З ініціативи Волинського облуправління створено координаційну групу зі сприяння у вирішенні соціально-побутових питань учасників АТО

Розглянувши пропозицію Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, а саме: про створення при обласній організації галузевої Профспілки координаційної групи по сприянню у вирішенні соціально-побутових питань учасників АТО, та, враховуючи підтримку цієї пропозиції головами профспілкових комітетів держпідприємств галузі, президія обласної організації Профспілки винесла постанову: створити при обласній організації Профспілки координаційну групу.  Склад групи: Продовжити читання→

Posted in Новини, Оголошення, Рішення та новини

Кожнорічна оцінка системи лісоуправління

Кожнорічна оцінка системи лісоуправління Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства в Україні (21.09-25.09.2015)

НЕПКон проводить кожнорічну оцінку системи лісоуправління і ланцюга поставок Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, розташованого в Україні. Оцінка буде проводитися з 21.09.2015р. по 25.09.2015 р. Продовжити читання→

Posted in Рішення та новини

Щодо забезпечення участі громадськості…

Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства:

Про забезпечення участі громадськості  у формуванні та реалізації державної політики на виконання Постанови кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року №996 “Про забезпечення участі громадськості  у формуванні та реалізації державної політики”

Продовжити читання→

Posted in Новини, Оголошення, Рішення та новини

Відповіді на актуальні питання які порушувалися під час засідання круглого столу „Захистимо ліс разом”

6 березня 2015 року в приміщенні Волинського управління лісового та мисливського господарства за участю громадськості області разом із дирекцією лісового керівництва відбувся круглий стіл на тему „Захистимо ліс разом” під час якого обговорювалися питання та пропозиції щодо діяльності лісової галузі краю.

Під час конференції поставали пропозиції та запитання активістів до представників Волинської дирекції лісового управління та начальника управління екології при облдержадміністрації Олександра Самосика стосовно лісогосподарської діяльності області.

В основному громадськість представляли жителі Камінь-Каширського та Любомльського районів.

На поставлені питання активістів адресовані до керівництва лісового управління, було прийнято рішення, що дирекція лісового господарства надасть відповіді та оприлюднить їх на сайті.

Отже, пропонуємо ознайомитися з інформацію…

Кальчик Юрій Васильович.

  1. Відсутня реакція управління лісового господарства на статю „Про бардак в лісі з калькулятором”. Всі жителі Любомльського району в якому не має газифікованого жодного населеного пункту 40 тис. населення опалюють житло дровами. Для цого потрібно 130 тис. м3 дров. Приблизно виписано 7 тис. м3 дров по двох лісогосподарських підприємствах. А звідки взято решта?
  2. Скільки в дійсності дров паливних виписано за 2014 рік по ДП „Любомльське ЛГ” та ДП „Прибузьке ЛГ”?

Відповідь: За період 2014 року, згідно з даними бухгалтерського обліку по ДП «Любомльське лісове господарство» було виписано та реалізовано – 5270,94   м3 дров паливних. За січень – березень 2015 року реалізовано – 1499,40 м3 дров паливних. По ДП «Прибузьке лісове господарство відповідно виписано та реалізовано за 2014 рік – 3764,0 м3.

       Дрова паливні для місцевого населення та організацій виписуються та реалізовуються лісогосподарськими підприємствами Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, відповідно до наявності дров’яної деревини у відповідності до сортиментної структури ділянок головного та проміжного користування оперативного року.

       Слід зазначити, що при розрахунках потреб населення в дровах паливних для опалення, заявником не було враховано наступне :

–        значна частина населення Любомльського району для опалення житла, окрім дров паливних, використовують інші види палива, зокрема вугілля, торфобрикети, палети та електричну енергію (електричні котли та печі).

–        внаслідок того, що роками не розорюються землі сільськогосподарського призначення, на значній їх частині пройшло самозаліснення (сосна, береза, вільха, верба та інші породи). Дані ділянки рахуються землями сільськогосподарського призначення або людськими паями і не передані лісогосподарським підприємствам під охорону. Внаслідок чого значний відсоток дров паливних місцеве населення заготовляє на вищевказаних землях. Цей відсоток є досить суттєвим, так, як ці дрова є фактично безкоштовними.

–        значна кількість населених пунктів Любомльського району територіально межують із лісогосподарськими підприємствами Шацького, Старовижівського, Ковельського, Володимир – Волинського районів, де часткова потреба у дровах паливних забезпечується за рахунок сировинних можливостей сусідніх лісогосподарських підприємств.

–        часткова потреба населення у дровах паливних забезпечується також від відходів деревопереробних приватних підприємств (обрізки, деревний обапол, стружка, тирса).

  1. Всі знають як працюють підприємці і хто в них працює. Розрахунки з робітиками в більшості проводяться лісопродукцією. Чому директорів ця ситуація влаштовує ?

