This version of the page http://visnik-press.com.ua/?cat=5 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-19. The original page over time could change.
Головна | Вісник Переяславщини | Вісник Переяславщини

Архив рубрики: ‘Головна’

Announcement: 21 травня в Переяславі-Хмельницькому відбудуться заходи до Дня сім’ї

21 травня на центральній площі Переяслава-Хмельницького (Київщина) відбудуться заходи до Дня сім’ї. Початок програми о 12 годині.

Announcement: Переможці квесту отримають грошові винагороди

21 травня о 13:00 до Дня сім´ї та в рамках святкування 500-річчя Реформації в Європі в парку ім.Т.Г. Шевченка, біля НЦК “Зустріч” (м. Переяслав-Хмельницький), буде проведений квест для підлітків.

Учасники квесту формуються в команди по 3-5 осіб та подають їх списки в пункт реєстрації. Після завершення реєстрації команд, оголошуються правила і роздаються завдання квесту. За сигналом команди починають виконувати завдання на пунктах, які розташовані по периметру центра Переяслава-Хмельницького.

Після виконання всіх завдань команди фіксують час їх завершення та сумують набрані бали. Після чого проходить підсумок та нагородження переможців.
Призовий фонд:
1місце — 300грн
2місце — 200грн
3місце — 100грн.

Announcement: Будуйся – з Електробудом. Найнижчі ціни!

Announcement: На Переяславщині вже діє програма “Доступні ліки”

Доступні ліки можна отримати в аптеках “Оптика” (ТЦ “Софія”) та Аптека №1 (вул. Б. Хмельницького, 76/3).

Урядова програма “Доступні ліки” стартувала в нашій країні із 1 квітня цього року. Жителі Переяславщини, хворі на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та цукровий діабет ІІ типу зможуть отримати ліки в аптеці “Оптика”, яка розташована на вул. Богдана Хмельницького, 137 (ТЦ “Софія”) та в аптеці №1, що на вул. Богдана Хмельницького, 76/3 (навпроти дитячого садочка №7 “Берізка”).

Що потрібно знати про цю програму, розповідає головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Наталія Царенок, 39 років.

– Як отримати безкоштовні ліки?

– Пацієнти зможуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету II типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. Для цього потрібно звернутися до терапевта або сімейного лікаря та отримати правильно виписаний рецепт. Затим завітати до аптеки з позначкою “Доступні ліки” та отримати ліки безкоштовно або з частковою доплатою за рецептом. Вартість ліків повністю або частково оплачує держава.

Чому саме ці категорії захворювань? (більше…)

«Грали сім команд. І виграли всі!»

Кубок – у команди «Зміна №2» (у центрі – капітан Олександр Набок)

Минулої суботи найбільше промислове підприємство Київщини ТОВ «Костал Україна» провело чемпіонат з міні-футболу серед працівників своїх структурних підрозділів. Проходив він на території оздоровчого комплексу «Славутич».

Читачам нашої газети це підприємство відоме тим, що вже впродовж більше ніж 10 років успішно працює в Переяславі, постійно створює нові робочі місця, збільшує випуск продукції, яка стовідсотково реалізується таким відомим автовиробникам як Ford, Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen та іншим. (більше…)

Два рекорди та три золоті медалі привезла зі змагань переяславка Юлія Верезуб

“Золота переяславка” Юля Верезуб

З 14 по 17 травня у Миколаєві відбулись фінальні змагання 24 Всеукраїнської спартакіади серед дітей з обмеженими можливостями “Повір у себе”. Переяславщину в обласній команді представляла 12 річна учениця другої школи Юлія Верезуб. Дівчина взяла участь у трьох легкоатлетичних видах. У бігу вона встановила два рекорди спартакіад. Стометрівку вона подолала за 17 секунд, а шести десяти метрівку за 10,8 секунди. Третю золоту медаль наша землячка виборола в стрибках у довжину з розбігу, її результат 3 метри 45 сантиметрів.
Тренер з інваспорту Володимир Михайловський, 52 роки, розповів про свою вихованку:
– Три золоті медалі – це найкраще досягнення переяславських спортсменів з обмеженими можливостями. За Юлею спостерігав дуже давно й не раз пропонував її батьками долучити дівчину до занять із легкої атлетики. Батьки довго вагались, і лише минулого року вирішили спробувати.
Підводячи підсумки річних тренувань тренер зазначив, що за цей час дівчина вже виграла 4 обласні змагання, а виступ у Миколаєві підтвердив, що Юлю не даремно включили до складу збірної Київщини.
Володимир Набок

“Ох, і гарні ж дівчата у вишиванках!” — казали відвідувачі Пенсійного фонду

День вишиванки – свято національної єдності, покликане зберегти споконвічні народні традиції та об’єднати  українців. 18 травня до нього долучилися і працівники Переяслав-Хмельницького об’єднаного управління Пенсійного фонду України (Київська область).
Колектив тут в основному жіночий і різноманітні орнаменти вишиванок, які одягли працівниці, радували не тільки їх самих, а й відвідувачів управління в Переяславі, Яготині та Згурівці.

