Суспільне
мовлення
osvita.mediasapiens.ua

Між ядром аудиторії громадського мовлення і суспільством загалом є ціннісні суперечності – дослідження

flickr.com
Tweet

Свої висновки експерт ґрунтує на результатах дослідження ціннісних орієнтирів громадян різних країн, проведеного European Social Survey (ESS), які були оприлюднені під час круглого столу «Аудиторія громадського мовлення в Україні», що відбувся 7 жовтня.

Дослідження було проведено у 2010 році. Відповідно до його результатів, в Україні частка людей, що можуть критично мислити, готові приймати рішення і брати на себе відповідальність, враховуючи інтереси інших, які є ініціативними та бажають брати участь у суспільному житті складає лише 4,1%. Натомість відсоток активних європейців значно вищий, наприклад, у Німеччині він складає 12,9%.

Ті 4,1% громадян України – це ядро аудиторії, яке потребує якісної інформації, вільної від симулякрів, маніпуляцій і сугестії, вважає Вікторія Бриндза. Також у презентації, яку вона представила, зазначено, що ядро цільової аудиторії – це носії суб’єктності, натомість українське суспільство загалом характеризується об’єктністю. В західних державах ядро не вирізняється з потенційної аудиторії за цими ознаками – вони є ціннісно органічними.

За результатами цього ж дослідження ESS, нижчий від українського рівень довіри громадян до уряду – тільки в Болгарії, також в Україні мало патріотів і, на відміну від Європи, постматеріалістів. Більше інформації про дослідження можна отримати з презентації.

Результати дослідження обговорили учасники круглого столу – засновники громадських онлайн-медіа та провідні соціологи України. В дискусії взяли участь представники проектів «Громадське телебачення» (Роман Скрипін, Данило Яневський), «Громадське радіо» (Сергій Андрушко й Анастасія Станко, які також беруть участь у ГТ) та «Спільнобачення» (Світлана Тараненко, Галина Садомцева, Інна Гончарова), провідні українські соціологи: Євген Головаха (Інститут соціології НАН), Ірина Бекешкіна (Фонд «Демократичні ініціативи»), Гліб Вишлинський (GfK Ukraine), Андрій Биченко (Центр Розумкова), а також Вікторія Бриндза.

Джерело: Суспільне мовлення

Tweet
comments powered by Disqus