 Відповідь: Відповідно до доручення Державного агентства лісових ресурсів України та рішення колегії Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, лісогосподарським та лісомисливським підприємствам, що знаходяться у підпорядкуванні обласного управління суворо заборонено проводити розрахунки за роботи та надані підприємству будь-які послуги лісопродукцією (половники, фанерна сировина, баланси, дрова тощо).

За період першого кварталу 2015 року по вищезазначених підприємствах фактів проведення розрахунків за роботи та послуги лісопродукцією не зафіксовано. Для недопущення не облікованих фінансових втрат, при розрахунках із приватними підприємцями які надавали послуги по лісозаготівлях та вивезенні деревини було проведено аналіз спроможності даних приватних підприємств (наявність лісозаготівельної та бензомоторної техніки, кваліфікованих працівників) надавати відповідні послуги. Було анульовано всі нікчемні угоди із приватними фірмами, які неспроможні виконувати якісно відповідні лісогосподарські роботи.

Разом з тим для забезпечення своєчасного та якісного виконання запланованих лісогосподарських та лісозаготівельних робіт, у штат підприємств було сформовано та прийнято штатні лісозаготівельні бригади з числа місцевого населення, яке виявило бажання виконувати відповідні роботи. Розрахунки з якими проводяться виключно грошовими коштами, згідно договорів та розцінок.

 4. Чому по ДП «Любомльське ЛГ» та ДП «Прибузьке ЛГ» лісопродукція виписується франко – склад а відпускається з лісу ?

Відповідь: Виписка та реалізація лісопродукції здійснюється лісогосподарськими підприємствами із споживачами, які викупили відповідну лісосировину на біржових торгах чи аукціонах а також населенню у відповідності до укладених між ними угод, де передбачено відвантаження продукції чи франко – нижній склад чи франко – верхній склад (ліс), згідно складених та затверджених калькуляцій щодо затрат при заготівлі франко – верхній склад та в разі реалізації франко нижній склад, додаються додаткові витрати на перевезення, що в подальшому впливає на реалізаційну ціну лісопродукції.

  1. На якій стадії впровадження електронного обліку деревини ?

Відповідь: В ДП «Любомльське ЛГ» для забезпечення ведення електронного обліку деревени є три КПК з сканерами і мобільними термопринтерами. Два КПК закріплено за лісництвами, третій– на нижньому складі. Відповідальними виконавцями з інформаційного обслуговування системи електронного обліку призначені: інженер з електронного обліку Литвинюк І.А., майстер електронного обліку Савош В.В. Інформацію про вантаж з місця відправлення лісо продукції для внесення в базу даних КПК по лісництвах надають помічники лісничих.

Внісши інформацію в базу даних КПК про маркування бирками колод відповідного сорту, об’єму і довжини, формується товаро-трвнспортна накладна, де вказується: сортимент, порода, номер ТТН, дата відправлення вантажу, пункт навантаження, пункт розвантаження, вантажоодержувач, вид рубки, умови відвантаження(верхній, проміжний), об’єми деревини, сума,   відповідальний за відпуск лісопродукції, кількість використаних бирок. Маркування колод бирками відбувається за допомогою спеціальних молотків для кріплення бирок , які є в кожному лісництві.

  1. Чому не секвеструється самовільно зрубана деревина ? Надавав інформацію про самовільні зруби. При передачі лісів від підприємства до підприємства неув’язки. Біля с. Полапи самовільні рубки. Не оформлено лісовий фонд. Не заліснені ділянки до цього часу.

Відповідь:По ДП «Любомльське ЛГ» деревина від самовільних рубок вилучається по актах секвестра, яка передається на зберігання майстрам лісу відповідного обходу. Так, за період 2014 року секвестровано 53,95 м3 в тому числі: дрова паливні різних порід-17,08м3, дрова для технологічних потреб – 13,26м3, пиловник хвойний – 6,26м3, пиловник дуб – 16,07м3, пиловником/л – 1,28м3, з них залишаються не реалізованими : дрова паливні об’ємом – 6,25 м3.

За І квартал 2015 року від самовільних рубок секвестровано по актах секвестра деревину об’ємом 35,85м3, з них: дрова паливні різних порід-19,10м3, дрова для технологічних потреб – 3,15м3, пииловник хвойний – 9,57м3, пиломатеріал н/о – 2,1 м3, пиломатеріал обр. – 1,93 м3.

  1. При проведенні весняних планових ревізій в комісію включати представників громадськості.

 Відповідь: Згідно наказу по ДП «Любомльське лісове господарство» «Про проведення планової весняної ревізії лісових обходів» від 2 квітня 2015 року № 91, в комісію включено наступних представників громадськості:

–   Семенюк В С. – осередок «Правого сектору» в Любомльському районі,
–   Мікульський О. О. – громадська організація «Рідна Любомльщина».

По ДП „Прибузьке ЛГ„ відповідно наказу № 47 від 03.04.2015 року в комісію включені:

  – Семенюк В С. – осередок «Правого сектору» в Любомльському районі;
– Сиротюк М.Ю. – депутат Любомльської районної ради;
– Хомік К.Є. – голова Забузької сільської ради.

