This version of the page http://inneti.com.ua/2011/10/struktura-sajtu-ta-seo/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-07. The original page over time could change.
Структура сайту та SEO « Іннеті

м. Львів, вул. Озаркевича 4, офіс 1 (3 поверх)

тел.: +38 (032) 23 67 111; +38 (050) 236 40 70

e-mail: info@inneti.com

Досягайте вершин разом з нами!

Структура сайту та SEO

У наші дні, пошукові системи як і раніше є одним з найбільш значущих чинників залучення трафіку на сайти, тому пошукова оптимізація (SEO) є дуже важливою складовою в розробці структури сайту. Хоча SEO часто вважають просто набором деяких технічних прийомів, структура сайту також критично важлива. Вона визначає, чи буде пошукова система розуміти тему Вашого сайту, і як легко вона зможе знаходити і індексувати зміст, що є на Вашому сайті.

Створивши хорошу структуру, Ви зможете використовувати зміст для залучення людей, а також використовувати структуру Вашого сайту для розповсюдження посилань інших сайтів, тим самим збільшите відвідуваність. Для комерційного сайту, це означає, що Ви створюєте якийсь якісний контент для підвищення пошукового рейтингу. Ну що, переконала? Якщо так, то давайте подивимося на техніки, які треба використовувати.

Розробляйте правильну структуру сайту

При розробці нового сайту або реструктуризації існуючого, Вам можуть допомогти такі програми, як Xmind, Visio або навіть Excel. Все, що Вам необхідно зробити, це представити Ваш сайт у вигляді дерева, як показано на малюнку 1 (приклад з життя):

Як Ви, напевно, помітили, структура даного сайту є незбалансованою, оскільки розділ “Code” займає більше половини всього сайту. Відповідно до теорії SEO, Ви повинні домагатися того, щоб структура сайту мала вигляд збалансованої піраміди. Раджу створювати 2-7 основних розділів, в залежності від змісту, і намагатися не допускати, щоб один з розділів вдвічі перевищував інший.

Оскільки розділ “Code” був дуже великим, мені довелося думати, як це змінити. Крім нього у мене було ще 3 основні сторінки “Про себе”, “Проекти” і “Сайти”. До речі, після ретельного вивчення статистики відвідувань, я помітила, що початкові WordPress сторінки залучали понад 30% мого трафіку, ніж сторінки на третьому і четвертому рівні.

Таким чином, я почала змінювати розділи і в кінцевому підсумку створила ось таку структуру сайту:

Як Ви бачите, я зважилася на перенесення деяких сторінок в початок дерева, а парочку взагалі прибрала. Під час переосмислення структури сайту Ви часто будете знаходити сторінки, які не дуже корисні для Ваших користувачів. Найкраще, що Ви можете з ними зробити, так це видалити.

Інше моє рішення – це винесення блогу на головну сторінку. Раніше там розміщувалася інформація “Про мене”. Після довгих роздумів, я зрозуміла, що це не те, за чим користувачі приходять на мій сайт. Блог – ось, що важливо для мене, так що я вирішила зробити його головним напрямком мого сайту.

Найменування Ваших розділів

Як тільки Ви задоволені структурою сайту, зверніть увагу на назви розділів. Якщо Ви маєте в своєму розпорядженні достатню кількість матеріалів для того, щоб постійно оновлювати свій власний розділ, Вам необхідно зробити аналіз ключових слів, за якими користувачі будуть шукати вашу інформацію. Це дуже простий принцип – називайте свої розділи таким чином, щоб вони збігалися з тими ключовими словами, які люди вбивають у пошуковиках!

Якщо Ви, як і я розробляєте WordPress плагіни і створюєте для них окремі розділи, не давайте їм дурних назв. Уявіть, що Ви користувач. Що ви будете шукати? “WordPress плагіни”, правильно? Так назвіть свій розділ, так само. Це не означає, що Ви повинні так називати назву розділів, що буде відображатися на самому сайті. Переконайтеся, що заголовок сторінки є “WordPress плагіни”.

Тепер, коли Ви зрозуміли як називати Ваші розділи, те ж саме слід зробити і з сторінками. Переконайтеся, що назви короткі і зрозумілі. Стислість – сестра таланту, не забувайте про це. Я перейменувала всі свої розділи, і тепер вони виглядають так:

Ось ми і розглянули дві найважливіші частини по переструктуруванню сайту. Тепер розглянемо і інші.

