This version of the page http://cvk.gov.ua/visnyk/index.php?mID=27 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-21. The original page over time could change.
Вісник Центральної виборчої комісії
Головна сторінка :: Про заснування :: Архів :: Редакційна колегія
 

Анонс видань Центральної виборчої комісії

 
Збірник рішень судів за результатами розгляду скарг та заяв суб’єктів виборчого процесу на виборах Президента України 2004 року / Редкол.: Я.В. Давидович (голова редакційної колегії); М.І. Мельник (заступник голови редакційної колегії); М.І. Ставнійчук та ін. – К.: Атіка, 2005. – 936 с.

     До Збірника увійшли рішення Верховного Суду України та апеляційних судів України за результатами розгляду скарг та заяв суб’єктів виборчого процесу на виборах Президента України 2004 року.

     Дослідження судових рішень свідчить, що до суду за захистом своїх прав, за утвердженням принципів законності зверталися всі категорії суб’єктів виборчого процесу, починаючи від виборців і закінчуючи уповноваженими представниками, довіреними особами, офіційними спостерігачами від партій (блоків) та від кандидатів на пост Президента України. Отже, на основі матеріалів Збірника читачі матимуть унікальну можливість зрозуміти не лише проблеми виборчого процесу, способи їх розв’язання, встановити загальну правову (а певною мірою – і політичну та соціальну) картину виборчої кампанії, а й ознайомитися з фактичною діяльністю того чи іншого суб’єкта виборчого процесу.

     Збірник складається з трьох частин, у яких систематизовано судові рішення, що стосуються організації підготовки та проведення виборів Президента України в 2004 році. Виходячи з того, що судові рішення були постановлені Верховним Судом України та апеляційними судами України як судами першої інстанції, а також в апеляційному порядку, кожна із зазначених частин поділена на розділи залежно від виду постановленого судом рішення. У свою чергу, кожний із таких розділів має внутрішню класифікацію з урахуванням етапів виборчого процесу, порушення щодо організації проведення яких стали предметом судового розгляду.

     Для більш зручного пошуку того чи іншого рішення апеляційних судів у розрізі регіонів читачі можуть скористатися іменним покажчиком.

Вибори Президента України 2004 року. Електоральна статистика: Інформаційно-аналітичне видання / Редкол.: Я.В. Давидович (голова редакційної колегії); М.І. Ставнійчук (заступник голови редакційної колегії); М.І. Мельник та ін. – К.: ТОВ «НВП Поліграфсервіс», 2005. — 607 с.

Збірник розрахований на суддів, суб’єктів виборчого процесу, осіб, які займатимуться організацією підготовки та проведення виборів, на викладачів та студентів навчальних закладів, а також усіх, хто цікавиться питаннями виборчого права.

Пропоноване видання – це повне і систематизоване зібрання інформації про організацію, перебіг та результати виборчої кампанії 2004 року, що відзначилася рекордною, найбільшою за всю історію виборів Президента України, зареєстрованою кількістю кандидатів – 26.

Задля зручності аналізу інформації, що накопичилася за час виборів, усі відомості подано в систематизованому вигляді за відповідними тематичними напрямами. На початку збірника надана можливість ознайомитися з правовими засадами і методичним забезпеченням організації та проведення виборів Президента України 2004 року. Окремі розділи присвячені виборчим округам, системі виборчих комісій, виборцям. Багато уваги приділено кандидатам на пост Президента України, опису їх висування та реєстрації. Викладено аналітичні відомості про уповноважених представників та довірених осіб кандидатів на пост Президента України. Тим, кого цікавить перебіг процесу спостереження за виборами, варто ознайомитися з розділом, присвяченим офіційним спостерігачам. Знайдуть необхідну інформацію й ті, кому небайдужа діяльність, пов’язана з передвиборною агітацією. Належне місце відведено фінансовому та матеріально-технічному забезпеченню виборчого процесу. І, нарешті, кожен, хто зацікавиться, зможе особисто дослідити підсумки голосування в останніх розділах цього видання.

Пропонована книга покликана стати, насамперед, фундаментом у науково-дослідницькій роботі з вивчення аспектів становлення безпосереднього народовладдя в Україні.

Політичні партії в Україні: Інформаційно-довідкове видання (друге, доповнене). Відомості про політичні партії в Україні подано станом на 26 березня 2005 року / Редкол.: Я.В. Давидович (голова редакційної колегії), В.О. Завалевська (заступник голови редакційної колегії), О.С. Вишневська (відповідальний секретар редакційної колегії) та ін. – К.: Атіка, 2005. – 440 с.: табл.