 

Лук’янов Сергій Дмитрович.

 8.Звертались до начальника управління Мазурика В. В. про звільнення з роботи директора ДП «Любомльське ЛГ», наводились порушення в роботі підприємства. Міри не прийняті. Реакція управління відсутня.

Відповідь: Директор лісогосподарського підприємства (в тому числі директор ДП «Любомльське лісове господарство») здійснює свою виробничу діяльність відповідно до умов контракту, який із ним заключило Державне агентство лісових ресурсів України на визначений термін. В контракті передбачено права, обов’язки та персональну відповідальність за конкретні порушення у фінансово-господарській діяльності підприємства.

       Представлені громадськими активістами факти порушень у веденні лісового господарства ДП «Любомльське ЛГ» та які було виявлено в ході перевірок контролюючими органими на протязі 2014-2015 років відносяться до компетенції працівників державної лісової охорони підприємства та характеризуються як дисциплінарні.

       Значних порушень у фінансово-господарській діяльності підприємства, які могли б стати підставою для підготовки матеріалів на припинення трудової діяльності директора ДП «Любольське ЛГ» на протязі 2014 року та 1кварталу 2015року не виявлено.

  1. Заказник «Підгородненський» самовільні рубки заактовані протоколами про лісопорушення. Пояснити. Перевірку проводила мобільна група з ДП «Камінь – Каширське ЛГ».

 Відповідь:Заказник «Підгородненський» загальною площею 19,1 га, знаходиться   у кв. 8 виділи 11, 15, 26 Любомльського лісництва ДП « Любомльське ЛГ».

В 2014 році було виявлено три факти самовільної рубки, в двох випадках лісопорушників не виявлено, справи передано до Любомльського РВ УМВС. Стосовно третього випадку, був затриманий житель міста Рівного, якого притягнено, за дане лісопорушення, до кримінальної відповідальності за ст.246 КК України. Від вищезгаданих незаконних рубок було секвестровано деревину об’ємом 27,07 м3, в тому числі: пиловник дуб – 16,07м3, дров для технологічних потреб дуб – 11,0 м3.

Назарчук Андрій Іванович

10. Правильність призначення лісових ділянок під суцільні санітарні рубки по Видертському лісництву ДП «Камінь – Каширське ЛГ».

Відповідь: Призначення лісових ділянок під суцільні санітарні рубки регламентується « Сітарними правилами в лісах України».

     На протязі 2014 року в лісових масивах Видертського лісництва ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» проведено суцільні санітарні рубки на площі – 26,1 га. Із заготівлею 2572,0 м3 ліквідної деревини, а саме: на основі акту лісопатологічного обстеження від 21 лютого 2014 року у наступних кварталах – кв 13 вид 27 пл. 1,8 га – 114,0 м3; кв 20 – вид 39 пл. 0,4 га – 70,0 м3; кв 20 вид 41 пл. 1,1 га – 97,0 м3; кв 6 вид 30/1пл.1,2 га – 93,0 м3; кв 6 вид 30/2 пл. 0,5 га – 51,0 м3; кв 6 вид 30/3 пл. 0,9 га – 100,0 м3; кв 14 вид 15,16,17 пл. 2,8 га – 164,0 м3; кв 14 вид 15,16,18 пл. 2,4 га – 151,0 м3. (Дозвіл Волинського ОУЛМГ на проведення суцільних санітарних рубок від 21 лютого 2014 року № 144).

На основі акту лісопатологічного обстеження від 10 червня 2014 року у наступних кварталах – кв 7 вид 3/1 пл. 0,6 га – 96 м3; кв 8 вид 36/1 пл. 0,7 га – 104,0 м3; кв 6 вид 40/1 пл. 0,4 га. – 60,0 м3. (Дозвіл Волинського ОУЛМГ на проведення суцільних санітарних рубок від 24 червня 2014 року № 499). На основі акту лісопатологічного обстеження від 11 вересня 2014 року у наступних кварталах – кв 6 вид 37 пл. 0,6 га – 62,0 м3; кв 14 вид 19,20 пл. 2,9 га – 224,0 м3; кв 14 вид 20 пл. 0,5 га – 66,0 м3; кв 14 вид 20,24 пл. 0,5 га – 91,0 м3; кв 14 вид 21 пл. 1,1 га – 131,0 м3; кв 17 вид 18 пл. 0,2 га – 26,0 м3; кВ 13 вид 27,32 пл. 1,2 га – 102,0 м3. . (Дозвіл Волинського ОУЛМГ на проведення суцільних санітарних рубок від 22 вересня 2014 року № 785).

