This version of the page http://la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_236.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-18. The original page over time could change.
Ла Страда - Україна -

Третє слухання Апелляцінного адмінсуду у справі дискримінаційного наказу МВС та розпорядження Кабміну



     28 лютого 2012 о 15:50 у приміщенні Київського апеляційного адміністративного суду (вул. Московська, 8, корп. 30, зал 10) відбудеться третє засідання Апеляційного адміністративного суду щодо визнання чи не визнання гендерно дискримінаційним розпорядження Кабміну, яке обмежило дівчатам можливість вступати до вузів структури МВС у 2011 році.
       Слухання відбудеться за участю позивачів – Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна», відповідачів – представників МВС та Кабінету міністрів і третіх осіб від Міністерства юстиції, Міністерства оборони та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту.
      Минулого року дівчата практично не змогли вступити до міліційних вишів - 55 студенток-курсанток по Україні в 2011 році у порівнянні із понад 800 у 2010. Такими є фактичні результати експерименту, запровадженого наприкінці 2010 року МВС та затвердженого відповідним розпорядженням Кабміну (№ 2355-р «Про проведення експерименту з підготовки фахівців для Міністерства внутрішніх справ»). Причина у тому, що згаданий документ у взаємодії із Законами України, зокрема, «Про строкову військову службу», лише юнакам дає право бути абітурієнтами міліційних вузів. Про це протягом вступної кампанії 2011 прямо зазначалося на ряді офіційних сайтів УМВС та ГУ МВС різних областей нашої держави, а також у друкованих ЗМІ.
       Перед стартом вступної кампанії 2011 року, Центр «Ла Страда-Україна» звернувся до адміністративного суду з позовом до МВС та Кабміну з вимогою скасувати розпорядження як таке, що порушує права громадян Україні згідно з нормами як з національного, так і міжнародного законодавства. Розгляд справи триває досі, вже у суді другої інстанції. І, оскільки попередити дискримінацію під час вступу до вишів МВС у 2011 році не вдалося, на разі правозахисниці чекають від суду на визнання факту дискримінації та рішення про відміну реєстрації Наказу МВС «Про порядок відбору кандидатів на навчання у вузах МВС», а від Міністерства внутрішніх справ – припинення дискримінаційної практики.
        Сьогодні в органах внутрішніх справ працює близько 20% жінок у погонах. Якщо обмеження у спеціальній освіті для дівчат продовжить мати місце, до 2020 року міліціянток залишаться одиниці.

 

З питань відвідування судового засідання звертайтеся до PR-менеджера «Ла Страда-Україна» Лізи Рай 093 774 98 09, l.rai@la-strada.org.ua .


Назад