This version of the page http://rozvytok.in.ua/3393-2016-07-13-3393 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-13. The original page over time could change.
Рада Європи продовжує сприяти міжмуніципальному співробітництву — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Рада Європи продовжує сприяти міжмуніципальному співробітництву

5-6 липня 2016 року на семінарі «Кращі практики місцевого самоврядування у сфері співробітництва громад: практичні результати і вигоди» Мінрегіон та Програма Рада Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» зібрали представників органів місцевого самоврядування для обміну досвідом співпраці територіальних громад.

На пленарному засіданні семінару, яке відбулось 5 липня 2016 року в місті Житомирі за сприяння Житомирської обласної ради, актуальні питання співробітництва та реформи місцевого самоврядування були обговорені за участю представників Мінрегіону, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експертів Ради Європи, учасників другого туру Конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» 2015 року за темою 1 «Співробітництво громад: практичні результати і вигоди» та керівництва органів місцевого самоврядування Житомирської області.

6 липня учасники семінару – переможці та фіналісти конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» 2015 року обмінялись досвідом з керівниками об’єднаних територіальних громад Житомирської області.

Так Іршанська об’єднана територіальна громада області інформувала про збільшення свого бюджету втричі після об’єднання до 27 млн.грн., де 21 млн.грн. – власні надходження. З 1 січня цього року до громади перейшли повноваження у сфері освіти, охорони здоров´я, культури, спорту та соціального захисту. З квітня – реєстрація місця проживання та реєстрація нерухомого майна та речових прав. Активно ведеться робота по створенню ЦНАПу. «Об´єднання дало тільки позитивні результати для громади, починаючи з фінансового ресурсу і закінчуючи тими послугами, на надання яких уповноважено громаду», – підкреслив Іршанський селищний голова Анатолій Рак.

Григорій Рудюк, Новоборівський селищний голова Володарсько-Волинського району Житомирської області розповів учасниками про шлях від партнерства та співробітництва між сусідніми громадами до об’єднання та розбудови інфраструктури громади. «Двічі ми приймали участь у Конкурсі кращих практик. В 2014 році отримали диплом «Спеціальна відзнака», а у 2015 – здобули переможне І місце за проект «Співробітництво громад в організації місцевої пожежної охорони смт. Нова Борова». Співпраця, що відбувалася в рамках цього та інших проектів, значно полегшила для нас процес об’єднання і минулого року на базі 5 територіальних громад ми утворили Новоборівську об’єднану територіальну громаду. Сьогодні ми вже маємо додатково субвенцію на розвиток у сумі 4,7 млн. грн. та з оптимізмом дивимось у майбутнє».

Висновки своїх колег підтвердила Лариса Кочур, керуючий справами виконкому Пирятинської міської ради Полтавської області. Вона завважила, що міжмуніципальне співробітництво (так співробітництво територіальних громад називають у Європі), допомагає розвинути галузі благоустрою, освіти, медицини, спорту й інші, і стало для міста одним із вирішальних кроків до створення об’єднаної територіальної громади.

Людмила Буричка, заступник координатора проектів Хоробрівської сільської ради Сокальського району Львівської області, розповідаючи про досвід реалізації проектів Програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна» нагадала про важливість мати в органі місцевого самоврядування підрозділ або принаймні працівника, які були б задіяні в процесі проектного менеджменту. Такий інструмент є дуже ефективним для збільшення обсягів залучених до громади ресурсів.

Про масштаби проектів співпраці яскраво свідчать слова Олександра Бичкова, Семенівського міського голови Чернігівської області: «В 2015 році нами реалізовано 6 інвестиційних проектів на загальну суму близько 7 млн. грн. В 2016 році в інвестиційному портфелі Семенівської міської ради 33 розроблені проектно-кошторисні документації на загальну суму близько 100 млн. грн. Реалізація проектної діяльності вселяє впевненість у всіх учасників цього процесу в незворотність позитивних змін і, зокрема в те, що спільними зусиллями можна досягти значно більших результатів».

Учасникам семінару також було анонсовано Всеукраїнський конкурс журналістських робіт з тематики реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, який започатковано Мінрегіоном спільно з Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» (дізнатись більше про Конкурс можна тут).

Довідково: Конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування» є загальноєвропейською ініціативою, яку з 2012 року підтримує і Україна як держава – член Ради Європи. З 2014 року згідно наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28 березня 2014 року № 96 основним організатором Конкурсу є Мінрегіон України. Дізнатись більше про Конкурс 2016 року можна тут.

Дивитись фотогалерею конференції можна тут.
Дивитись презентації учасників можна тут:

  • КОНКУРС «КРАЩІ ПРАКТИКИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ», ВАЛЕНТИНА ПОЛТАВЕЦЬ,
  • КОНКУРС «КРАЩІ ПРАКТИКИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ», ВАЛЕНТИНА ПОЛТАВЕЦЬ
  • Проект: «Добровільна співпраця громад Семенівської міської, Карповицької та Жовтневої сільських рад Чернігівської області з реконструкції дитячого садка “Сонечко”, Олександр БИЧКОВ
  • П Р О Е К Т “СПІВРОБІТНИЦТВО ГРОМАД В ОРГАНІЗАЦІЇ МІСЦЕВОЇ ПОЖЕЖНОЇ ОХОРОНИ СМТ. НОВА БОРОВА”, Григорій РУДЮК
  • Програма транскордонного співробітництва “Польща – Білорусь – Україна 2007 – 2013”
  • СТВОРЕННЯ УМОВ ДЛЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ СПІЛЬНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА “Шляхрембуд”
  • Проект міжмуніципального співробітництва
    „ПРИДБАННЯ СМІТТЄВОЗА ТА КОНТЕЙНЕРІВ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ГРОМАД. СПІЛЬНИЙ КРОК ДО ЧИСТОГО ДОВКІЛЛЯ ПИРЯТИНСЬКОГО КРАЮ“
  • «Кращі практики місцевого самоврядування
    у сфері співробітництва громад: практичні результати і вигоди»
  • Програма Ради Європи “Децентралізація і територіальна консолідація в Україні”, НІНА НАТАЛЕНКО
  • ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС ЖУРНАЛІСТСЬКИХ РОБІТ З ТЕМАТИКИ «РЕФОРМУВАННЯ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВЛАДИ»
  • МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДІВНИЦТВА ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

12 Липня 2016

За матерыалами Програми Ради Європи "Децентралізація і територіальна консолідація в Україні"

Twitter