This version of the page http://khoda.gov.ua/-do-movi-sercem-prigornis! (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-06-09. The original page over time could change.
До мови серцем пригорнись!

До мови серцем пригорнись!

24.02.2017 07:42:54

Щорічно, 21-го лютого, ми відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Цей день нагадує людям про те, як важливо любити і берегти рідну мову, бо вона є найціннішим та найбільшим скарбом кожного народу. Із тисяч мов, які існують на планеті, найдорожчою для кожного є його рідна мова. Мову не вигадаєш, не витвориш за рік чи два. Вона твориться віками, тисячоліттями. І творить її весь народ. Мудро чинить той народ, який вчиться рідної мови у дідів-прадідів, розмовляє нею, пише, співає, думає.
         
Щоб розширити знання про красу і багатство української мови, пробудити почуття національної гідності, виховувати любов до рідної мови, працівники районної дитячої книгозбірні запросили учнів 3-х класів Олешківської гімназії на мовознавчий турнір-подорож «Я на рідній мові друзям зичу щастя!». «Калина», «Лідери», «Читайлики» - так назвали свої команди третьокласники. І, як  у кожній солідній грі, їх очолити капітани.

Учасники турніру, виконуючи завдання, подорожували від станції до станції. На зупинці «Таємниця імені» капітани команд, використавши довідники, познайомили нас з історією походження своїх імен. А на зупинці «Жартівлива» учасники змагалися в читанні жартів.
         
Особливе пожвавлення панувало в залі на зупинці  «Дикторська», під час якої представники від кожного класу читали скоромовки. А це досить складне завдання – без особливої підготовки проказати «Їхав Прокіп з Прокопихою,  ще й з маленьким Прокопенятком» або  «Бурі бобри брід перебрели, забули бобри забрати торби» та інші.
         
Свято рідної мови – це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною єдиного великого народу. Про це учні розповіли всім присутнім на зупинці «Патріотична». Свою любов до Батьківщини  діти  висловили словами: «Україна – квітуча, незалежна, єдина!», «Україна – це мій дім!», «Ми любимо Україну!».
         
На святі звучали загадки, вірші, пісні про рідну українську мову, а під акорди пісні «Мова єднання»  всі присутні у залі затанцювали.
                     
Переможцями турніру стали всі. Команди  продемонстрували  свою ерудицію, довели, що люблять рідну мову всім серцем. А ми, дорослі, отримали від цього велике задоволення.
       
Ми, українці — щасливі, бо маємо свою державу - Україну і свою українську мову. Кожен із нас і всі ми гуртом повинні плекати й берегти найкращу квітку рідної землі - українську мову.
   
Працівники районної бібліотеки для дітей вдячні своїм колегам – працівникам Районної бібліотеки для дорослих та працівникам Центру культури та дозвілля за допомогу в проведенні цього заходу.

Корисні посилання