This version of the page http://la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_164.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-18. The original page over time could change.
Ла Страда - Україна -

Зміни у законодавстві України щодо захисту дітей від зловживань сексуального характеру необхідні



     Таким був підсумок круглого столу «Вдосконалення національного законодавства щодо захисту дітей від сексуальної експлуатації та зловживань сексуального характеру», який відбувся 18 жовтня 2011, у Європейський день боротьби з торгівлею людьми, у Верховній раді України. Організаторам заходу – народному депутатові Віктору Шемчуку та Міжнародному жіночому правозахисному центру «Ла Страда-Україна» - вдалося консолідувати представників влади, науки, міжнародних та громадських організацій у спільному вирішенні проблеми, яка є на разі із захистом прав дітей у випадках сексуального насильства та експлуатації.
     До розгляду на круглому столі були винесені законопроекти №9135 про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо злочинів проти моральності у сфері статевих стосунків), № 9136 про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо статевих зносин з особою, яка не досягла 16-річного віку) та новий законопроект щодо протидії дитячій проституції. 
      Головуючим був Віктор Шемук, голова підкомітету з питань вдосконалення законодавства про адміністративні правопорушення Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, контактний парламентар ПАРЄ від України з подолання усіх форм сексуального насильства по відношенню до дітей. Відкриваючи захід, народний депутат нагадав присутнім про результати української частини глобальної кампанії «Стоп торгівлі дітьми та молоддю в сексуальних цілях» - зібрані понад 55 тисяч підписів під однойменною Петицією, які були передані Верховній Раді юними волонтерами для загострення уваги парламентарів на проблемі комерційної сексуальної експлуатації дітей. «Підтримка неурядових та міжнародних організацій у розвитку цього законодавчого напрямку вкрай важлива, - зазначив Віктор Шемчук. – Крім того, активну участь у цьому процесі, зокрема, зборах підписів під петицією проти торгівлі дітьми та молоддю в сексуальних цілях, приймають діти та молодь і влада не має права ігнорувати позицію юних громадян». Продовжуючи, народний обранець пояснив, що вдосконалення законодавства об’єктивно необхідне: «Сьогодні сутенери просто купують у мед експертів довідки про статеву зрілість для 14-річних дівчат».
       Наголосила на необхідності гармонізації українського законодавства з міжнародними документами і Представник ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо. «Перш за все, вдосконалення потребує такий законодавчий аспект, як встановлення чіткого мінімального віку для вступу у статеві зносини. Друге нагальне питання – відсутність чіткої заборони дитячої проституції та недостатнє розуміння цієї проблеми суспільством, - зауважила очільниця міжнародної організації. – Надзвичайно актуальною така ситуація стає у переддень Євро-2012, коли діти особливо потребуватимуть захисту».
       Керівник Науково-експертної групи при Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, ректор Харківського університету внутрішніх справ Олександр Бандурка визнав потребу законодавчих змін і з точки зору наукового підходу до правничої практики. Особливо науковець підкреслив нагальність окреслення у законодавстві поняття статевої зрілості, оскільки підхід із визначенням цього за допомогою експертизи не відповідає здоровому глузду і захисту прав дитини.
      Приєднався до обговорення Уповноважений з прав дитини Юрій Павленко. Всіляко підтримавши ініціативу, дитячий омбудсмен запропонував зі свого боку укласти символічний «пакт про співпрацю» у цьому напрямі. Підкреслив також важливість виконання зауважень від Комітету ООН з прав дитини, нагадав про створення громадської консультативної ради при Уповноваженому та озвучив ідею проведення у 2012 році спільного із ЮНІСЕФ дослідження про стан дотримання прав дитини в Україні, яке, у свою чергу, стане ще одним поштовхом для законодавчих змін.
       Схвалила законопроекти №9135 та №9136 народний депутат, голова підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Катерина Лук’янова, втім зазначила, що законопроект №9136 потребує доопрацювання аби уникнути можливої ситуації легалізації сексуальних стосунків через шлюб з дитиною.
      Президент Центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко зауважила, що Європейський день боротьби з торгівлею людьми є приводом задуматися і про проблему торгівлі дітьми, зокрема, з метою сексуальної експлуатації. «Як відомо, нещодавно був прийнятий Закон України «Про протидію торгівлі людьми» і дуже позитивним моментом є наявність у ньому розділу VI, присвяченого окремо торгівлі дітьми», - звернула увагу присутніх керівниця правозахисної організації. Катерина Левченко також внесла пропозицію розробити науково-практичний коментар до нового закону з усіма необхідними акцентуаціями, оскільки, на жаль, «труднощі інтерпретації» цієї проблематики у нашому інформаційному просторі не рідкість.
     Про «труднощі перекладу» говорила і директор юридичного департаменту Центру «Ла Страда-Україна» Маріана Євсюкова у контексті Конвенції Ради Європи про захист дітей проти сексуальної експлуатації та сексуального розбещення, яка готується до ратифікації. «Перед тим, як ратифікувати цей міжнародний документ, потрібно усунути одну принципову неточність у перекладі назви Конвенції, яка не відповідає суті документу - документ стосується не розбещення, а сексуальних зловживань», - наголосила експерт. Із проханням урегулювати це питання право захисниця звернулася до Уповноваженого з прав дитини. 
       Разом із членом експертної групи з розробки згаданих законопроектів Анрієм Орлеаном Маріана Євсюкова представила розроблений законопроект щодо протидії дитячій проституції, який передбачає закріплення поняття «дитяча проституція» у Законі України «Про охорону дитинства». Не можна обійтися також без внесення змін до Кримінального Кодексу України щодо введення відповідальності за користування сексуальними послугами від дітей віком 16-18 років та Кодексу України про Адміністративні правопорушення щодо встановлення обов’язкової соціальної реабілітації дітей, які були втягнені у проституцію.

       Долучився до обговорення також заступник начальника управління по боротьбі з кіберзлочинністю та торгівлею людьми Руслан Пахомов, висловивши свої зауваження, проте загалом також підтримавши законодавчу ініціативу.
        Круглий стіл є частиною проекту «Підтримка гармонізації законодавства України та правозастосовної практики щодо захисту дітей від торгівлі людьми, дитячої порнографії, дитячої проституції та сексуального насильства», що виконується за підтримки Представництва ЮНІСЕФ в Україні. 


Назад