This version of the page http://la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_327.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-18. The original page over time could change.
Ла Страда - Україна -

ЗВЕРНЕННЯ громадських організацій до Президента України щодо необхідності ветувати законопроект №8282, що дискримінує права жінок та громадян України



Шановний Вікторе Федоровичу!

Просимо Вас ветувати законопроект №8282 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій)», оскільки в чинній редакції він порушує права жінок..

Доводимо до Вашого відома, що законопроект №8282 у пункті щодо змін до ст.48 Основ законодавства України про охорону здоров’я пропонує обмежити вік жінок, що можуть скористатися медичними послугами штучного запліднення та імплантації ембріона, встановивши граничну межу у 51 рік. Дане положення носить дискримінаційний характер по відношенню до жінок, оскільки штучно обмежує репродуктивний вік жінки, який біологічно не обмежується 51 роком. Особливо таке положення виглядає дискримінаційно в контексті підвищення пенсійного віку жінок - відтак, працювати жінки повинні довше, а матерями ставати у цей час пропонують заборонити.

Таке положення повністю нівелює зобов’язання взяті на себе Україно відповідно до статті 16 Конвенції ООН про ліквідацію дискримінації відносно жінок. Так, ст.16 передбачено, що держави мають забезпечити право жінкам вільно вирішувати питання про кількість дітей, проміжки часу між їх народженням та доступу до засобів, які дозволяють їм здійснити це право.

Зауважимо, що інша норма законопроекту №8282 про визначення постановами Кабінету Міністрів виключень з цієї заборони щодо жінок, старших 51 року, не рятує ситуацію. Постанову Кабінету Міністрів неможливо прописати таким чином, щоб вона не дискримінувала жінок та громадян України, та не порушувала міжнародні зобов’язання України, ратифіковані Верховною Радою.

Враховуючи вищезгадані аргументи просимо Вас ветувати законопроект №8282, внести пропозиції Президента щодо виключення з законодавчої ініціативи норми про граничний вік користування допоміжними репродуктивними технологіями жінок та громадян України, та повторно ухвалити законопроект у парламенті вже без даної норми.

 

З повагою та надією на мудрість і розуміння,

 

Феміністична Офензива 

Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна»

Всеукраїнська громадська організація «Жіночий консорціум України»

Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86»

Львівський Науково-дослідний Центр "Жінка і суспільство"

Центр соціальних і гендерних досліджень "Нове життя"

Центр "Наш світ"

Товариство феміністок "Прогресивні жінки"

Вінницька ГО Інформаційно - просвітницький   центр "ВІСЬ

Харківська областна фундація "Громадська Альтернатива"

Коаліція з протидії дискримінації в Україні

Елла Ламах ВГО "Центр розвиток демократії"

Валерій Марданенко ГО "Центр - Дебати"

Катерина Стеценко ГО "За рівні права"

Незалежний фахівець Лариса Магдюк 


Назад