Володимир Гройсман про пенсійну реформу: До кінця року ми забезпечимо підвищення і осучаснення пенсій військовим пенсіонерам

Після ухвалення Парламентом урядового проекту закону пенсійної реформи Уряд до кінця року забезпечить підвищення і осучаснення пенсій військовим-пенсіонерам. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в ефірі телеканалу “1+1”.

“У нас є особлива група пенсіонерів – військові пенсіонери. Я з ними зустрічався не один раз і вони справедливо сьогодні ставлять питання, що ті, хто пізніше вийшов на пенсію, мають кращу пенсію, ніж ті, хто вийшов раніше, а всі були військовими. Наступний етап – я гарантую, що до кінця року ми це питання вирішимо після прийняття цього закону (проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій”) – це підвищення і осучаснення пенсій військовим пенсіонерам”, – зазначив Володимир Гройсман.

kmu.gov.ua

У музеї відвідувачі вчились вишивати “мережкою”

Екскурсія залами музею

18 травня у Всесвітній день вишиванки до музею Трипільської культури завітали учні ЗОШ №7 на просвітницький захід “Вишита сорочка – оберіг української родини”. Завідувач науково-дослідного відділу «Музей трипільської культури» Дмитро Тетеря проводячи для школярів екскурсію залами музею розповів про найдавніші орнаменти, які зображали на глиняних виробах наші пращури і нині можна зустріти у вишитих узорах на полотні.
Молодший науковий співробітник Валентина Білоусько розповіла із чого бере початок всесвітній день вишиванки:
– День вишиванки в Україні відзначають з 2006 року. На сьогодні це народне свято, яке

Ось такий орнамент сорочки

відзначається щороку в третій четвер травня. Ідея акції «Всесвітній день вишиванки» належить студентці факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесі Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день, і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала

Майстер-клас. Вишивка “мережкою”

долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
Сорочка з давніх-давен вважалась оберегом. Щоб вона виконувала роль оберегу, необхідно було виконати відповідні дії, наприклад, нанести вишивку. Саме вишивка мала знищити небезпеку, перетворити сорочку на «броню», щоб не проникла сила зла. Тому орнамент у вишиванці розміщували на найбільш вразливих для людини місцях, де «тіло виходило назовні» – на комірі, грудях, манжетах.
Науковець детально розповіла про орнаментику та семантичне значення узорів на вишитих сорочках. А також розповіла про різноманітну техніку вишивки, та провела майстер клас із вишивки в техніці “мережка”.
Оскільки свято вишиванки співпало з Міжнародним днем музеїв, то учні піснями та віршами привітали музейників.
Володимир Набок

В містечку на Київщині вшанували ювілей Миколи Костомарова

16 травня виповнилося 200 років з дня народження видатного українського історика, етнографа, прозаїка, поета-романтика, мислителя, громадського діяча, етнопсихолога – Миколи Івановича Костомарова.

Роль Костомарова в розвитку української і російської історіографії величезна. Ним була внесена і наполегливо проводилася у всіх його працях ідея народної історії. Сам Костомаров розумів і здійснював її головним чином у вигляді вивчення духовного життя народу «Щира любов історика до своєї Батьківщини може виявлятися тільки в строгій повазі до правди», — повторював Микола Іванович. Цим принципом він керувався все життя.

З нагоди ювілею в центральній районній бібліотеці Переяслава-Хмельницького (Київська область) відбулось засідання літературної студії “Дитинець”  за участю Олега Князенка, Миколи Товкайла, Маріїї Гончарук та інших літстудійців.

А скільки таке ж коштує в сусідів?

