This version of the page http://rozvytok.in.ua/3348-2016-06-07-3348 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-12. The original page over time could change.
Необхідно повернути державний нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування, не чекаючи змін до Конституції, — Сергій Шаршов — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Необхідно повернути державний нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування, не чекаючи змін до Конституції, — Сергій Шаршов

Держава повинна мати представників на місцях, які наглядатимуть за діяльністю органів місцевого самоврядування. Це убезпечить місцеву владу від прийняття незаконних рішень або рішень, які виходять за межі їхньої компетенції.

Про це повідомив директор департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України Сергій Шаршов під час зустрічі з головами районних державних адміністрацій.

Він наголосив, що нагляд і на рівні районів, і на рівні областей необхідний, бо інколи місцеві ради, свідомо чи ні, розглядають питання і приймають рішення, які не відповідають законодавству чи Конституції України, або взагалі не належать до їхньої компетенції.

«Діюча Конституція передбачає нагляд за законністю рішень органів і посадових осіб місцевого самоврядування. Але суб’єкт нагляду ніде не вказаний. Раніше, за законом, це було однією з функцій прокуратури. Проте сьогодні жоден державний орган такими повноваженнями не наділений. Хіба що за фінансовою діяльністю стежать казначейство та фінінспекція. З інших питань контроль повністю відсутній. При цьому відповідальність органів місцевого самоврядування чітко прописана», — сказав Сергій Шаршов.

Голови райдержадміністрацій також виказали занепокоєність щодо неспроможності оцінити деякими представниками органів місцевого самоврядування законність прийнятих ними рішень. За їхніми словами, в ході реформи місцевого самоврядування, децентралізації, коли на місця передаються більші повноваження, відсутність нагляду з боку держави неприпустима.

«Вирішити це питання могло б прийняття у другому читані змін до Конституції в частині децентралізації, які передбачають, зокрема, зміну функцій держадміністрацій на контрольно-наглядові — утворення префектур. Поки цього не сталося, є більш швидкий варіант — внесення змін до законодавства щодо наділення держадміністрацій функціями нагляду за законністю рішень і дій місцевого самоврядування. Відповідні законодавчі напрацювання вже є», — зазначив Сергій Шаршов.

07.06.2016
 За матеріалами Веб-сайта Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунанального господарства України
Twitter