Ніколи не забувайте про наступні речі, коли Ви працюєте над структурою сайту:

Форум і подібні йому речі: Якщо одна частина Вашого сайту містить велику кількість матеріалів, які відрізняються високою відвідуваністю і якістю, не слід змішувати інформацію на цій сторінці з чимось іншим. Припустимо, що на Вашій головній сторінці оновлення відбувається кожні кілька тижнів. Там знаходяться статті дуже високої якості. Ваш форум – розділ, де кожен день формується безліч тем, але якість вмісту матеріалу є сумнівним.

Швидше за все, Ваш форум буде погіршувати рейтинг, якщо Ви залишите його на головній сторінці, через що може відбутися відтік відвідуваності. Для вирішення такого завдання, краще винести в окремий форум субдомен Вашого сайту.

Повірте, так у Вас буде значно менше проблем. Краще на головній сторінці тримати зміст, який можете контролювати тільки Ви.

Дуже важливо переконатися в тому, що в різних категоріях у вас не показується один і той же зміст. Якщо це так, то Ваш рейтинг 100% буде зменшуватися.

Внутрішня структура посилань

Якщо Ви зробили все правильно, то Ваша нова структура сайту повинна виглядати, як піраміда. Тепер Ви повинні продумати, як співвіднести розділи цієї піраміди один з одним. Порада: дивіться на ці розділи, як на маленькі піраміди всередині великих пірамід.

Так як Ви маєте справу зі сторінками, які тісно пов’язані одна з одною, то перехід по ним буде поступово підвищувати відвідуваність. Також Ви “допомагаєте” пошуковій системі визначити, що на Вашому сайті пов’язано, а що ні.

Ви повинні переконатися в тому, що посилання між сторінками дійсно мають семантичний зв’язок.

Від структури сайту до URL

Як тільки Ви створили нову структуру сайту, Ви можете піти далі і створити URL-адреси для цієї структури. URL кожної сторінки повинен описувати зміст цієї сторінки. Якщо Ви визначили ключові слова у статті, включіть їх в URL до даної статті.

Що потрібно мати на увазі при створенні нових URL-адрес:

  • Якщо Ви використовуєте кілька слів, розділіть їх дефісами;
  • Змішаний регістр неприйнятний для URL-адреси. У системах Unix і Linux це особливо важливо. Ви бачили де-небудь такий Url – / LoOks / LiKe / ThiS /? Не будьте першими, хто це зробить!
  • Давати статтями номерні імена може і легше для вас і ваших CMS, але не для користувачів. За номерами так само складно орієнтувати наочно. Так що не використовуйте в URL цифри;
  • Переконайтеся, що Ви перенаправляє користувачів з Ваших старих сторінок на їхні нові еквіваленти за допомогою переадресації 301. Редирект 301 дозволить пошуковим системам переписати посилання зі старих матеріалів на нові.

Висновок: працюйте над структурою Вашого сайту

Хороша структура сайту – це необхідність, яку Вам необхідно досягти, якщо Ви хочете просунуться в SEO. Це дозволяє як користувачам, так і пошуковим системам легше знаходити необхідну їм вміст: категорії, сторінки, посилання і т.д.

Використання поліпшених URL-адрес в рамках структури сайту збільшує ймовірність того, що люди будуть пам’ятати посилання на Ваш ресурс. Так само, це збільшує Вашу здатність підвищити ефективність пошукових систем.

 



Залишити відгук Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Контакти

м. Львів, вул. Озаркевича 4, офіс 301-306
Тел: 032 236-71-11

Категорії

  • IT
    • CRM ситеми
    • SEO
    • Інтернет-маркетинг
  • Некатегоризовано
  • Пропозиції
  • Спец-пропозиції
    • Розширені спец-пропозиції

Новини

18.09.2013

Соціальні мережі: створення та просування офіційного профілю компанії, керівника компанії, бренду чи окремого продукту

20.12.2012

Комплексний маркетинговий план для збільшення продажів в Інтернеті

10.10.2012

Тепер за допомогою Google можна малювати координати на карті та розставляти точки

28.09.2012

Просування сайту, обслуговування сайту, підтримка веб-сайту

18.09.2012

Коди помилок http сервера, види та опис помилок серверу

Професійне створення сайтів, просування, інтернет-реклама

Ціна від: UAH 2700.00
завжди доступний для замовлення