This version of the page http://visnik-press.com.ua/?p=77004 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-29. The original page over time could change.
На Київщині у Стовп’ягах два роки буде жити і працювати волонтерка Корпусу Миру Ніколь Бреддік | Вісник Переяславщини | Вісник Переяславщини

На Київщині у Стовп’ягах два роки буде жити і працювати волонтерка Корпусу Миру Ніколь Бреддік

Волонтерка Корпусу Миру США Ніколь Бреддік

Нещодавно Стовп’язька школа (Переяслав-Хмельницький р-н) уклала угоду із Корпусом Миру США про співпрацю у рамках проекту “Молодіжний розвиток”. Так до Стовп’яг приїхала волонтерка цієї організації Ніколь Бреддік, 32 роки. Протягом п’яти днів перебування на Переяславщині (із 22 по 26 квітня) вона знайомилася зі стовп’яжцями, вивчала нашу місцевість, відвідала музей просто неба, брала участь у мітингу-реквіємі з відзначення 31-х роковин Чорнобильської катастрофи. Знову до Стовп’яг вона приїде на початку цього літа і працюватиме тут протягом двох років.

До “Вісника” Ніколь Бреддік завітала у товаристві директора Стовп’язької школи Анатолія Клименка, 43 роки, та вчителя англійської мови Олени Якуби, 32 роки, яка виступила у ролі перекладача.

Близько ста добровольців Корпусу Миру працюють в Україні

Анатолій Клименко, Ніколь Бреддік та Олена Якуба гуляють музеєм просто неба

– Корпус  Миру є американською урядовою організацією, що вже понад 50 років скеровує волонтерів для реалізації програм технічної допомоги у сферах освіти, розвитку бізнесу, захисту навколишнього середовища, сільського господарства та охорони здоров’я у більш, ніж 130 країнах світу, – пояснює Ніколь. – Така програмна співпраця, дозволяє волонтерам та громадам, що їх приймають, краще пізнавати одне одного, обмінюватись інформацією про культуру, мову та побут колег, а відтак зблизити країни залучені до співпраці.

В Україні Корпус Миру працює з травня 1992 року, коли тодішні президенти України і Сполучених Штатів Америки Леонід Кравчук та Джордж Буш-старший підписали угоду про партнерство в рамках програм Корпусу миру США в Україні.

Корпус Миру тісно співпрацює з Міністерством економіки, Міністерством освіти та науки, Міністерством екології та природних ресурсів України, а також з обласними державними адміністраціями та міськими органами виконавчої влади.

Фінансування діяльності Корпусу Миру здійснюється за рішенням Конгресу Сполучених Штатів з бюджету федерального уряду Сполучених Штатів і забезпечується за рахунок податків, сплачених громадянами США.

На сьогодні близько ста добровольців Корпусу Миру в Україні працюють за трьома проектами: “Молодіжний розвиток”, “Розвиток громад” та “Викладання англійської мови як іноземної”.

Мета проекту “Молодіжний розвиток”, за яким я працюватиму протягом двох років у Стовп’ягах, є краще підготувати дітей та молодь до участі у соціальному та економічному житті сучасної України через участь у проектах і заходах, націлених на розвиток навичок, пов’язаних з фізичним та емоційним здоров’ям, переходом до самостійності та професійної діяльності, а також виховання активної громадської позиції, – сказала волонтерка.

Заявку на запрошення волонтерів подала Оксана Дєрябкіна

Родом Ніколь Бреддік із міста Х’юстон, штат Техас. До України приїхала вперше. Зізнається, що тут почуває себе максимально комфортно. Українців хвалить за їхню гостинність і доброзичливість. Особливо їй сподобався теплий прийом у родині Софії та Володимира Куриків зі Стовп’яг. У їхньому помешканні дівчина проживатиме впродовж перших шести місяців, а після закінчення так званого адаптаційного періоду, волонтерка згідно з умовами договору має проживати в окремому помешканні.

– Комфортні умови проживання Ніколь гарантуємо. Адже ми дуже раді співпрацювати із цією щирою дівчиною, – запевняє Анатолій Клименко. – А загалом-то волонтерка Корпусу Миру приїхала до нашого села завдяки голові батьківського комітету Стовп’язької школи Оксані Дєрябкіній. Адже це вона подала заявку в організацію Корпусу Миру, і за це ми їй дуже вдячні.

В Америці Ніколь Бредік близько дев’яти років працювала в Національному управлінні з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA). Ще з п’ять років була задіяна у Скаутському русі – міжнародній неполітичній молодіжній організації. Ніколь Бреддік є військовослужбовцем. У своїй країні вона допомагає одиноким безпритульним людям.

Щодо своєї праці у Стовп’ягах Ніколь має багато планів, але каже, що спочатку мусить познайомитися з усіма учнями та молоддю села. Для цього вона планує створити молодіжний клуб, гуртки. Влітку Ніколь учитиме англійської мови стовп’язьких дітей, в тому числі і вихованців ДНЗ “Журавлик”. А у вересні – з початком навчального року активно розпочне втілення шкільних програм: ознайомлюватиме із навчальним процесом у школах Америки та вивчатиме й наш досвід. Також Ніколь братиме участь у плануванні нових проектів щодо поліпшення навколишнього середовища, зокрема, утилізації сміття в Стовп’ягах.

Власної сім’ї Ніколь ще не має. У Х’юстоні проживають її батьки, брат, сестра та племінники. Зараз дівчина активно займається вивченням української мови і вже помітно результат. Особливо слова мовного етикету “Дякую” чи “Прошу” вільно лунають з її вуст. Зі страв української кухні найбільше їй подобаються вареники з сиром та вишнями, а ще – зелений борщ. Зізнається, що вдома вона любила готувати кекси і піцу.

– Я помітила, що сім’я Куриків також любить поратися із випічкою. Тож будемо обмінюватися досвідом, – посміхаючись, сказала наостанок Ніколь Бреддік.

Олена МАТВІЄНКО

489 total views, 3 views today

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Натисніть сюди, щоби скасувати відповідь.

Ви повинні увійти для комментування.