This version of the page http://la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_357.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-18. The original page over time could change.
Ла Страда - Україна -

5 річниця протидії торгівлі людьми в Європі



 

1 лютого 2013 року виповнилося 5 років з дня набуття чинності Конвенцією Ради Європи про протидію торгівлі людьми.

Конвенція спрямована на захист прав постраждалих від торгівлі людьми. Цей документ визначає засади правильної ідентифікації жертв, надання їм допомоги та гарантії їхніх прав, притягнення до відповідальності торговців, а також сприяння міжнародному співробітництву в галузі боротьби з торгівлею людьми.

Група експертів Ради Європи у боротьбі з торгівлею людьми (GRETA), яка відповідає за моніторинг впровадження зобов'язань згідно з Конвенцією, вже опублікувала 16 державних оціночних звітів. Останні опубліковані звіти GRETA - про ситуацію у Франції та Латвії. Звіти показують, що як торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації, так і трудова експлуатація продовжують існувати і розвиватися в Європі.

Серед конкретних заходів, які були висунуті незалежною Групою експертів - ефективний захист потерпілих і свідків від помсти з боку торговців людьми, а також компенсації жертвам торгівлі людьми.

"Відсутність програм із захисту потерпілих і свідків є перешкодою для збору свідчень і доказів, які могли б допомогти в залученні до відповідальності торговців людьми", - відзначає Ніколас Ле Кос (Nicolas Le Coz), Президент GRETA.

Він додає: "Недостатність або відсутність компенсації постраждалим, яким було завдано значної шкоди, підштовхнули GRETA взяти на себе ініціативу спонукати окремі держави надавати компенсації жертвам шляхом створення національних фондів і конфіскацій майна і грошей у торговців людьми.

Хоча 39 держав вже прийняли на себе зобов'язання за Конвенції, що демонструє глибоку обізнаність в Європі про необхідність співпраці у боротьбі з цією проблемою, Естонія, Греція, Угорщина, Ліхтенштейн, Монако, Росія, Чеська Республіка і Туреччина досі не приєдналися до документу. "Ці вісім країн були б краще озброєні проти мережі работоргівлі, якби застосовували комплексний та ефективний підхід, який прописаний у Конвенції", - підкреслив Президент GRETA.

"Конвенція була створена в Європі, але це не означає, що тільки для Європи", - додав Ніколас Ле Кос. "Ми повинні продовжувати роботу з її просування за межами європейського континенту так, щоб її положеннями та поле співробітництва, яке вона передбачає, могли скористатися також інші регіони".

Джерело: Офіційний сайт Ради Європи

 


Назад