This version of the page http://khoda.gov.ua/zi-sviatom (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-06-08. The original page over time could change.
Зі святом!

Зі святом!

09.11.2015 08:53:22

З метою  впорядкування відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних  свят та на підтримку  пропозицій  громадян, громадських організацій Указом Президента України від 30 грудня 2013 року № 717/2013 встановлено, що 9-го листопада щороку спільно з Днем української писемності та мови відзначається Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва.
Українська культура, одна з небагатьох, яка змогла вистояти під могутнім натиском чужих агресивних впливів, зберегти свою самобутність, первозданну чистоту і незамуленість.
Українська культура займає гідне місце в культурі світовій. Вона розвивалась у взаємовідносинах з культурами Заходу та Сходу.
Прародителями української культури можна вважати культуру індоєвропейських предків слов’ян, слов’янські культурні джерела, культури Київської Русі – дохристиянську і християнську.
В сучасному українському суспільстві, де культура часто виявляється непотрібною, важливо визначити і стверджувати високі моральні принципи, засновані на тисячолітньому духовному і культурному набутку українського народу, щоб не опинитися на задвірках культурного прогресу.
За православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця — послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови. 
Генеалогічно українська мова належить до індоєвропейської мовної сім’ї. Про це свідчать і архаїзми, і деякі фонетичні та морфологічні ознаки, які зберегла наша мова протягом століть.
Давніший із літописів, який дійшов до нас, був написаний у 1377 році на пергаменті – вичиненій телячій шкірі. Він носить назву Лаврентіївського, за іменем монаха-переписувача Лаврентія. Зокрема до цього списку входить «Повість врем’яних літ» (або «Повість минулих літ»), написаний на початку  XII століття.
Автором «Повісті» вважається монах Києво-Печерського монастиря Преподобний Нестор-літописець (близько 1050 – 1114 рр.). Також його перу належать житія святих…
Преподобний Нестор працював до останнього дня свого земного життя. Мощі святого покояться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.
За інформацією із районів і міст області, що надходить до організаційного відділу апарату ХОДА, з нагоди Дня української писемності та мови, а також Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва в населених пунктах Херсонщини пройде низка культурно-масових заходів. Метою яких є виховання у громадян шанобливого ставлення до мовних та культурних надбань українського народу.
Сьогодні в Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі ім.М.Куліша відбудеться святкове дійство до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва в якому візьмуть участь делегації з усієї області.
 

Корисні посилання