This version of the page http://rozvytok.in.ua/3065-2015-10-02-3065 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-13. The original page over time could change.
Мінрегіон підготував зміни до законодавчої бази щодо поводження з відходами — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Мінрегіон підготував зміни до законодавчої бази щодо поводження з відходами

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України підготувало зміни до законодавчої бази у сфері поводження з відходами. Про це в прямому ефірі Першого каналу Національного радіо сказала заступник начальника Управління благоустрою територій та комунального обслуговування, начальник Відділу поводження з побутовими відходами Людмила Полтораченко.

«В Україні зареєстровано 6000 сміттєзвалищ і полігонів, які займають 9000 га землі. З усіх побутових відходів, що потрапляють на полігони, 40% це цінні компоненти, які можна переробити: папір, склобій, поліетиленові пляшки та полімерні матеріали. Основне завдання витягнути з побутових відходів цінні компоненти», - зауважила вона.

За її словами, із полімерних матеріалів виготовляється тротуарна плитка, черепиця, вата для спальних мішків, люки на колодязі тощо. А з зібраного картону роблять утеплювачі для будинків. Приміром, в місті Буча вже є декілька житлових будинків, які утеплені саме таким матеріалом.

Людмила Полтораченко нагадала, що з 2004 року Мінрегіон розпочав роботу з організації роздільного збору, але тільки в 2010 році у 53 населених пунктах було організовано роздільний збір. «На сьогодні ми маємо 398 населених пунктів, де організований роздільний збір, встановлені контейнери для роздільного збору побутових відходів і сміттєвози, які забирають окремо контейнери з ресурсоцінними компонентами побутових відходів. Також, в 15 населених пунктах на полігонах працюють 23 сортувальні комплекси. І ще в 22 населених пунктах будуються нові сортувальні лінії. В Україні на сьогодні працює 17 підприємств з переробки макулатури, 35 підприємств з переробки поліетиленових пляшок і полімерних матеріалів, 27 підприємств з переробки склобою. Але ці підприємства нашою відібраною сировиною завантажені всього на 40%. Іншу частину, щоб установи працювали на повну потужність, на жаль доводитися завозити із зарубіжжя», - сказала вона.

На початку цього року Мінрегіон спільно з Мінприродою, асоціаціями, представниками бізнесу з виготовлення тари та товарів в упаковці розробили законопроект «Про упаковку та відходи упаковки». «Цей проект Закону був повністю узгоджений з громадськістю, з органами місцевого самоврядування, з асоціаціями та переданий до Мінприроди на підписання задля подальшої передачі на розгляд у Кабмін. Але по сьогоднішній день цей проект так і перебуває в Мінприроди на підписанні», - говорить Людмила Полтораченко.

Органи місцевого самоврядування також чекають змін до деяких законодавчих нормативних документів, які на сьогодні вже зареєстровані у Верховній Раді України. Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з побутовими відходами» за № 1742 від 14.01.2015 який ще не пройшов всі комітети, і поки що не винесений на обговорення народних депутатів. Цей Закон дасть можливість органам місцевого самоврядування встановлювати тарифи на поводження з побутовими відходами без монополії. Тобто, органи місцевого самоврядування будуть повністю нести відповідальність за повний цикл поводжень з побутовими відходами. І будуть відповідати перед населенням за встановлення тарифів. Законопроектом передбачено зобов’язання  на місцях затверджувати схему санітарного очищення населеного пункту, визначати з якого місця будуть відправлятися відходи на переробку, на сортування, на спалювання.

Крім того, після прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» № 514-VIII від 04.06.2015, до якого Мінрегіоном було внесено розділи щодо збільшення «зеленого» тарифу для електроенергії з біомаси та біогазу з побутових відходів та скасування вимог до місцевої складової, в Україні спостерігається тенденція збільшення кількість полігонів, на яких влаштовано систему вилучення біогазу та встановлено когенераційні установки для вироблення теплової чи електричної енергії. На сьогодні вже на 12 полігонах встановлені свердловини для вироблення біогазу. І на 5 полігонах вже встановлені когенераційні установки для вироблення з цього біогазу палива або електричної енергії.

Також, за її словами йде тенденція щодо закриття та скорочення полігонів. «Зараз німецька компанія GIZ в Полтаві розробляє стратегію для того, щоб був один регіональний полігон, кілька перевантажувальних станцій, а решту полігонів планується закрити під рекультивацію. Так як вони несуть екологічну загрозу», - каже посадовець.

Вона повідомила, що в 15 населених пунктах вже діють 23 сортувальні станції, у 22 населених пунктах ще будуються.

«Об’єднання фінансових та адміністративних ресурсів громад надасть поштовх для будівництва об’єктів поводження з побутовими відходами, у тому числі міжмуніципальних полігонів побутових відходів у відповідності до європейських стандартів з одночасним закриттям і рекультивацією старих сміттєзвалищ, тому що безпечне поводження з побутовими відходами коштує дорого», - сказала Людмила Полтораченко.

02.10.2015

За матеріалами Веб-сайта Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Twitter