На основі акту лісопатологічного обстеження від 9 жовтня 2014 року у наступних кварталах – кв 14 вид 20 пл. 1,0 га – 102,0 м3; кв 25 вид 39 пл. 0,8 га – 85,0 м3; кв 26 вид 37 пл. 0,2 га – 14,0 м3. (Дозвіл Волинського ОУЛМГ на проведення суцільних санітарних рубок від 27 жовтня 2014 року № 924). На основі акту лісопатологічного обстеження від 10 листопада 2014 року у наступних кварталах – кв 14 вид 19 пл. 0,3 га – 27,0 м3; кв 15 вид 2,9 пл. 0,9 га- 110,0 м3; кВ 24 вид 10,11,12 пл. 1,4 га – 172,0 м3; кВ 24 вид 12 пл 1,1 га – 191,0 м3; кВ 26 вид 35,41 пл. 0,6 га – 69,0 м3. (Дозвіл Волинського ОУЛМГ на проведення суцільних санітарних рубок від 10 листопада 2014 року № 989.

Всі суцільні санітарні рубки обстежені, призначені та проведені у 2014 році згідно до «Санітарних правил у лісах України» із залученням інженера – лісопатолога Спеціалізованого лісозахисного підприємства, представника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства з відповідним оформленням первинної технічної документації щодо проведення санітарно-оздоровчих заходів в лісових масивах підприємства. (Листки наземної сигналізації, акти перевірки листків сигналізації, матеріали лісопаталогічних обстежень, плани санітарно-оздоровчих заходів, акти натурного обстеження лісових насаджень на предмет призначення до суцільно-санітарних рубок).

   У 2015 році ДП «Камінь-Каширське ЛГ» було призначено проведення суцільної санітарної рубки у Видертському лісництві, а саме кв 14 вид 20,24 пл. 0,8 га. З порушенням п. 27 «Санітарних правил в лісах України» , добто допущено обстеження площі під суцільну санітарну рубку без участі лісопатолога спеціальної служби лісозахисту. За допущене порушення згідно претензії Державної екологічної інспекції у Волинській області від 27 лютого 2015 року № 402/1-7-4, нараховано штрафні санкції у розмірі 7570,0 грн. на підприємство з правом утримання з винних осіб.

11. Скільки ділянок у рік можна вирубувати зокрема по Видертському лісництву. Скільки деревини зрубано та вивезено від санітарних рубок.

Відповідь: Усі лісогосподарські заходи в тому числі проведення рубок проміжного та головного користування проводяться у відповідності до проектирувальнх відомостей складених в процесі проведення лісовпорядних робіт спеціалізованим підприємством ВО «Укрдержліспроект». Зокрема відповідні лісогосподарські заходи по ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» проводяться на основі матеріалів базового лісовпорядкування поведеного на території лісових масивів підприємства у 2012-2013 роках. Санітарно-оздоровчі заходи (очищення лісу від захаращеності, вибіркові санітарні рубки, суцільні санітарні рубки) проводяться у відповідності до «Санітарних правил в лісах України» та призначаються до рубки після натурного обстеження спеціалістами та фактичного стану насадження і призначаються в об’ємах, яких потребують насадження для попередження розповсюдження шкідників та хвороб лісу, недопущення втрат технічної якості деревини.

     На протязі 2014 року в лісових насадженнях Видертського лісництва проведено санітарно – оздоровчі заходи на загальній   площі – 65,6 га. із заготівлею – 3,01 тиc. куб.м. ліквідної деревини, а саме: суцільні санітарні рубки – 26,1 га/2,62 тис. куб. м.; вибіркові санітарні рубки – 39,5 га/478,4 м3.

   Згідно проектирувальних відомостей матеріалів базового лісовпорядкування запроектовано проведення відповідних видів лісогосподарських заходів в наступних об’ємах:
–         Освітлення – 7,5 га.
–         Прочищення – 15,4 га.
–         Проріджування – 11,8 га.
–         Прохідні рубки – 9,5 га.

         Всього запроектовано річний обсяг проведення рубок догляду за лісом на площі – 44,2 га. Фактично за період 2014 року проведено, згідно актів виконаних робіт на площі – 50,8 га.

         Щорічний обсяг проведення суцільно лісосічних рубок (головне користування) згідно матеріалів базового лісовпорядкування та розрахункової лісосіки, затвердженої Міністерством екології та природних ресурсів України складає – 3,38 тис.м3 ліквідної деревини. Фактично згідно лісорубних квитків за період 2014 року при проведенні рубок головного користування заготовлено – 3,12 тис. м3.

12. Чи можна підробити документи виписані на КПК і передати дані (накладну) по телефону.

Відповідь: станом на березень 2015 року випадків підроблення чеків (електронних товарно-транспортних накладних) видрукуваних на термопринтері КПК не зафіксовано. Практично це зробити не можливо, так як введені параметри деревини, що відпускається автоматично заносяться до центрального серверу бази електронного обліку «Укрлісконсалтинг», м. Київ. Дана інформація постійно моніториться і в разі будь-яких технічних збоїв у системі електронного обліку деревини на лісогосподарських підприємствах Держкомлісгоспу, зразуж ставляться до відому обласні управління.

