This version of the page http://rozvytok.in.ua/3349-2016-06-07-3349 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-12. The original page over time could change.
Геннадій Зубко: влада на місцях має брати на себе не лише повноваження, а й відповідальність — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Геннадій Зубко: влада на місцях має брати на себе не лише повноваження, а й відповідальність

Передача на місця повноважень є не лише виявом дієвої децентралізації, а й індикатором готовності місцевих рад брати на себе відповідальність. Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час круглого столу: «Децентралізація у сфері містобудування».

Він зазначив, що місцеве самоврядування виявляє слабку зацікавленість брати на себе повноваження щодо містобудування. «Лише 18 суб’єктам по всій Україні передано ці повноваження. А їх мало би бути не менше 500. Це питання стосується не тільки обласних центрів чи міст обласного значення, але й ОТГ та інших суб’єктів. Небажання органів місцевого самоврядування разом із повноваженнями брати відповідальність гальмує реформу.  Виходить так: гроші беруть, а відповідальність – не дуже охоче», — заявив Геннадій Зубко.

За його словами, децентралізація в Україні рухається в усіх напрямках. «Не тільки з точки зору формування ОТГ, передачі повноважень чи бюджетної децентралізації, але з огляду на набуття органами місцевого самоврядування відповідальності. Якщо громада має стратегію регіонального розвитку і прагне залучати інвестиції, вона мусить брати на себе відповідальність. Адже для залучення інвестицій треба бути готовими забезпечити підключення інженерних мереж, надати дозвіл на початок будівництва, ввести об’єкт в експлуатацію тощо», — зауважив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що ДАБІ має максимально забезпечити методичну допомогу громадам, аби на місцевому рівні не виникало ускладнень і протиріч. Він нагадав, що нині відбувається передача галузевим самоврядним організаціям повноважень у сфері сертифікації, проектування, технічного надзору, архітектурного супроводу.

Під час круглого столу отримали нові містобудівні повноваження в рамках децентралізації сфери держархбудконтролю місто Коростишів на Житомирщині та село Якушинці на Вінниччині.

07.06.2016

За матеріалами Веб-сайта Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Twitter