«Абетка харчування»

Перейти до списку прес-релізівЛис 2, 2010

Програма про правильне харчування та здоровий спосіб життя, створена за сприяння Nestlé

Ініціатива «Створення спільних цінностей», започаткована швейцарською компанією Nestlé S.A. у 2009 році, направлена, передусім, на пропаганду правильного харчування і здорового способу життя, розвиток сільського господарства та збереження водних ресурсів. У рамках цієї програми Nestlé співпрацює з урядовими та міжнародними організаціями, чия діяльність спрямована на покращення харчування і здоров'я суспільства, та підтримує численні програми, спрямовані на підвищення обізнаності суспільства про основи правильного харчування, а також виховання правильних звичок харчування у дітей.

Мета глобальної програми «Здорові діти» (Nestlé Healthy Kids) – запровадити програми навчання, направлені на розвиток культури правильного харчування та здорового способу життя, у тих країнах, де зосереджена діяльність Nestlé. На сьогоднішній день, проекти за підтримки Nestlé реалізуються у багатьох країнах, а загальна кількість дітей, які пройшли навчання за такими програмами, становить 10 мільйонів.

Розроблена в Україні «Абетка харчування» – це навчальний курс для учнів 1-4 класів. Ця програма стала складовою курсу «Основи здоров’я» для середніх шкіл. Першочергова мета програми – навчити дітей принципам правильного харчування і привити звичку дотримуватися цих принципів у повсякденному житті. У довгостроковій перспективі програма націлена на формування особистої потреби слідувати здоровому способу життя: харчуватися правильно, зберігати баланс фізичного і психологічного здоров'я.

Авторський колектив програми «Абетка харчування» об’єднав понад 50 провідних фахівців в області основ здоров’я та методології викладання у сучасній початковій школі, спеціалістів Міністерства освіти та науки і Міністерства охорони здоров'я, дитячих психологів, лікарів-гастроентерологів. У підготовці курсу брали участь відомі художники, що мають досвід роботи з дитячими виданнями. Щоб забезпечити успіх впровадження нової програми, було враховано усі психологічні та фізіологічні особливості дітей 6-9 років: особливості сприйняття інформації, розвиток моторики, формування звичок, асоціативне мислення. Велику увагу також було приділено українським традиціям та культурі харчування.

У минулому навчальному році курс «Абетка харчування» був введений у вигляді пілотного проекту у 38 школах, 11 обласних центрах України. Загалом курс пройшли 2,5 тисячі учнів 1-2 класів. Після успіху пілотного проекту було розроблено матеріли «Абетки харчування» для учнів 3-4 класів.

Програма отримала високу оцінку Науково-методичної ради з питань освіти Інституту інноваційних технологій та змісту освіти МОН України. Матеріали програми «Абетка харчування» для 1-4 класів отримали схвалення та дозвіл Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти та науки України на їх використання у навчально-виховному процесі загальноосвітніх навчальних закладів. Крім того, вчителі шкіл високо оцінили унікальну модульну систему програми.

Програма «Абетка харчування» – це приклад програми, яка успішно поєднує стратегічні задачі Nestlé як визнаного лідера у сфері правильного харчування та здорового способу життя, та актуальні потреби українського суспільства.

За результатами опитування, проведеного серед вчителів та батьків, 98% зазначили, що нова програма їм дуже сподобалася; 96% відповіли, що вважають необхідною організацію навчання дітей правильному харчуванню в школі; 99% відмітили, що навчання за програмою «Абетка харчування» було дуже корисним для дітей.

*   *   *

Програма створення спільних цінностей (Creating Shared Value) – ініціатива, спрямована на вирішення глобальних соціальних та економічних проблем.

Цю нову програму у сфері правильного харчування, збереження водних ресурсів та розвитку сільського господарства було створено з метою вирішення проблем, які постали на тлі глибокого економічного спаду, що супроводжується руйнуванням цінностей як для акціонерів компанії, так і для суспільства загалом. Реалізація програми створення спільних цінностей, спрямованої на створення нових партнерських відносин з урядами, неурядовими організаціями та малими підприємствами, була розпочата Nestlé у квітні 2009 року. Зокрема, програма включає реалізацію широкої освітньої програми, мета якої полягає у популяризації принципів правильного харчування та здорового способу життя серед дітей шкільного віку у різних країнах світу, відкриття науково-дослідного центру в Африці та започаткування спеціальної премії Nestlé, якою нагороджують за інноваційний підхід у вирішенні проблем у сфері правильного харчування, водозбереження та розвитку сільського господарства.

Програма створення спільних цінностей є невід’ємною складовою частиною бізнес-стратегії Nestlé у сфері правильного харчування та здорового способу життя. Створення спільних цінностей, спрямованих на покращення якості харчування, збереження водних ресурсів та виробництва продуктів харчування, – це запорука довготривалого розвитку бізнесу Nestlé. Це також гарантує створення тісного зв’язку між цінностями акціонерів та суспільними цінностями.