Дві учасниці поділили перше місце

Чемпіонка Наталя Кондратюк

27 квітня в педуніверситеті відбувся відкритий чемпіонат вишу із пауерліфтингу (жим штанги лежачи). Турнір зібрав 78 учасників. Змагання проходили у трьох вагових категоріях серед юнаків та в абсолютній категорії серед дівчат. (більше…)

В Україні стартувала кампанія з профорієнтації випускників шкіл

Державна служба зайнятості розпочала загальнонаціональну інформаційну кампанію з професійної орієнтації абітурієнтів та старшокласників, яка допоможе молодим українцям визначитись із найбільш підходящою для них професією. Тестування для визначення своїх здібностей та схильностей до тієї чи іншої професії можна безкоштовно пройти у будь-якому з 550 центрів зайнятості по всій Україні. (більше…)

«Амер» поїде на обласні змагання

«Амер» стане учасником обласного турніру

Нещодавно в Лецьках відбувся кубок з футболу пам’яті воїна-афганця Володимира Мостового. З привітаннями до учасників (змагалися шість команд) звернулися голова Української спілки ветеранів Афганістану, генерал-лейтенант Сергій Червонописький та голова обласної організації ветеранів-афганців Олександр Янківський. (більше…)

Сергій МІЩЕНКО: «Об’єднання сіл із Переяславом в єдину громаду не має перспектив»

Галина Іващенко до народного депутата прийшла з непростими запитаннями

Народний депутат України Сергій Міщенко (45 років) 12 травня провів особистий прийом громадян у Строкові та Сомковій Долині. З ним у команді працювали помічник депутата Тетяна Дейнега і юрист Ярослав Барков.

Сьогодні це 823-й прийом, починаючи з 2012 року, відколи я депутатом у вашому окрузі, – зауважив гість на початку зустрічі. (більше…)

На Київщині до Дня вишиванки долучалися і діти, і дорослі

18 травня Циблівська ЗОШ І-ІІІ ступенів (Переяслав-Хмельницький район, Київська область) теж долучилася до Всесвітнього дня вишиванки. Учні та вчителі одягнули вишиванки та зробили барвистий флешмоб «Вишивана Україна». В рамках акції відбувся показ вишиванок «Вишиванку мені мама вишивала» та конкурс «Вишиванка моєї родини», де діти представили вишиванки своєї родини: бабусь, прабабусь та прапрабабусь.
Учасниками  заходу були голова Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації  Андрій Пряхін, керівник апарату райдержадміністрації Валерій Перчук, начальник відділу освіти Таміла Дубина та директор школи Віталій Дідичук.
Того ж дня до Всеукраїнської акції долучилися і працівники Переяслав-хмельницької РДА, повідомляється на сайті цієї установи.
Тут також вшанували День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Провайдери почали закривати доступ до “Вконтакте”

Мобільні оператори Київстар, Vodafone і Інтертелеком вчора заблокували трафік з заборонених російських сайтів.

Провайдери домашнього інтернету поступово відмовляються від “Вконтакте”, “Однокласники”, “Yandex” і “Mail.ru”. (більше…)

Вишиванку подарували разом зі свідоцтвом про народження

Усі працівники РАЦСу вдягли на роботу вишите вбрання

Ми вже писали про те, що працівники Переяслав-Хмельницького відділу ДРАЦС видають свідоцтва про народження безпосередньо в пологовому будинку. 18 травня, на свято вишиванки, вони вирішили зробити це по-особливому.

Цього дня з пологового відділення виписували 17-річну Надію Ярмоленко з донечкою Полінкою, яка народилася 15 травня. Забрати дружину з немовлям прийшов чоловік Сергій (28 років). Родина проживає в місті.

Вишиванка для Полінки

Працівники РАЦСу на чолі з начальником Вікторією Литовченко привітали подружжя, вручили свідоцтво про народження та подарували вишитий костюмчик для Полінки. До привітань приєднався очільник виконавчої служби Григорій Соколов і підніс молодій мамі букет квітів.

– Українці одягають вишиванки на знак єднання і поваги до своєї країни. А вишиванки з самого народження привчають малюків до рідного, українського, – розповіла Вікторія Литовченко. – Сьогодні з пологового виписували одну маму з немовлям. Якби їх було більше, ми б привітали всіх. Думаємо, що такі подарунки від РАЦСу стануть традиційними.

Вікторія Литовченко зазначила, що цього року вперше на День вишиванки всі працівники РАЦСу та виконавчої служби прийшли на роботу в українському вбранні.  Вони й надалі будуть підтримувати традицію.

Також вона розповіла, що цього дня подали заяву на шлюб Сергій Сясько з Гайшина  і Вікторія Юзепчук з Мазінок. Дівчина вдягла на цю подію вишиванку й віночок.

Юлія Строчинська

Фото автора

Змагатимуться моделі вітрильників

У суботу, 20 травня, о 10.00 на р. Альта (поблизу «київського» майданчика) відбудеться відкрита першість міста в змаганнях моделей вітрильних яхт (радіокерованих та прямоходів). Запрошуємо переяславців подивитися на яскраве видовище.

