні і прийшли до висновку, що тільки повноваження органів місцевого самоврядування містяться більш ніж у 2 200 нормативно-правових актах вищої юридичної сили. Звісно, таке накопичення не означає якості підготовки нормативно-правових актів», - вважає Світлана Серьогіна. 

На її думку, перше завдання – систематизація, а можливо, навіть і кодифікація нормативних актів у сфері місцевого самоврядування. 

Друга проблема, на яку вказала Світлана Серьогіна, пов’язана із дерегуляцією правового поля в якому діє вітчизняне місцеве самоврядування. 

«На жаль, поки що в переважній кількості нормативної регламентації питань місцевого самоврядування до 60% займають імперативні – заборонні – норми. Тоді як за світовими  стандартами, особливо щодо правового регулювання місцевого самоврядування, не більше 18-20%. Законодавство в сфері місцевого самоврядування слід насичувати нормами рекомендаційного характеру, щоб не обмежувати самостійність та ініціативу, прагнення до самоорганізації органів місцевого самоврядування», - впевнена Світлана Серьогіна. 

Крім того, на її переконання, слід поглиблювати науково-експертну оцінку правових актив у сфері місцевого самоврядування, приділяючи окрему увагу, перш за все, юридичній техніці, чіткості понять і категорій, які застосовуються. Оскільки недостатньо чітка чи суперечлива регламентація відносин потім вимагає постійного внесення змін до таких правових актів.

Джерело

Twitter