This version of the page http://cvk.gov.ua/visnyk/index.php?mID=8 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-21. The original page over time could change.
Вісник Центральної виборчої комісії
Головна сторінка :: Про заснування :: Архів :: Редакційна колегія
 

Спілкування організаторів виборів у прямому ефірі

Відбулась всеукраїнська селекторна нарада з питань складання та уточнення загальних списків виборців для підготовки проведення виборів народних депутатів України 26 березня 2006 року

     7 вересня в головному офісі відкритого акціонерного товариства «Укртелеком» Комісія провела всеукраїнську селекторну нараду з питань, пов'язаних із забезпеченням складання та уточнення загальних списків виборців для підготовки та проведення голосування в день виборів народних депутатів України 26 березня 2006 року. В нараді взяли участь члени Центральної виборчої комісії на чолі з її Головою Я.В. Давидовичем, а також працівники центральних органів виконавчої влади, до відання яких належать питання, пов'язані з організацією складання та уточнення списків виборців. На прямий зв'язок до студій у регіонах були запрошені керівники й представники місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

     Голова Центральної виборчої комісії Я.В. Давидович детально зупинився на проблемах, з якими можуть стикатись організатори й відповідальні за складання списків виборців. Він повідомив, що важливість цього питання усвідомлюють на найвищому державному рівні, відтак Кабінет Міністрів України на виконання вимог Закону 31 серпня 2005 року прийняв постанову № 840 «Про деякі заходи, пов'язані із забезпеченням підготовки проведення у 2006 році виборів народних депутатів України». Постановою вирішено низку організаційних та фінансових питань щодо цієї діяльності. А Центральна виборча комісія 6 вересня затвердила Порядок складання загальних списків виборців для підготовки проведення голосування виборців у день виборів народних депутатів України 26 березня 2006 року. У цьому ґрунтовному документі можна знайти відповіді на запитання, які виникатимуть у членів районних та регіональних робочих груп обліку виборців, інших залучених до цієї роботи. Зазначений Порядок розміщено на веб-сайті Центрвиборчкому та опубліковано в газетах «Голос України» і «Урядовий кур'єр». Окрім цього, друковані примірники Порядку надіслані обласним та районним робочим групам обліку виборців, відповідним міністерствам та відомствам, оскільки дії із складання списків виборців повинні бути спільними і скоординованими.

     Для автоматизації процесу складання та уточнення списків виборців буде створено та передано у робочі групи обліку виборців усіх рівнів спеціальне прикладне програмне забезпечення – інформаційно-аналітичну систему «Списки виборців». Значну допомогу в забезпеченні робочих груп та інших організаторів виборів комп'ютерною технікою надасть ОБСЄ, з якою Центральна виборча комісія підписала план про співробітництво.

     Я.В. Давидович роз'яснив також окремі аспекти роботи зі складання та уточнення списків виборців.

     Розмова продовжилась у формі діалогу між членами Центральної виборчої комісії та учасниками наради в регіональних студіях засобами селекторного зв'язку. З низки питань, які виникають у ході розгортання роботи зі складання та уточнення виборчих списків, учасники наради дістали відповіді безпосередньо в ході спілкування. Інші порушені проблеми, які вимагають уточнення й додаткового відпрацювання, будуть уважно розглянуті Центральною виборчою комісією, і вона надасть робочим групам необхідні роз'яснення та методичні рекомендації. Незабаром у Комісії працюватиме «гарячий телефон» для операторів комп'ютерного набору, залучених до складу робочих груп обліку виборців, за яким можна буде дістати всі необхідні консультації щодо роботи інформаційно-аналітичної системи «Списки виборців».


     6 вересня відбулося засідання Центральної виборчої комісії, на якому затверджено Порядок складання загальних списків виборців для підготовки проведення виборів народних депутатів України 26 березня 2006 року.
     Хоча згідно із календарними строками, визначеними Законом України «Про вибори народних депутатів України», говорити про початок виборчої кампанії наче й зарано – вона має стартувати за 120 днів до дня виборів. Проте, як відомо, дві статті Закону – 39 та 40 – є винятком, оскільки їх дія починається з моменту опублікування, тобто з 19 серпня 2005 року. У цих статтях виписані норми щодо порядку складання й уточнення списків виборців. А з юридичної позиції саме наявність виборця у списку становить правову основу для набуття та подальшої реалізації громадянами України активного виборчого права.

 
[Головна сторінка] [Про заснування] [Архів] [Редакційна колегія]

© Центральна виборча комісія
Передрук опублікованих у «Віснику Центральної виборчої комісії» матеріалів чи використання зазначених у виданні відомостей здійснюється за умови обов’язкового посилання на джерело інформації. Факт подання автором матеріалів означає його згоду на їхнє опублікування після редагування. Журнал може публікувати матеріали, не поділяючи точки зору автора. Редакція, головний редактор не несуть відповідальності за недостовірну інформацію, подану автором.
Зауваження та пропозиції надсилайте на адресу: webmaster@cvk.gov.ua