This version of the page http://visnik-press.com.ua/?p=76985 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-21. The original page over time could change.
Як ви проведете наступні чотири вихідні? | Вісник Переяславщини | Вісник Переяславщини

Як ви проведете наступні чотири вихідні?

Колись, до жовтневого перевороту в 1917 році, більшовики постійно 1 травня проводили нелегальні зібрання робітників на природі і називали їх «маївками». З приходом їх до влади ця традиція надовго залишилась у колишньому Радянському Союзі. Наші кореспонденти поцікавилися в жителів Переяславщини, чи були вони колись на «маївці», та як збираються проводити наступні чотири вихідні.

Оксана Литвиненко, 21 рік, місто:

– Цього року на травневі свята планую поїхати до свого хлопця. Він живе в Попільнянському районі Житомирської області. Місцева футбольна команда, за яку він грає, пробилася до фіналу Кубка відкриття сезону. Матч відбудеться 1 травня, а після нього, який би не був результат, командою поїдемо на шашлики. На «маївці» я, звичайно, ніколи не бувала, але знаю, як її започаткували.

Ольга Розовик, 59 років, с. Вовчків:

– Свого часу, це десь у 80-х роках минулого століття, ми з чоловіком і трьома дітьми на травневі свята разом із компанією друзів виїжджали в ліс. Готували на вогнищі їжу, гарно гуляли, весело. Ми були молоді й здорові, а діти – малі. На наступні чотири вихідні планую підробитись на городі та в господарстві. І, звичайно ж, чекаю в гості своїх дітей і чотирьох онуків. Вони мені трохи допоможуть, а я накрию святковий стіл. Якщо буде гарна погода, сядемо в садку.

Микола Барабаш, 54 роки, місто:

– В дитинстві з батьками кілька раз їздив на «маївку». Її тоді організовано проводили в Діброві. Згодом, коли одружився, ми разом із друзями їздили смажити шашлики уже до Дніпра. В останні роки ми ці вихідні присвячуємо роботам на городі. Діти після посадки картоплі їдуть на пікнік, а ми з дружиною відпочиваємо вдома.

Марфа Близнюк, 89 років, с. Шевченкове:

– У мене зараз такий вік, що вже нічого не роблю. Діти приїжджають, то на городі і садять, і сапають. Зараз більшість городу вже посадили, а сапати ще рано. А маївки я, звісно ж, пам’ятаю. Колись у селі це були великі свята. Всі збиралися разом. В колгоспі готували обіди. Виділялися продукти, то варили борщ, тушили картоплю, смажили котлетки і таке інше. Для дорослих і дітей накривали окремі столи. І в дитинстві ми бігали на ці обіди кожен зі своєю ложкою. Зараз все це відмінили. Ну, то їхня справа.

Оксана Божнюк, 21 рік, місто:

– Раніше кожного року на травневі свята ми їздили родиною на Вінниччину. Там проживає моя бабуся, дядько й тітка по татовій лінії. Ми всі збиралися і їхали гуляти в ліс, смажили там шашлики. А цього року я планую відпочивати на природі з друзями. Або виїдемо на шашлики до Дніпра, або на березі Альти влаштуємо пікнік.

Аліна Білокінь, 14 років, с. Ковалин:

– Першого травня я зі своїми подружками Вікою Дузь та Мариною Петрик підемо до лісу смажити шашлики. Звичайно, правила пожежної безпеки ми знаємо, тож розводити багаття будемо на ділянці землі, де не буде листя та соснових гілочок. Гуляти «майовку» в лісі будуть і мої батьки. У нашому селі так заведено. А загалом з городами ми вже впоралися, тож саме час гарно відпочити.

207 total views, 1 views today

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Натисніть сюди, щоби скасувати відповідь.

Ви повинні увійти для комментування.


Дизайн: Lifestar