This version of the page http://1576.ua/about (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-22. The original page over time could change.
1576.ua - ПРО ПРОЕКТ
?Запитання та відповіді Форум
Вхід та реєстрація

Бібліотека Українського світу


ПРО ПРОЕКТ

 

 

1576.ua - постійно оновлювана електронна бібліотека українського світу.
Засновники бібліотеки вважають, що рушійною енергією України є її духовна енергія, яка розкривається у формах словесності, музики, живопису, богослов’я, науки,  філософії... –  тієї енергії, яка акумулювалася протягом століть, формуючи ідею, суть того, що ми звемо Україною.


Стати спадкоємцем всієї України, а не лише її частини – означає охопити всі часи, всі народи, котрі жили на цій землі, а головне – назвати поіменно кожного, хто причетний до творення українського світу.

Створювати – означає долати розрізненість, фрагментарність і, як наслідок, хаотичність дійсності. Побороти хаос – означає сформувати свою точку відліку, назвати час і місце – звідси й назва ресурсу: 1576 – рік заснування Острозької академії, першого вищого навчального закладу Східної Європи, що на багато років випередив духовні пошуки богословів та вчених, філософів та письменників.

Бібліотеку засновано як свідчення єдиного духовного й культурного простору, в якому є і своя наука, і мистецтво, і історія, і традиції.

В основі формування бібліотеки закладені два основні принципи: 1. час – у значенні епохи, 2. географія – місце народження, діяльності й творення Ідеї та Людини. На перетині часу й місця ми можемо знайти те, що шукаємо – Україну.

 
 
РОЗДІЛИ ТА НАВІГАЦІЯ
 
Засновники сайту пропонують таку навігацію:
 
Пошук – пошук за ключовим словом
 
КАЛЕНДАР – події, дати з життя видатних постатей. Розділ доповнено міні-афішею театральних та концертних спектаклів. 
 
ЧЕРВОНА КНИГА НАРОДІВ – розділ присвячено взаємодії різноманітних культур у конкретно взятій країні, коли оприявлюються всі її учасники – всі національні культури.
У розділі названо кожен народ, який живе або жив на території нашої країни. Крім загальних даних – історія виникнення, час приходу на територію сучасної України, чисельність – нас перш за все цікавлять особливості побуту, вірувань, культури, промислу, традицій, а також можливі впливи окремого етносу на культуру й традиції нашого народу. 
У цьому контексті Україна мислиться як загальноцивілізаційний простір – живий організм, який формується тут-і-тепер. Кожен народ, котрий причетний до творення України, має право бути названим рівним серед рівних; не протиставлення, а взаємодія культур – ось гуманістична ідея розділу ЧЕРВОНА КНИГА НАРОДІВ.
 
8ОО ДОКАЗІВ ІСНУВАННЯ УКРАЇНИ – бібліотека в мініатюрі, розділ, створений до 20-річчя незалежності України. Простір розділу поділений на час «до нашої ери» та час «нашої ери».
До нашої ери – час до незалежності України. Тут все значуще, програмне, все, що залишило слід у історії нашої держави. Минуле України ми подаємо як свою оригінальну «персональну античність». У кожному розділі чотири складові (5+5+5+5) : література, музика, візуальний світ, уявлення про світ.
Література поділяється на 5 підрозділів: поети, прозаїки, драматурги, критики, публіцисти/есеїсти.
Музика: композитори, виконавці, авторська пісня, фольклор, популярна музика.
Візуальний світ: художники, режисери, скульптори, актори, архітектори.
Уявлення про світ: філософи, богослови, науковці, лікарі, техніки.
Схема запропонована для "нового часу" не задля протиставлення "персональній античності", а для утвердження культури як правонаслідниці «української античності».
 
ПІНАКОТЕКА – візуальний контент, у якому представлений живопис, художні фільми, лекції, театральні постановки, відеоарт та ін.
 
ФОНОТЕКА – різноманітна музика (від класики до фольклору), записи поетичних виступів, живі голоси відомих діячів тощо.
 
ТЕКСТИ – власне бібліотека. Для зручності розділ поділено на рубрики художня література, навчальна література, релігійна література, дитяча література, архів та ін.
 
ПОСТАТІ – видатні люди, їхні біографії, праці, а також література про них.
 
Сайт постійно оновлюється, з’являються нові розділи й підрозділи. Про кожне оновлення ми будемо сповіщати на сайті та в соціальних мережах.
 
Ресурс розрахований як на тих користувачів, які шукають конкретну інформацію, так і на тих, хто готовий разом із нами подорожувати лабіринтами й коридорами бібліотеки. Ми раді кожному гостеві й сподіваємося, що час, проведений разом з нами, додасть Вам знань про минуле та сьогодення України, а отже, й спонукає до віри в її майбутнє.


 
 
З повагою,
                                         редколегія Першої структурованої електронної бібліотеки українського світу 1576.ua