This version of the page http://la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_297.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-18. The original page over time could change.
Ла Страда - Україна -

Ґендерна анти-відзнака «Отрута сезону – Літо 2012»



 

    Інформаційно-консультативний жіночий центр спільно із Міжнародним жіночим правозахисним центром "Ла Страда – Україна" за допомогою експертної оцінки визначили артефакти на отримання ґендерної анти-відзнаки «Отрута сезону – 2012». Анти-відзнака надається двічі на рік –в дні літнього та зимового сонцестояння – 22 червня та 22 грудня. 

     Відзнака вручається тим, хто або що продовжують стверджувати, пропагувати та розповсюджувати застарілі ґендерні стереотипи та сексистські принизливі погляди. 
     Цього року відзначилися артефакти у наступних номінаціях:
- ВІН, ВОНА, ВОНО або ЯКБИ ВІН МАЛА ПРАВО
- МАМА МИЛА РАМУ
- «ЯКБИ ВИ ВЧИЛИСЬ ТАК ЯК ТРЕБА…» (Тараса Шевченко)
- ВУСТАМИ ЧИНОВНИКА
- «ПРО ІДЕАЛИ НАЦІЇ МОЖНА СУДИТИ З ЇЇ РЕКЛАМИ» (Норман Дуглас)
     Як видно, ридали над артефактами разом з нами класики.

     Кандидатури на отримання анти-відзнаки надсилаються ґендерними експертами, представниками та представницями громадських організацій, небайдужими до цієї проблеми особами. На жаль, необхідно зазначити, що кількість номінантів постійно зростає, незважаючи на зусилля громадських організацій, законодавчу базу забезпечення ґендерної рівності в Україні (стаття 24 Конституції України, Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», Закон України «Про рекламу»), ратифіковану Україною Конвенцію про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яка є частиною вітчизняного законодавства, взяті міжнародні зобов’язання, зокрема, щодо виконання Цілей тисячоліття ООН щодо представництва до 2015 року у владних структурах представників обох статей на рівні 30/70 тощо. 

     Громадські організації докладають великих зусиль для створення умов протидії сексизму, ґендерній дискримінації, виявленню фактів дискримінації, сексизму. З метою відзначення найбільш активних та непримиренних у виявленні цих явищ було започатковано номінацію «Антидот». Вперше цю нагороду отримує Міжнародний жіночий правозахисний центр "Ла Страда – Україна" за найбільшу кількість надісланих артефактів (13) з різних регіонів України та різних сфер життя. 

     Ідея «Відзнака ґендерної рівноваги та Анти-відзнака «Отрута сезону» реалізується Інформаційно-консультативним жіночим центром з 2009 року. Починаючи з червня 2012 року вона буде здійснюватись спільно із Міжнародним жіночим правозахисним центром "Ла Страда – Україна", організацією, яка неодноразово була авторкою артефактів, що отримували відзнаки ґендерної рівноваги за активну та професійну діяльність в утвердженні ґендерної рівності. 

     Відзнака ґендерної рівноваги надається двічі на рік – в дні весняного і осіннього рівнодення (21 березня та 22 вересня). На отримання відзнаки можуть претендувати кандидатури - юридичні та фізичні особи, їх ініціативи, вчинки, а також процеси, дії, телепрограми та відеокліпи, дослідження, тощо, які сприяють утвердженню ґендерної рівності і трансформації суспільства з метою повної реалізації принципу рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

     Об’єднані зусилля обох громадських організацій посилять протидію дискримінації за ознакою статі та сексизму в різних сферах життя і зроблять наше суспільство більш ґендерно чуйним та освіченим.

      Завантажити файл з артефактами


Назад