Передача параметрів деревини, що відгружається за допомогою телефону, є порушенням вимог електронного обліку деревини, так як занесення замірів лісопродукції до КПК проводиться відповідальною особою за якою згідно до наказу по підприємству закріплено дані обов’язки. Передача накладної по телефону не можлива з технічних причин так, як чек (товарно-транспортна накладна) роздруковується на термопринтері КПК і є бланком суворої звітності.

13. Чому не прийняті люди на роботу в ДП «Камінь-Каширське ЛГ» з села Видерта, які виявили бажання працювати в лісгоспі?

Відповідь: З пояснення директора ДП «Камінь-Каширське ЛГ» Кузьмича В.П, письмових заяв від жителів с.Видерта йому не надходило. При надходженні відповідних заяв адміністрація господарства зобов’язується розглянути можливість працевлаштування даних жителів .

Климарчук Анатолій – житель с. Видерта.

14. 17 січня 2015 року в селі Видерта активістами села було вилучено і вигружено біля школи лісопродукцію без супровідних документів. Була пропозиція передати її на школу. Що буде з лісо продукцією ?

Відповідь: Лісопродукція по документах належить підприємцю, в подальшому це питання буде вирішувати фактичний власник а при виникненні спірних питань дана справа буде вирішуватись у судовому порядку.

15. Лісовози при перевезенні лісо продукції через село розбивають дороги і ніхто їх не ремонтує.

Відповідь: Лісогосподарське підприємство (ДП «Камінь-Каширське ЛГ») за використання деревини сплачує всі види податків до бюджету відповідної сільської ради де знаходиться лісова земельна ділянка. За рахунок даних коштів сільська рада повинна утримувати дороги в належному стані та ремонтувати їх.

Чикида Анатолій Іванович – житель с. Видерта.

16. По Видертському лісництву проходять постійні покражі деревини. Возять підводами і транспортними прицепами. Лісокради коли їх затримують платять гроші лісовій охороні та інженерам з лісгоспу. Просимо розібратись.

Відповідь: За період 2014 року в лісових масивах Видертського лісництва лісовою охороною ДП «Камінь-Каширське ЛГ» було виявлено та запротокольовано 11 випадків самовільної порубки деревини із незаконно добутою кубомасою – 6,43 м3. За заподіяну шкоду було нараховано штрафних санкцій на лісопорушників в сумі – 18427,19 грн. Всі нараховані збитки сплачено лісо порушниками добровільно.

Станом на 12 березня 2015 року лісовою охороною було виявлено 11 випадків незаконної порубки деревини із кубомасою – 24,5 м3. Сума збитків нанесених лісовому господарству склала – 178 156,0 грн., із яких збитки в сумі – 15686,0 грн. відшкодовано лісо порушниками добровільно. Справи щодо відшкодування збитків у сумі 162 470,0 грн. направлено до правоохоронних органів для примусового стягнення згідно до чинного законодавства України.

Письмових звернень щодо фактів незаконного отримання грошових коштів від потерпілих щодо замовчування фактів незаконних порубок та отримання від цього неправомірної вигоди чи від реалізації лісопродукції до Волинського обласного управління чи правоохоронних органів за відповідний період не надходило. В разі реєстрації протиправних дій лісової охорони щодо громадян, дані факти будуть негайно розглянуті Волинським ОУЛМГ та скеровані до правоохоронних органів для притягнення винних до відповідальності.

Уся державна лісова охорона лісогосподарських підприємств Волинського ОУЛМГ ознайомлена із посадовими обов’язками, положенням про державну лісову охорону, вимогами Лісового кодексу України, нормами природоохоронного законодавства та адміністративним і кримінальним законодавством України.

Лавринюк Василь Іванович – житель с. Видерта.

 17. Після інциденту в с. Видерта з незаконним відпуском деревини, без супровідних документів на вивозку, до цього часу не звільнені з роботи Лісничий Видертського лісництва Ткачук А. М. та майстер лісу .

Відповідь: З пояснень директора ДП «Камінь-Каширське ЛГ» Кузьмича В.П, лісничим Видертського лісництва Ткачуком А.М. та майстром лісу Вавдіюком В.А. 20.01.2015 року були написані заяви на звільнення за власним бажанням. Проте 26 та 28 січня 2015 року ними на підставі ст. 38 КЗпП України були подані заяви на відізвання своїх заяв про звільнення з роботи . На підставі даних заяв адміністрацією господарства скасовані накази про звільнення Ткачука А.М. та Вавдіюка В.А.

Окрім того, на підставі акту службового розслідування та додаткових матеріалів до нього , наказом ДП «Камінь-Каширське ЛГ» №44 о/д від 16.02.2015 року Ткачука А.М. звільнено з займаної посади лісничого Видертського лісництва. Вавдіюка В.А. притягнуто до дисциплінарної відповідальності шляхом оголошення догани і з попередженням про недопущення в майбутньому порушень лісового законодавства, при настанні яких він буде звільнений з займаної посади.

