This version of the page http://khoda.gov.ua/revoliutsiia-na-hraniti (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-06-09. The original page over time could change.
Революція на граніті

Революція на граніті

05.10.2015 13:22:59
Студентська революція на граніті  це була кампанія широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори, організована українською радянською молоддю, переважно студентами. Протести тривали в період з 02 по 17 жовтня 1990 року в тодішній Українській Радянській Соціалістичній Республіці. 
У 1990 році відбулися вибори до Верховної Ради УРСР, на яких парламентську більшість утворили комуністи («Група 239», а демократи, сформувавши Народну Раду, у підсумку мали 126 мандатів). Після проведення виборів громадянська активність демократично налаштованих сил помітно зменшилася, натомість молодь вважала, що третина голосів демократів у Верховній Раді не є перемогою. Тому студенти вирішили активізувати власні дії.
Стрижнем протестних подій було студентське голодування на площі Жовтневої революції у Києві (нинішньому Майдані Незалежності). На підтримку студентів застрайкували і всі вищі навчальні заклади Києва (а також технікуми, ПТУ і старші класи шкіл). Мітингувальники перекрили рух транспорту, оточили Верховну Раду, захопили корпуси Університету ім.Шевченка. Студентські акції протесту пройшли в обласних центрах, зокрема, Луганську та Львові. Це був масовий рух за ідеї незалежності України.
Молодь закликала однодумців до всеукраїнського страйку, і наступного дня до її акції протесту були готові долучитися не тільки вищі навчальні заклади, а й заводи і фабрики.
17 жовтня 1990 року «революція на граніті» успішно завершилася після підписанням постанови Верховної Ради УРСР, яка гарантувала виконання вимог учасників протесту (Постанова  Верховної Ради УРСР від 17жовтня 1990 року № 402-XII «Про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в м.Києві з 2 жовтня 1990 року»).
З метою гідного відзначення подій, що відбулися у місті Києві в жовтні 1990 року,  Студентської революції на граніті – масової студентської акції громадянської непокори, спрямованої на захист національних інтересів Українського народу, яким  в цьому році виповнюється  25-ть років, вшанування патріотизму і мужності молоді у відстоюванні своєї громадянської позиції, ураховуючи важливе значення цих подій для здобуття Україною незалежності Президент України П.О.Порошенко 01 жовтня 2015 року підписав Указ №565/2015 «Про відзначення 25-ї річниці Студентської революції на граніті».

Корисні посилання