This version of the page http://rozvytok.in.ua/3263-2016-03-23-3263 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-13. The original page over time could change.
Послідовна підтримка міжнародних партнерів значно прискорила децентралізацію в Україні, — В’ячеслав Негода — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Послідовна підтримка міжнародних партнерів значно прискорила децентралізацію в Україні, — В’ячеслав Негода

Реформа місцевого самоврядування є вимогою українського суспільства. Урядові ініціативи щодо децентралізації владних повноважень всебічно підтримуються Президентом України та Головою Парламенту. Але досягти значних результатів не вдалося б без послідовної підтримки міжнародних партнерів.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода у Страсбурзі під час виступу у Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи.

«У розвитку місцевого самоврядування ми у значній мірі керуємося Планом дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки, чітко дотримуємося принципів та завдань цього документу. Так, реформа, через відкладання конституційних змін, йде не за оптимальним сценарієм, але її мета, цілі і принципи не змінилися», — запевнив В’ячеслав Негода.

Інформуючи міжнародну спільноту про хід децентралізації та реалізації реформи місцевого самоврядування в Україні, Перший заступник Міністра наголосив, що на цьому етапі основні дії українського уряду та міжнародних партнерів спрямовані на зміцнення базової одиниці місцевого самоврядування – громад: розширення їхніх повноважень, передачу ресурсів і надання фінансової автономії.

Він нагадав, що в Україні вже створено 159 нових спроможних територіальних об’єднань, які отримали усі повноваження, необхідні для їхнього розвитку і створення комфортних умов проживання людей.

Фінансова децентралізація, постійна підтримка держави відкрили реальну можливість для існуючих і новостворених громад, закріпила гарантії на стабільні ресурси. «Назву лише одну цифру: в результаті в 2015 році надходження до місцевих бюджетів зросли, у порівнянні з 2014 роком, майже на 43 %, а невикористані залишки на рахунках місцевих бюджетів на кінець минулого року збільшилися майже втричі», — повідомив В’ячеслав Негода.

За його словами, нові повноваження і зростання ресурсів для їх виконання потребують залучення  на місцях кваліфікованих кадрів, готових приймати швидкі ефективні рішення і нести за них відповідальність.

«У підвищенні рівня кваліфікації представників органів місцевого самоврядування ми потребуємо значної підтримки досвідчених колег. Цю допомогу ми вже відчуваємо – у регіонах України за участі міжнародних експертів постійно відбуваються тренінги, семінари, навчання для нових лідерів спроможних громад. І я радий бачити, що така підтримка лише збільшується.  Для мене це підтвердження довіри до нашої реформи з боку міжнародної спільноти», — резюмував В’ячеслав Негода.

23.03.2016

За матеріалами Веб-сайта Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Twitter