Бондарук Олег– керівник Автомайдану.

18. Чому прозвучало, що Шишко П.П. нелегітимний голова Громадської ради при управлінні лісового та мисливського господарства, коли йому, письмово, управлінням надано відповідь, що Шишко П.П. є головою Громадської ради.

Відповідь:Розпорядженням по Волинському обласному управлінню лісового та мисливського господарства від 9 квітня 2014 року № 44-1”Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” було затверджено склад ініціативної групи з підготовки та проведення установчих зборів за участю інститутів громадського суспільства для обрання членів громадської ради.

9 травня 2014 року управлінням погоджено “Положення про громадську раду при Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства”.

Управлінням відповідно до “Положенняпро громадську раду при Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства” виділено приміщення в адміністративній будівлі для забезпечення роботи Громадської ради.

Склад Громадської ради мав формуватись на установчих зборах. Чи проводились такі збори у Управління інформація відсутня, оскільки для участі в них представники управління не запрошувались. Інформація про кількість поданих заяв від інститутів громадянського суспільства для участі в установчих зборах, про біографічні довідки делегованих представників, копії документів про легалізацію інститутів громадянського суспільства та інформація про їх діяльність протягом останніх двох років в управлінні відсутня. Також відсутня інформація, що має бути оформлена відповідним протоколом установчих зборів, про результати проведення рейтингового голосування при обранні членів громадської ради та її голови, по причині його відсутності в розпорядженні Управління.

Як наслідок, склад Громадської ради як, це передбачено пунктом 9 ”Положення про громадську раду при Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства”, управлінням не затверджувався.

Тільки із наявної в Управлінні інформації, що була отримана у вигляді поданих звернень – резолюцій, що були підписані Шишко П.П. як головою Громадської ради, було зроблено припущення про його приналежність до вказаної посади. Інформація щодо інших членів Громадської ради та загальної їх кількості в управлінні відсутня. Представника управління в складі Громадської ради також немає.

 19.Чому підприємці не можуть забрати лісосировину придбану на аукціоні?

В 1 кварталі 2015 року держлісгоспами області на загальному аукціонні було продано 46,1 тис.м3 лісопродукції, станом на 14.03 отоварено 32,0 тис.м3 що становить 69%.

Основні причини невиконання графіку

1.Поставка споживачами автотранспорту під навантаження на проміжний чи нижній склад, що суперечить умовам договорів купівлі-продажу, згідно яких відвантаження здійснюється на верхньому складі.
2. Відсутність графіків поставки лісопродукції згідно умов договору.
3. Відсутність передоплати за придбану лісопродукцію.
4. В окремих випадках має місце несвоєчасне виконання аукціонних зобов’язань зі сторони держлісгоспів у зв’язку несприятливими кліматичними умовами, що унеможливлюють доступ до заболочених ділянок.

 Прес-служба Волинського ОУЛМГ.

 

Posted in Рішення та новини

Сертифікація лісів Волині

З метою вдосконалення чинної системи управління лісовим господарством, створення кращих можливостей для продажу лісової продукції на екологічно чутливих ринках, з ініціативи Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, незалежною аудиторською компанією „NEPCon” (вересень 2013 року) в державних лісогосподарських підприємствах “В.Волинське ЛМГ, “Городоцьке ЛГ”, “Горохівське ЛМГ, “К.Каширське ЛГ”, “Ківерцівське ЛГ”, “Ковельське ЛГ”, “Колківське ЛГ”, “Любешівське ЛМГ”, “Любомльське ЛГ”, “Маневицьке ЛГ”, “Поліське ЛГ”, “Прибузьке ЛГ”, “Ратнівське ЛМГ”, “Старовижівське ЛГ”, “Турійське ЛГ”, ДП “Цуманське ЛГ”, “Шацьке УДЛГ” проведена лісова сертифікація, тобто оцінка відповідності ведення лісового господарства в лісах управління і ланцюжка постачання продукції принципам та критеріям FSC (Лісової Опікунської Ради).
Сертифікація (після завершення якої вручається сертифікат, а інформація про сертифіковану продукцію вноситься до публічно доступної бази даних FSC на info.fsc.org) – це незалежна оцінка діяльності організації за погодженими міжнародними стандартами. Вимоги стандартів FSC стосуються екологічного, соціального та економічного аспектів лісогосподарської діяльності. Відповідність вимогам оцінюється сертифікаційними органами, тобто акредитованими FSC організаціями. NEPCon ” є саме таким сертифікаційним органом, який має акредитацію FSC. Це означає, що до продукції лісів, сертифікованих „ NEPCon ” можна застосовувати торгівельний знак FSC.
„Принципи та критерії FSC” застосовуються відповідно до національних і міжнародних законодавчих та нормативних актів. Вимоги стандартів FSC покликані не відмінювати, а скоріше доповнювати правила та ініціативи з ведення лісового господарства, забезпечивши відповідальне лісокористування в усьому світі.
Завдання лісової сертифікації:
Вимоги FSC спрямовані на усвідомлення громадськістю важливості:
• удосконалення ведення лісового господарства;
• сприяння найбільш повному й ефективному використанню лісових ресурсів;
• недопущення надмірного лісокористування;
• включення усіх витрат, пов’язаних з веденням лісового господарства, у ціну лісової продукції;
• зниження збитків і втрат.