Оргкомітет

Поки готуємося до фестивалю, квартирники «відпочинуть»

Володимирові Кримцю не потрібні мікрофони

29 квітня пройшов наш черговий квартирник – вечір бардівської музики. Як і завше, – в кафе клубу «Міленіум». На цей раз нас порадував своєю творчістю Доктор Дядя Вова – Володимир Кримець (с. Циблі). Його виступ став чудовим подарунком для переяславчан, які на славу попрацювали в день всеукраїнського суботника. (більше…)

Святковий танцювальний флешмоб «Україна – Вишиванка»

18 травня 2017 року о 10 годині 35 хв. у Дівичківському НВО «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» учні 1-11 класів, педагогічний колектив та вихованці дитячого садочку «Колосок» разом з заступником директора з виховної роботи Сумченко Оксаною Миколаївною та керівником хореографічного гуртка «Фієста» Юдіною Наталією Сергіївною організували святковий танцювальний флешмоб до Дня Вишиванки під назвою «Україна – Вишиванка» (пісня Катерини Бужинської). (більше…)

Працівники виконкому міської ради взяли участь у флешмобі «Вишиванка єднає українців»

Сьогодні, 18 травня, за ініціативи секретаря міської ради Петра Бочаріна, працівники Переяслав-Хмельницького виконкому міської ради долучилися до участі у флешмобі «Вишиванка єднає українців», присвяченого Всесвітньому дню вишиванки. (більше…)

“Безвіз” – наскільки це для вас важливо?

Серед найрезонансніших тем, що обговорюються в суспільстві, – реальна можливість вже в недалекій перспективі отримання для громадян нашої країни безвізового режиму поїздок до країн ЄС. Звісно, далеко не у всіх може виникнути потреба поїхати до Європи, проте, як виглядає, вона стає до нас реально ближчою. Про це наші журналісти спілкувалися з жителями міста й району. (більше…)

Як реагували у Німеччині на святкування Дня перемоги?

Перша сторінка, п’ятниця, 19 травня

День Перемоги у Другій світовій війні за традицією наші люди відзначають не лише в Україні, а й за кордоном, хоча й не всі до цього однаково ставляться. Нещодавно знайомий розповів, що спілкувався зі своєю сестрою після свята по скайпу (в Інтернеті). Ну, звісно ж, в першу чергу почали обмінюватися враженнями, як відсвяткували. (більше…)

Що буде з курсом гривні

Курс гривні укріпився тимчасово. Восени гривня почне девальвацію. Долар по 30 гривень – це оптимістичний сценарій на кінець року. Такий прогноз в інтерв’ю журналу “Країна” та Gazeta.ua дав фінансовий аналітик Олексій Кущ.

“Курс восени і взимку по 30 гривень за долар – це оптимістичний сценарій. Останнім часом гривня стала схожою на латиноамериканську валюту. Українська економіка набирає обрисів мексиканської моделі: сировина плюс заробітчани. Експортну виручку отримуємо від зерна, олії та інших простих сільськогоспорадських товарів. Інша частина платіжного балансу – трансферти заробітчан. Майже немає промисловості, яка раніше вирівнювала цей тренд”, – говорить Олексій Кущ.

За його словами, така модель працює на спадах і підйомах.

“Коли продаємо врожай і отримуємо експортну виручку, курс гривні зміцнюється. Закуповуємо енергоресурсів до зими – курс падає. Не маємо сегментів економіки, що пом’якшували б цей курсовий тренд. Зараз експортери збувають експортну виручку, щоб профінансувати посівну. За рахунок цього гривня укріпилась. Влітку буде курсове затишшя, а восени знову почнеться девальвація”, – говорить експерт.

Тим, хто у вишиванці, на 5 грн дешевше!

Сьогодні на маршруті Переяслав – Київ (станція метро «Позняки») та у зворотньому напрямку пасажири, які прийшли у вишиванках, мають знижку на проїзд – 5 грн.

Про це повідомик керівник АвтоПасЛайн Олександр Пасічник.

Примхи природи: африканську Замбію завалило снігом

У Замбії (Південна Африка) випав сніг. Незвичайне природне явище спостерігали в столиці Лусака та довколишніх містах. (більше…)

Житлові субсидії за новими правилами

З 1 травня 2017 року, на підставі внесених 26 квітня 2017 року Урядом змін у Постанову № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», в Україні діятиме оновлена програма житлових субсидій. (більше…)