This version of the page http://khoda.gov.ua/robota-zaxishhati-batkivshhinu (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-06-08. The original page over time could change.
Робота - захищати Батьківщину

Робота - захищати Батьківщину

25.01.2017 17:35:53

Вчора, 24 січня, у державному навчальному закладі «Вище професійне училище № 2 м.Херсона» відбулася агітаційна зустріч мобільної групи, яка оперативно проводить роз’яснювальну роботу про переваги служби за контрактом в ЗСУ, зокрема до частин оперативного командування «Південь».

У актовій залі перед учнями закладу, які незабаром закінчать навчання, виступили заступник військового комісара Херсонського облвійськкомату, підполковник Олександр Рибіцький, військком Херсонського об’єднаного міськвійськкомату Олександр Зеньковський, представники військових частин.

Представник військової частини у своєму виступі повідомив, що у зв’язку зі звільненням в запас останньої хвилі мобілізації їх частина доукомплектовується контрактниками і на сьогодні для всіх бажаючих є вакансії солдатського та сержантського складу від водіїв до стрільців і гранатометників. Для проходження служби у їх частині треба звернутися у військовий комісаріат, пройти медогляд і після проходження навчального періоду від 1 до 2,5 місяців контрактник потрапляє у військову частину. Відразу по прибутті до неї, якщо вона знаходиться не у його місті, солдат отримує «підйомні» кошти в розмірі місячної заробітної плати. А місячна заробітна плата військовослужбовця, який вперше потрапив на військову службу і не має вислуги, складає від 7200 грн на місяць і вище. До цієї зарплатні додається 2400 грн, коли його військова частина перебуває на другій лінії оборони, а на передових позиціях – плюс 6000 грн. Це не враховуючи повного речового забезпечення. «В нашій частині все стовідсотково видається – однострої, взуття і все інше. Харчування триразове на добу, а за якістю приготування не поступається закладам громадського харчування міста, крім ресторанів звичайно», – зазначив він.

Щодо проживання: військовослужбовці можуть проживати як в казармі, так і винаймати квартиру в межах міста, де знаходиться військова частина. Це коли військова частина не перебуває на виїзді на бойових позиціях – тоді всі перебувають в бліндажах та укриттях.

Крім цього, держава надає великі соціальні пільги. Всім, хто прослужить більше 30 діб в зоні АТО оформлюються документи на присвоєння статусу учасника бойових дій. За цим статусом держава компенсує 75 відсотків оплати за комунальні послуги, що зараз є суттєвою допомогою. Також існують пільгові умови для вступу до вишів для отримання вищої освіти.

Представник аеромобільної військової частини розповів, що два роки тому призвався по мобілізації і після закінчення терміну служби підписав контракт. Зараз їх військова частина перебуває в курортному місті, звідки виїжджає на бойові позиції. Вакансії теж є різні – крім солдатських та сержантських, є ще й офіцерські. Щодо зарплати, то вона така ж як було зазначено вище, але в їх підрозділі є особливість – 25 відсоткова доплата за виконання програми парашутно-десантної підготовки. Для цього в рік треба обов’язково здійснити 5 стрибків з парашутом.

Речове забезпечення військовослужбовців їх частини дуже добре – однострої видаються чотирьох типів.

Для проживання теж можна винаймати квартиру в місті, причому є всі умови для проживання разом із сім’єю. В місті діють дитячі садочки, школи і саме воно є дуже мальовничим.

Військом Херсонського об’єднаного міського військкомату Олександр Зеньковський, підсумовуючи виступ своїх колег, зазначив, що на сьогодні Збройні Сили України є найбільшим роботодавцем в країні. І підкреслив, що служба в збройних силах така ж робота, як і будь-яка інша. А щодо існуючого ризику, то протягом останнього часу за статистикою він менший ніж на дорогах України, де щорічно в дорожньо-транспортних пригодах гине більша кількість наших громадян, ніж в зоні АТО. Він додав також, що стосовно пільг з оплати за комунальні послуги учасникам бойових дій, що в м.Херсоні, міська рада крім 75 відсотків оплати цих послуг, які оплачує держава, своїм рішенням сплачує й інші 25 відсотків, які мав би сплачувати учасник АТО. Таким чином в Херсоні для наших захисників – атовців комунальні послуги безкоштовні.

Підполковник Олександр Рибіцький у своєму виступі зазначив, що військова служба сьогодні надає реальні соціальні ліфти, які дозволяють зробити військову кар’єру. Так, під час проходження військової служби за контрактом надається можливість отримати сержантське звання, а також під час служби вищу освіту – заочно в цивільному закладі і очно у військовому. Тобто в останньому випадку стати офіцером. Крім того, можливість отримати офіцерське звання є і не навчаючись у військових навчальних закладах.

Він додав, що приділяється велика увага забезпеченню військовослужбовців житлом. Він повідомив, що державою виділено  в цьому році великі кошти на побудову житла для них. Протягом першого періоду служби надаються гуртожитки. Для офіцерів винаймання квартир оплачує держава, для контрактників це питання зараз також вирішується.

Своїм досвідом несення військової служби поділився сержант Островський М.М., який півтора року перебував в зоні АТО, а зараз продовжує службу в облвійськкоматі. Він добровольцем розпочав участь у захисті України на сході в складі добровольчого батальйону «Шторм». В своєму виступі він наголосив: «Захист Батьківщини сьогодні – це справа честі кожного чоловіка. Коли ми були в 2014 році в зоні АТО, там була ситуація геть інша ніж зараз. Ми не знали повернемося додому чи ні, але чітко знали навіщо були там. Ми пішли туди, щоб війна не прийшла до нас».

Військові відповіли на запитання присутніх щодо того куди і коли можна приходити для вступу на контрактну службу, терміну підписання контракту, віку вступу на контрактну службу тощо. Так, контракт можна заключати від року до п’яти. Можна піти на строкову службу і через півроку підписати контракт. Вік для підписання контракту на військову службу становить від 18 до 60 років. З усіх питань щодо контрактної служби необхідно звертатися до обласного, міського та військових комісаріатів у районах області.

Вони також розвіяли побоювання стосовно стереотипів щодо поганого речового забезпечення збройних сил. Як зазначив підполковник Рибіцький, такі проблеми дійсно мали місце в 2014 та можливо на початку 2015 року, але зараз тилове забезпечення збройних сил налагоджене та знаходиться на належному рівні. «Солдат отримує все необхідне від однострою до каски, бронежилету та іншого забезпечення. Волонтери, які зараз опікуються військовими вже доставляють їм речі не передбачені статутом – солодощі, шкарпетки тощо».

Учні закладу переглянули відеоролики про військову службу за контрактом, присвячені різним родам Збройних Сил України.

Корисні посилання