Переваги лісової сертифікації:
• вихід на ринки держав, які використовують переважно деревну продукцію з сертифікованих лісів;
• незалежна гарантія для клієнтів-покупців, посередників та інвесторів щодо походження лісової продукції;
• демонстрація запровадження найкращої практики в управлінні лісовим господарством.

Прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства

Posted in Рішення та новини

Вперше в Україні: П Р О Г Р А М А формування, збереження та обліку високопродуктивних лісових насаджень головних лісоутворюючих порід (сосна звичайна, дуб звичайний, кращі дерева супутніх порід) у лісових насадженнях лісогосподарських та лісомисливських підприємств Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства

 «ЗАТВЕРДЖЕНО»
Начальник Волинського обласного
управління лісового та мисливського
господарства
Мазурик В. В.

П Р О Г Р А М А
формування, збереження та обліку високопродуктивних лісових насаджень головних лісоутворюючих порід (сосна звичайна, дуб звичайний, кращі дерева супутніх порід) у лісових насадженнях лісогосподарських та лісомисливських підприємств Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства
■ Мета програми: забезпечення формування високопродуктивних, високобонітетних лісових насаджень та збереження кращих дерев основних лісоутворюючих порід, починаючи від віку проріджування і до віку головного користування.
■ Методи виконання програми: визначення в натурі рівномірно по площі (в насадженні) кращих за лісотаксаційними характеристиками дерев головних лісоутворюючих порід; маркування аерозольною фарбою; нанесення нумерації на стовбури ростучих дерев; формування поділяночної електронної бази обліку вимічених дерев (по лісництву, по підприємству, по обласному управлінню); сувора заборона на відведення визначених дерев до лісогосподарських рубок до віку головного користування; списання загиблих в процесі росту вимічених дерев (пожежі, вітровали, буреломи, сніголами, шкідники, хвороби) із обов’язковим складанням відповідних актів за участю головного лісничого підприємства з внесенням змін до електронної бази. Натурні роботи з обліку та маркування розпочинаються із проведення вищевказаних робіт у лісових насадженнях за 10 років до головної рубки. В першу чергу відбираються насадження, що запроектовані матеріалами лісовпорядкування до проведення прохідної рубки із кращими лісотаксаційними показниками, після чого намічаються до проведення лісогосподарських заходів. Перед виконанням програми, спеціалістами обласного управління в лісогосподарських підприємствах проводяться тренінги з метою навчання членів комісій підприємств по якісному виконанню запроектованих робіт.
■ Засоби виконання програми: роботи по визначенню кращих дерев в насадженнях, маркування, нумерація та облік проводиться спеціально створеною на підприємстві комісією в складі – головного лісничого, інженера лісового господарства, лісничого; формування та ведення електронної бази проводить інженер лісового господарства; збереження вимічених у насадженнях дерев покладається на державну лісову охорону підприємств.
■ Терміни виконання програми: запровадження даної програми передбачає проведення відповідних робіт на постійній основі в зв’язку з значним об’ємом робіт та зміни вікової структури насаджень.
Впровадження даної програми заплановано із січня 2015 року, після проведення тренінгів для комісій лісогосподарських підприємств.
■ Технологія виконання програми: призначені наказом по підприємству спеціалісти, знаходячись у насадженні, комісійно визначають кращі за лісотаксаційними показниками (висота, діаметр, стан дерева, відсутність механічних пошкоджень та біологічних вад) дерева в кількості 250 – 270 дерев на 1 гектар площі в насадженнях, де дуб чи сосна є головною породою, а в змішаних насадженнях відбирається максимальна кількість кращих дерев сосни чи дуба. На стовбурі дерева на висоті грудей (1,3 м) підрум’янюють кору, не пошкодивши деревини, стійкою до атмосферного впливу фарбою ставлять номер дерева із шрифтом напису 50 мм (в чисельнику) та номер таксаційного виділу тим же шрифтом (в знаменнику), після чого вносять до відповідної форми визначені показники. По кругу дерева над відповідним номером аерозольною фарбою наноситься кільце шириною 5 – 7 сантиметрів. Проведену роботу оформляють відповідним актом за підписами членів комісії, після чого всі результати натурних замірів інженер лісового господарства вносить до персонального комп’ютера у відповідну форму (Форма 1) із подальшою передачею даної інформації до центральної електронної бази обласного управління (відділ лісового господарства).
■ Матеріальне забезпечення: проведення відповідних робіт відноситься до посадових обов’язків спеціалістів лісогосподарських підприємств, тому не потребує додаткового часу для їх виконання; роботи по визначенню в натурі основних лісотаксаційних показників проводиться геодезичними та вимірювальними приладами, які є на підприємствах і не потребує залучення інших інструментів: обробка матеріалів проводиться на основі натурних замірів та на основі матеріалів базового та безперервного лісовпорядкування на персональних комп’ютерах відповідних спеціалістів підприємств; придбання аерозольної фарби для вимічення дерев проводиться за рахунок власних коштів підприємств та списується по факту використання, згідно акту відповідної форми.
Прогнозовані результати. Формування високоповнотних та високобонітетних лісових насаджень головних лісоутворюючих порід до віку головної рубки, облікувавши кращі дерева у віці проріджування та унеможлививши їх призначення до лісогосподарських рубок протягом всього терміну вирощування до віку головної рубки, за винятком їх загибелі.
■ Нормативне забезпечення. При впровадженні даної програми спеціалісти користуються матеріалами базового лісовпорядкування та дотримуються вимог Лісового кодексу України, Методичних рекомендацій з відведення і таксації лісосік. Роботи проводяться повіреним вимірювальним та геодезичним інструментом.
Дана програма затверджується наказом по обласному управлінню із подальшим прийняттям до виконання лісогосподарськими підприємствами.
■ Додатки

