This version of the page http://rozvytok.in.ua/3559-2016-12-21-3559 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-11. The original page over time could change.
Підсумки засідання Комітету з питань державного будівництва, місцевого самоврядування та регіональної політики Верховної ради України — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Підсумки засідання Комітету з питань державного будівництва, місцевого самоврядування та регіональної політики Верховної ради України

21 грудня 2016 року відбудулось чергове засідання Комітету з питань державного будівництва, місцевого самоврядування та регіональної політики Верховної Ради України, за участі президента Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради  Сергій Чернова, голови Секретаріату Асоціації Юрія Андрійчука.

Під час засідання розглянуті наступні питання.

Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей  добровільного об'єднання територіальних громад, розташованих  на територіях суміжних районів (реєстр. № 5520), за результатами розгляду проект підтримано.

Першим заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеславом Негодою презентовано проект Закону "Про засади адміністративно-територіального устрою".

В сучасних умовах розвитку країни, в ході децентралізації маємо керуватися сучасним порядком вирішення питань адміністративно-територіального устрою, а не застарілим Указом Президії Верховної Ради УРСР від 1981 року.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В´ячеслав Негода під час презентації розробленого Мінрегіоном законопроекту «Про засади адміністративно-територіального устрою України» на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

За словами В´ячеслава Негоди, законопроект в рамках чинної Конституції визначає засади, на яких має ґрунтуватися адміністративно-територіальний устрій України, види населених пунктів, систему адміністративно-територіальних одиниць, повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань адміністративно-територіального устрою, порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів, ведення Державного реєстру адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів України.

«Цей законопроект розроблено з залученням усіх всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та широкого кола експертів. Він є основою для наступних змін у адміністративно-територіальному устрої, але сам таких змін не передбачає. Законопроект лише встановлює порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою: розподіл компетенцій у цих питаннях, встановлення процедур щодо зміни меж районів і громад, перейменування населених пунктів, віднесення їх до певних категорій тощо. Такого порядку сьогодні немає, а він дуже потрібен, щоб рухатися далі», — зазначив В´ячеслав Негода.

У законопроекті зокрема зазначено, що система адміністративно-територіальних одиниць залишається трирівневою. При цьому передбачено, що районний рівень має бути більш впорядкований і відповідати європейським стандартам.

«Район — адміністративно-територіальна одиниця проміжного рівня, яка складається з громад, загальна чисельність населення яких складає не менше 150 тисяч жителів. На територіях із щільністю населення менше середньої щільності населення відповідної області район може мати меншу кількість жителів, якщо площа такого району перевищує середню по області. Район є територіальною основою організації та діяльності органів виконавчої влади та органу місцевого самоврядування для надання відповідних послуг, що об’єктивно не можуть бути надані органами місцевого самоврядування територіальних громад, що діють в адміністративно-територіальних одиницях базового рівня у складі району», — йдеться у проекті закону.

Крім того, у законопроекті більш чітко визначено поняття «громада», як адміністративно-територіальна одиниця базового рівня, яка складається з одного або декількох населених пунктів та земель за їх межами. Громада «є територіальною основою для здійснення місцевого самоврядування жителями населених пунктів, що розташовані на території громади, формування і діяльності органів місцевого самоврядування».







За результатами обговорення інформація взята до відома.

Крім цього Комітетом утворено робочу групу Комітету з підготовки пропозицій щодо законодавчого врегулювання окремих питань діяльності та припинення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у Донецькій та Луганській областях за умови створення військово-цивільних адміністрацій.

Детальніше ознайомитися з обговорюваними питаннями на засіданні Комітету можливо переглянувши відеозапис засідання.

https://www.youtube.com/watch?v=ydiyGKdOL5Y

 

За матеріалами Веб-сайта Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Twitter