This version of the page http://rozvytok.in.ua/3379-2016-07-02-3379 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-11. The original page over time could change.
Семен Салатенко: «Сила України – у силі її громад і регіонів» — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Семен Салатенко: «Сила України – у силі її громад і регіонів»

 

1 липня 2016 року в Сумах відбувся Перший регіональний форум місцевого самоврядування «Досвід реформ». Протягом дня театр драми та музичної комедії ім. Щепкіна перетворився на майданчик для обміну досвідом між керівниками рад усіх рівнів, очільниками громад та експертами, які обговорювали актуальні проблеми й перспективи у сфері місцевого самоврядування.

Для участі у Форумі до Сум з’їхалися близько 500 представників органів місцевого самоврядування, українські експерти у сфері розвитку міст та муніципальної політики, народні депутати України, голови та депутати обласних рад Чернігівської, Харківської, Полтавської та Дніпропетровської областей, директор департаменту місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіонбуду Сергій Шершов, експерт з питань місцевого самоврядування та адміністративної реформи Юрій Ганущак.

Відкрив Форум голова обласної ради Семен Салатенко. В першу чергу він подякував головам районних, міських рад Сумщини, народним депутатам, керівникам обласних рад сусідніх регіонів, експертам та усім представникам органів місцевого самоврядування, завдяки яким цей захід став можливим.

«Це перший Форум, але я сподіваюся, що він стане постійним, оскільки сьогодні наше завдання полягає у необхідності надання більш широких повноважень місцевим органам влади, - зазначив Семен Салатенко у вступному слові. - В Польщі, досвід якої ми хочемо взяти за основу в рамках впровадження децентралізації, вже пройшли два Конгреси місцевого самоврядування. На жаль, у нас спочатку роблять, а потім радяться. Ми повинні були розпочати форумами і конгресами, тоді б уже завершували утворення громад».

Водночас голова ради акцентував увагу на тому, що всі зібралися на Форум, аби у формі дискусій розібратися, як можна вирішити проблеми об’єднання територіальних громад. Серед проблем, які заважають впровадженню децентралізації, назвав питання профтехосвіти. «Зараз фінансування цієї галузі, «стараннями» Кабінету Міністрів, лягло на плечі місцевих бюджетів. А ліцензування, призначення керівників закладів, розпорядження майном є виключно правом Києва. Тобто ми маємо оплачувати те, чим не володіємо і на що не можемо впливати», - наголосив спікер обласного парламенту.

Також серед проблем він вбачає питання природних ресурсів, коли Сумщина добуває 45% української нафти і має у видобувних районах розбиті дороги. Не є, на його погляд, досконалими бюджетна та податкова політика, через яку виникають серйозні перешкоди з поверненням ПДВ великим підприємствам, які складають основу економіки області. Не менш болючим питанням є процес надання коштів на проекти ДФРР. На думку голови обласної ради, саме місцеві громади повинні бути залучені до розподілу коштів ДФРР, а не столичні фахівці.

«Сила України – у силі її громад і регіонів. Об’єднання в одну потужну еліту є ключем до вирішення багатьох проблем життєдіяльності громад. Якщо ми всі, як один, поставимо питання, – нас почують. Тож головне завдання нашого форуму – об’єднатися задля того, аби про наші проблеми дізналися у вищих щаблях влади і тільки таким чином ми зможемо їх вирішити», - резюмував Семен Салатенко.

Заступник голови обласної ради Лілія Ричкіна, яка була модератором заходу, відкриваючи перший блок Форуму «Актуальні питання та перспективи впровадження реформ децентралізації у Сумській області», зазначила на важливості заходу. Своїм досвідом ділилися колеги з Полтавської, Харківської, Чернігівської областей. Вони обговорювали питання переваги нової управлінської моделі, приводили приклади, як об’єднувалися громади в їхніх областях і який з цього мають сьогодні зиск та переваги. Зупинялися на практичних аспектах об’єднання громад, задавалися запитанням: що заважає прогресу в просуванні реформ у частині об’єднаних територіальних громад Сумщини.

У другому блоці – «Бюджетна децентралізація та секторальні аспекти» говорили про додаткові ресурси для громад та умінням ними користуватися, зокрема, залученням підтримки з боку ДФРР та донорської допомоги. Детально зупинялися на тому, що чекає під час проведення реформ з децентралізації освітню та галузь охорони здоров’я, або як скористатися новаціями на користь громади.

Відчувалося, що людям, які знаходилися в залі, ця реформа болить, але вони хочуть щоб вона була корисною для жителів територій. Тому бурно дискутували, з чимось погоджувалися, з іншими аспектами – ні. Вони піднімали теми зарплат у селі, пенсій, закупівельних цін на молоко, закриття об’єктів інфраструктури тощо і закликали почути простих людей. Більшість присутніх зазначала, що якщо жителі села відчують турботу держави, то реформа децентралізації значно пришвидшиться.

За підсумками Форуму сформовано резолюцію, яку учасники скерують до центральних органів законодавчої та виконавчої влади України. 

За матеріалами Веб-сайта Сумської обласної ради

Twitter