This version of the page http://visnik-press.com.ua/?p=1893 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-13. The original page over time could change.
Які заготовки ви зробили на зиму? | Вісник Переяславщини | Вісник Переяславщини

Які заготовки ви зробили на зиму?

“Вісник Переяславщини”

Літо зиму годує – про це добре пам’ятають ті українці, які мають власний город чи садок. Не тільки зараз ласувати овочами та фруктами, а й зробити їхній запас – наша давня традиція. Чи не лінуються щодо цього переяславці, поцікавилися журналісти «Вісника».

Ганна Петренко, 67 років, с. Ташань:

– Цього року, слава Богу, і в садку, і на городі всього вродило багато. Он, з білого наливу вже і повидла наварили, а все одно яблук багато падає і пропадає. Абрикос у мене немає, а в дочки, яка теж живе в нашому селі, їх сила-силенна. Теж позакривали і варення, і компотів, але багато абрикос і зогниє під деревом. Зробили й багато інших заготовок. Наприклад, рання капуста почала, було, псуватися прямо на городі, то пообрізали її та законсервували на зиму. Скільки живу, постійно роблю заготовки на зиму, і цього разу все у нас буде своє. Поганенько вродила лише цибуля, то, можливо, наміняю її на картоплю чи що інше, коли восени цибулю на обмін возитимуть попід хатами. 

Надія Мардело, 54 роки, с. Улянівка:

Я не рахувала, скільки банок уже цьогорічного врожаю закрила. Полуниці – у власному соку, огірки – мариновані, з гірчицею, з кетчупом, вишні –  у власному соку. Цього року не буду робити кетчуп і соус з помідорів, ще чимало залишилося з минулого року. Може, законсервую помідори. І все, мабуть. Бо якби хтось зайшов у наш погріб, то міг би цілий рік харчуватися запасами, які там є. І цьогорічні, і з попередніх років.

Володимир Лупач, 77 років, с. Світанок:

Я живу зі своєю дружиною удвох, та й здоров’я вже не дозволяє працювати, як раніше, тож особливо великих запасів ми не робимо. Що в дворі росте, те й заготовляємо, по кілька банок, не більше. Цьогоріч поки що закрили помідорів та томатного соку. А ще чимало вродило абрикосів, то приготували варення.

Олена Бечко, 55 років, місто:

Наша сім’я дуже любить компоти. Уже закрила 60 літрів. У цьому році був гарний урожай полуниці, малини. І варення наварила, і заморозила їх. Полуницю пропускаю через м’ясорубку, додаю цукор, розливаю у лоточки – і в морозилку. Дуже смакує з вершками. Законсервувала маленьких огірків у літрові банки, саме такі любимо. А зараз закриваю помідори та варю варення з абрикос. Планую заготовити чимало томатного соку. У нас є спеціальна соковижималка, що відділяє від м’якоті насіння і шкірки. Кабачки не закривала, бо того року погано йшли. Плануємо заморозити грибів. Їх треба відварити – і в морозилку. Тоді чи в борщ, чи картоплю, незамінний продукт. Сушу яблука, груші. І узвар можна приготувати, і весною в березовий сік сушку додаємо. А як з’явиться виноград, будемо ним займатися. Варимо сік  у пароварці та закриваємо.

Галина Мощенко, 48 років, місто:

Я працюю кухарем у садочку «Берізка». Ось уже більше 10 років поспіль овочі для вихованців цього дитячого закладу поставляє ФГ «Козороги» (керівник Олександр Кулінський). Так вже заквасили під капронові кришки чимало трилітрових банок огірків. Пізніше за подібним рецептом заготовимо ще й помідори. Овочі ми не консервуємо, бо така технологія приготування забороняється за санітарними нормами. Вдома ж я заготовила вже більше ста банок різної консервації, і це ще не кінець – чекаю сезону помідорів. Частину консервації я відвожу своїй мамі, яка живе в Пирятинському районі, та ще свекру в Поліський район.

Ярик Пилипенко, 8 років, місто:

У цьому році після закінчення третього класу мої батьки відразу відправили мене до бабусі Галі в Помоклі. Нудьгувати мені не довелось, разом з бабусею збирав полуницю та малину. Бабуся назакривала на зиму більше сорока півлітрових баночок варення з полуниць та малини. Мама Алла в селі назакривала багато трилітрових банок компотів з полуниці. А ще раніше, весною, тато Саша привіз два бідони з березовим соком. Законсервували його, то п’ємо його і зараз. Мама уже насосила огірків десь більше 10 трилітрових банок та замаринувала їх більше двадцяти. Тато любить квашені помідори, то їх будуть квасити пізніше, як і закривати різноманітні салати. У нас лишилися консервація з минулого року – все не поїли.

432 total views, 1 views today

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Натисніть сюди, щоби скасувати відповідь.

Ви повинні увійти для комментування.