Враховуючи значну роль політичних партій у процесі формування органів влади та вимоги виборчого законодавства, Центральна виборча комісія як державний орган, що здійснює відповідні контролюючі функції щодо політичних партій у виборчих процесах, на підставі інформації, поданої Міністерством юстиції України та політичними партіями, підготувала інформаційно-довідкове видання про політичні партії — суб’єкти виборів 2006 року, зареєстровані в установленому законом порядку за рік до дня їх проведення.

Книга містить три розділи, перший з яких присвячений участі політичних партій у виборах народних депутатів України, Президента України, що відбулися протягом 1998–2004 років. Представлена на його сторінках інформація, а також таблиці та інформаційно-довідковий огляд законів України про вибори дають можливість читачеві з’ясувати й проаналізувати активність, форми участі та рівень електоральної підтримки політичних партій у виборчих процесах.

Другий розділ містить довідкову інформацію про заснування та реєстрацію політичних партій, їх центральні статутні органи, організаційну структуру, керівників, партійні з’їзди, кількість зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій партій. Таку інформацію зібрано і подано відповідно до статутів політичних партій та інших відомостей, наданих ними та Міністерством юстиції України станом на 26 березня 2005 року.

У третьому розділі вміщено відомості про легалізовані місцеві осередки політичних партій не лише на рівні Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, а й районів та міст. Такі відомості зібрано на основі офіційного повідомлення Міністерства юстиції України станом на 26 березня 2005 року, що дає змогу скласти загальне уявлення про потужності політичних партій та наявності у них прихильників у регіонах України за рік до виборів 2006 року.

Видання розраховане на керівників та активістів політичних партій, учасників виборчого процесу, зокрема осіб, які планують взяти участь у виборах-2006 як кандидати на виборні посади, організаторів виборів, виборців, політологів, науковців, студентів та широке коло читачів.

Вибори Президента України-2004: проблеми теорії і практики: Збірник матеріалів міжна родної науково-практичної конференції / Редкол.: Я.В. Давидович (голова редакційної колегії); М.І. Мельник, М.І. Ставнійчук (заступники голови редакційної колегії) та ін. – К.: Атіка, 2005. – 640 с.

До Збірника увійшли матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Вибори Президента України-2004: проблеми теорії і практики», проведеної 9-10 червня 2005 року Центральною виборчою комісією за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку та проекту «Сприяння організації виборів в Україні». В її роботі взяли участь народні депутати України, представники Кабінету Міністрів, Секретаріату Президента України, судової влади, центральних місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, політичних партій та громадських організацій, провідні науковці в галузі конституційного права, молоді вчені, політологи, а також представники іноземних держав, міжнародних організацій та центральних виборчих комісій країн СНД і Європи.

У доповідях, уміщених у Збірнику, розглядаються основні напрями розвитку виборчого законодавства України, етапи становлення та перспективи; порушуються актуальні питання щодо забезпечення виборчого процесу в Україні, організації роботи виборчих комісій; розкриваються основні принципи виборчого права, механізми оздоровлення виборів в Україні; даються практичні поради, пропозиції та шляхи вирішення проблем щодо забезпечення виборчих прав громадян та підвищення правової культури виборців. У цілому, детально аналізуються уроки президентських виборів 2004 року в контексті підготовки майбутніх виборів до Верховної Ради України у березні 2006 року.

Пропонований Збірник розрахований на організаторів виборів і референдумів в Україні, представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, керівників та активістів політичних партій і громадських організацій, науковців, студентів, істориків, політологів, усіх, хто цікавиться виборчим процесом в Україні й світі.

 
[Головна сторінка] [Про заснування] [Архів] [Редакційна колегія]

© Центральна виборча комісія
Передрук опублікованих у «Віснику Центральної виборчої комісії» матеріалів чи використання зазначених у виданні відомостей здійснюється за умови обов’язкового посилання на джерело інформації. Факт подання автором матеріалів означає його згоду на їхнє опублікування після редагування. Журнал може публікувати матеріали, не поділяючи точки зору автора. Редакція, головний редактор не несуть відповідальності за недостовірну інформацію, подану автором.
Зауваження та пропозиції надсилайте на адресу: webmaster@cvk.gov.ua