This version of the page http://rozvytok.in.ua/3391-2016-07-13-3391 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-11. The original page over time could change.
Геннадій Зубко: країні потрібна парламентська підтримка децентралізації — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Геннадій Зубко: країні потрібна парламентська підтримка децентралізації

Реформа децентралізації сьогодні потребує в першу чергу підтримки і рішень Верховної Ради України. Необхідно, аби парламент якнайшвидше ухвалив низку законопроектів з децентралізації. Про це сьогодні заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на спільному брифінгу з народними депутатами.

Геннадій Зубко підкреслив, що на часі ухвалення законів не лише у розвиток реформи децентралізацій, а й тих, які підтримають об’єднані територіальні громади та розв’яжуть низку нагальних проблем.  «На разі, маємо низку законопроектів, які по півроку знаходяться у парламенті. Вони покликані вирішити такі питання як добровільне приєднання територіальних громад; зарахування плати за надання адміністративних послуг до бюджетів ОТГ; надання повноважень громадам  розпоряджатися землями за межами населених пунктів; проведення виборів старост; зміцнення матеріально-технічної бази ОТГ та інші. Реформа децентралізації вимагає рішучих дій від парламенту. Рішучість з боку українською суспільства є, тепер – слово за народними депутатами, країні потрібна парламентська підтримка децентралізації. Розраховуємо на результативну роботу цього тижня», — наголосив Геннадій Зубко.

Довідка

Ключові законопроекти з децентралізації:

До першого читання підготовлено наступні законопроекти:

  • № 4772 та № 4773 від 03.06.2016. Щодо добровільного приєднання територіальних громад, які врегулюють порядок добровільного приєднання до вже утворених об’єднаних територіальних громад.
  • №4676 від 17.05.2016. Щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного ОТГ, що забезпечить процес призначення перших місцевих виборів у громадах, утворених в результаті об`єднання громад різних районів.
  • №4390 від 12.04.2016. Щодо розширення видів містобудівної документації на місцевому рівні, який усуває недоліки регулювання містобудівної діяльності, унеможливлює нецільове використання та розподіл земель.
  • №4386 від 12.04.2016. Щодо зарахування плати за надання адміністративних послуг до бюджетів об’єднаних громад. Сприятиме розблокуванню рахунків ОТГ для надходження плати за надання адміністративних послуг через ЦНАПИ до бюджетів таких громад.
  • № 4209 від 11.03.2016. Щодо зарахування ПДФО до місцевих бюджетів за фактичним місцезнаходженням структурних та відокремлених підрозділів юридичної особи. Встановлює підстави для сплати суб’єктами господарювання до місцевих бюджетів за фактичним місцем роботи працівників.
  • № 3535 від 26.11.2015. Щодо фінансування підготовки і проведення перших виборів старост. Сприятиме фінансовому забезпеченню перших виборів старост за рахунок державного бюджету.
  • № 4742 від 01.06.2016. Щодо статусу старости села, селища. Визначає статус старости шляхом визначення меж його діяльності, кола повноважень, підстав та порядку дострокового припинення повноважень.
  • № 4091 від 17.02.2016. Щодо виборів старост. Запровадить можливість обрання старости виборцями декількох населених пунктів ОТГ на підставі рішення місцевої ради.

До другого читання підготовлено наступні проекти:

  • № 4355 від 31.03.2016. Щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням земель. Надає повноваження розпоряджатися землями за межами населених пунктів.
  • 3390 від 02.11.2015. Щодо забезпечення державної підтримки добровільного ОТГ. Сприятиме прискоренню прийняття Перспективних планів та змін до них, надасть право Уряду визнавати створені ОТГ такими, що відповідають перспективному плану, без рішення облрад.

12.07.2016

За матеріалами Веб-сайта Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Twitter