Олександр Кватирко про перевірки, проблеми та здобутки волинських лісівників

Олександр Кватирко прийшов на посаду очільника обласного управління лісового та мисливського господарства у 2015 році – після досить тривалого періоду боротьби за вплив на управління та «розподіл сфер впливу» у волинських лісах. Проте і за його керівництва ОУЛМГ не оминули увагою активісти та політики, які закидали Кватирка звинуваченнями різного штибу. Рішення із рекомендацією його звільнити навіть підтримала більшість в облраді.

Інформаційне агентство ВолиньPost поспілкувалися із Олександром Кватирком, щоб почути його відповіді на закиди та дізнатися про реальні результати роботи волинських лісівників. Продовжити читання→

Posted in ЗМІ про нас

ЗРУБАТИ НЕ МОЖНА ЗАЛИШИТИ: ШКІДНИКА ЛІСІВ НА ВОЛИНІ ЗУПИНИТЬ ТІЛЬКИ СОКИРА?

Майже 6200 гектарів лісу на Волині приречені на смерть. Адже заражені нещадним шкідником – верхівковим короїдом, який не дає дереву шансу на виживання. Єдина панацея – вирубати хворий ліс, аби убезпечити здорові сосни. Утім, поки вбивця волинських лісів атакує з усією силою, єдину дієву зброю проти нього лісівникам брати у руки – зась. Суцільні санітарні рубки – під забороною. Продовжити читання→

Posted in ЗМІ про нас

Засніженими стежками Звірівського

…Засніжило. Ми у мисливському господарстві «Звірівське», що на Волині. Єгер Віталій Случик вправно керує кіньми. Чоловік уночі був у рейді, а зранку вже розповідає нам про особливості своєї роботи та лісового зимового життя. Із настанням темноти – знову на чергування. Я дивуюся: а коли ж дома буває? Посміхаючись, каже, що рідко. Звик до такого життя, бо змалечку у лісі. Тож нічого дивного немає в тому, що тут уже, фактично, його домівка.

Продовжити читання→

Posted in ЗМІ про нас, Новини

В ГОСТЯХ У КАЗКИ: ЯК НА ВОЛИНІ ВИРОЩУЮТЬ НОВОРІЧНІ ЯЛИНКИ

Купуючи новорічну ялинку, мало хто з нас замислюється, хто, де і як її виростив. 16 грудня волинські журналісти в рамках прес-туру мандрували плантаціями зелених красунь.

Продовжити читання→

Posted in ЗМІ про нас

Державницький чин лісоводів

При в’їзді до Шацька око привертає ошатний будиночок ДП «Шацьке учбово-досвідне господарство». Воно одне з найуспішніших, суттєво впливає на розвиток Шацька – курортної столиці Волині. Дає людям роботу, наповнює місцевий бюджет, забезпечує місцевих підприємців лісовим ресурсом, а жителів – дровами. А ще дбає про зелені легені краю.

То ж про роль учбово-досвідного лісогосподарства у житті селища говоримо з його директором Андрієм Самолюком.

Продовжити читання→

Posted in ЗМІ про нас, Люди і ліс

Як у юності: повна довіра

Андрій Мар’янович Яцина – дуже скоромна людина. Попри це встигає бути і чудовим спеціалістом у лісовій галузі, і прекрасним сім’янином. Був у зоні АТО. Зараз очолює державне підприємство «Поліське лісове господарство» та районну спілку ветеранів АТО. 
 

Продовжити читання→

Posted in ЗМІ про нас, Люди і ліс

Проблема століття: чому всихають волинські бори

Соснові насадження, що довели свою живучість упродовж тисячоліть, можуть поступитися більш стійким і нехарактерним для сучасних біоцинозів деревним породам. Коли не зробити рішучих і кардинальних кроків по оздоровленню борових насаджень України, ми можемо їх втратити якщо не назавжди, то принаймні на найближчі десятиліття.

 Причиною цьому – глобальне потепління (а чи еволюційний збій), що запустило біологічний годинник ксилофагів та асоційованих з ними небезпечних збудників грибкових хвороб. Стовбурові шкідники підкорюють континенти. Вони вже у наших лісах.

Про це говоримо із кандидатом сільськогосподарських наук, старшим науковим співробітником Поліського філіалу УкрНДІЛГА ім. Г. М. Висоцького Василем Бородавкою. Саме він у складі наукової групи Поліського філіалу при Волинському ОУЛМГ разом із колегою-науковцем і дружиною Оленою Бородавкою вивчають патологічні процеси у всихаючих соснових насадженнях.

Продовжити читання→

Posted in ЗМІ про нас

(НЕ) ЖІНОЧА СПРАВА: ВОЛИНСЬКИЙ ЛІСІВНИК ЛАРИСА РОМАНЮК

У нинішньому світі часто можна почути: “Це робота не для жінки”, “Вона не впорається з цим”, “Хай йде швачкою (кухарем, бухгалтером, вчителем…) працювати” і т.д. і т.п.

Та попри це, можна знайти чимало прикладів, які демонструють хибність звичного мислення в суспільстві.

Ділове видання Волині “Конкурент” до Міжнародного жіночого дня 8 березня підготувало серію матеріалів про волинських жінок, які руйнують стереотипи, займаючись тим, що їм подобається. Продовжити читання→

Posted in ЗМІ про нас

Сергій Мазурок – лісівник у третьому поколінні

– У мене і дід був лісівником, і тато працює майстром лісу, а ще нас, четверо із п’яти братів, пішли цією стежкою: попри мене старший Микола – працівник обласної екологічної інспекції, молодший Святослав – майстер лісу Заболоттівського лісництва, ще один менший брат після закінчення Шацького лісового коледжу ім. В. Сулька навчається на біологічному факультеті СНУ ім. Лесі Українки.
Продовжити читання→
Posted in ЗМІ про нас, Люди і ліс