This version of the page http://rozvytok.in.ua/3256-2016-03-04-3256 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-13. The original page over time could change.
Відбулося засідання круглого столу на тему "Проблеми і перспективи законодавчого регулювання служби в органах місцевого самоврядування" — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Відбулося засідання круглого столу на тему "Проблеми і перспективи законодавчого регулювання служби в органах місцевого самоврядування"

3 березня, у форматі круглого столу відбулося засідання на тему Проблеми і перспективи законодавчого регулювання служби  в органах місцевого самоврядування. Така тема сформована в контексті роботи над законопроектом «Про службу  в органах місцевого самоврядування». У заході взяли участь представники Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади України, органів місцевого самоврядування, Всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

До предмету обговорення на засіданні круглого столу були запропоновані наступні концептуальні питання: щодо деполітизації служби в органах місцевого самоврядування, доцільності виведення виборних посад зі сфери дії проекту Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» в контексті пропозицій Реанімаційного Пакету Реформ, можливості регулювання певних стандартів служби в органах місцевого самоврядування органами виконавчої влади, запровадження нової класифікації посад в органах місцевого самоврядування, системи оплати праці службовців органів місцевого самоврядування, а також шляхи врегулювання зазначених питань при підготовці зазначеного проекту Закону до другого читання.

Питаннями, що отримали широке обговорення, стали фінансове забезпечення службовців та статус виборних посад.

Як зазначив головуючий на засіданні Сергій Власенко, Голова Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, питання оплати праці є дуже важливим і йому необхідно приділити максимум уваги, оскільки нинішній стан зарплат знаходиться на низькому рівні.

У свою чергу, Костянтин Ващенко, Голова Нацагенства з питань держслужби, наголосив, що оплата праці повинна на пряму залежати від благополуччя громади, за пропорцією — багата громада – високий дохід службовця.

Не менш дискутивним стало питання стосовно виборних посад. Багато учасників круглого столу запропонували залишити у проекті закону норму стосовно набуття виборними посадами статусу службовця. Однак, лунали думки щодо включення виборних посад до окремого розділу Закону, чи створення нового закону який би регулював таку норму.

У своєму виступі начальник Відділу з правової політики Секретаріату Асоціації Сергій Цибитовський зазначив, що за результатами опитування членів Асоціації, на сьогодні, однозначної позиції з вищевказаного питання немає.

Крім цього, Сергій Цибитовський зазначив, що відповідно до статті 141 Конституції України голова районної та голова обласної ради обираються відповідною радою і очолюють виконавчий апарат ради.

Виходячи з наведеного вбачається за доцільне залишити комплексне регулювання проходження служби в органах місцевого самоврядування в проекті Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування». При цьому, специфіка здійснення місцевого самоврядування полягає у різних порядках вступу на службу в  органах місцевого самоврядування, що не має бути підставою для виключення однієї групи посад (виборні) з системи служби в органах місцевого самоврядування. Крім цього, варто додати, що як для виборних так і адміністративних  посад характерним є служіння громаді.

Також, було зазначено, про можливі шляхи врегулювання інших питань поряду денного засідання круглого столу.

Щодо зміни назви проекту Закону  на «Про муніципальну службу».

Вважаємо, що назва законопроекту «Про муніципальну службу»може застосовуватися щодо міст, сіл і селищ, а не служби в органах місцевого самоврядування на районному та обласному рівні.

Щодо деполітизації служби.

Пропонується передбачити, що службовець місцевого самоврядування, який займає адміністративну посаду, не має права  обіймати посади в керівних органах політичної партії, з урахуванням редакції Закону «Про державну службу».

Щодо можливості регулювання певних стандартів служби в органах місцевого самоврядування органами виконавчої влади

Пропонується дане питання врегулювати наступним чином.

Окремі положення органу місцевого самоврядування має затверджувати відповідний орган місцевого самоврядування. Таке положення має розроблятися на основі типового положення державного органу.

Тобто типове положення для державної служби має мати рекомендаційний характер для органів місцевого самоврядування та затверджуватися відповідною радою із застосуванням методологічних засад, використаних у порядках державної служби.

На засіданні експерт Ради Європи В.Куйбіда презентував огляд європейського досвіду щодо виборних та найманих працівників в місцевому самоврядуванні.

Нагадаємо, що проект Закону України «Про службу  в органах місцевого самоврядування» проходить підготовку до другого читання.

Twitter