Форма 1

Лісництво кв. вид пл.га

Склад насадж

Вік, років

Повнота

Головна порода, що обліковується
Сосна

Дуб
№д Dд

№д Dд
● вимічення дерев проводиться аерозольною фарбою жовтого кольору, шляхом нанесення кільця над номером дерева на відстані 10 см,
● нанесення номера дерева проводиться аерозольною фарбою жовтого кольору, стійкою до атмосферного впливу,
● польові роботи з обліку та маркування проводяться в присутності матеріально відповідальної особи (майстер лісу)
Начальник відділу лісового господарства               Бабеляс Б. П.

Posted in Рішення та новини

Контрагенти лісогосподарських підприємств

Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства
Контакти Адреса: 43010 м. Луцьк пр-т Волі, 30. Телефони: +38 (0332) 24-00-70, факс: 0332 240069
E-mail: priyomna@voulg.org.ua

Про лісову галузь
Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства визнаний світовий менеджер і лідер у сфері зеленої економіки, відтворення, догляду, охорони лісів, рекреаційної діяльності, зеленого туризму, лісопереробної і консервної промисловості. Ефективно управляє роботою 28 виробничих підрозділів, до складу яких входять 116 лісництв, 6 консервних цехів, 4 лісорозсадники. При Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства діє Інформаційно-екологічний центр, музей Волинського лісу у Лопатені та музей «Лісової пісні» на березі озера Нечимне поблизу с. Скулин. Працює понад 3000 тис. працівників. Провідний виробник лісопродукції та пиленої продукції, яку постачає на внутрішній ринок та експортує у європейські країни. Також серйозний постачальник на внутрішній ринок насіння, сіянців і саджанців основних деревних порід та 260 видів декоративних деревець та кущів, соків, варення, джемів, різноманітних салатів, томатів, грибної та овочево-ягідної продукції.

Продукція
Основною продукцією є лісоматеріали круглі, технологічна сировина, дрова паливні, заготовки для європіддонів, пиломатеріали, дубові заготовки, стіновий брус, дошка для підлоги, вагонка, пілети, паливні брикети, декоративні дерева та кущі, сіянці та насіння деревних порід, мед, різні види консервної продукції.


Історія
Засноване в 1939 р., діяло під назвами управління лісової охорони і лісових насаджень, Волинське міжобласне управління лісового господарства, Волинське обласне управління лісового господарства і лісозаготівель, Державне лісогосподарське об’єднання «Волиньліс», Волинське обласне управління лісового господарства, обласне управління лісового та мисливського господарства. Державні лісогосподарські підприємства поставляють свою продукцію у країни Європи, СНД, Близького Сходу, Північної Африки, Південної та Північної Америки. Виробництво здійснюється на сучасному високотехнологічному обладнанні, вся продукція сертифікована за міжнародними стандартами (присвоєно унікальний реєстраційний код сертифіката лісоуправління/мережі поставок RA-FM/COC-006979 і Ліцензійний код для використання товарних знаків FSC, FSC-C117341) що підтверджується сертифікатом від компанії Rainforest Alliance.

Досягнення

Контрагентами лісогосподарських підприємств являються підприємства Мінпромполітики, серед яких є ТзОВ «Одек –Україна», ТзОВ «Кроноспан –УА», ТзоВ «Кроно-Україна», ТзОВ «Костопільський фанерний завод», суб’єкти підприємницької діяльності – деревообробники області та найбільші міжнародні компанії «Зортекс», «Біофул», «Палетинфабрік», «Ліго», «Пізец».

Прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства

 

Posted in Рішення та новини