This version of the page http://www.lvivpost.net/ukraine/n/39238 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-16. The original page over time could change.
Виміри демократії: №5 для Львівщини - Львівська Поштa

Виміри демократії: №5 для Львівщини

Мережа ОПОРА оприлюднила рейтинг демократичного розвитку областей України

Андрій Омельницький №22 (1932), четвер, 23 березня 2017
Сьогодні наша держава перебуває на перехідному етапі розвитку демократії. На такій думці зійшлися експерти (правники, науковці, громадські активісти, державні службовці, підприємці, економісти, політологи, соціологи, журналісти, релігійні діячі), які взяли участь у комплексному дослідженні, на основі якого створено загальнонаціональний рейтинг демократичності регіонів України. В цьому списку Львівщина замикає першу п’ятірку. Лідером за рівнем демократії є Івано-Франківська область, друга і третя позиції – в Тернопільщини та Хмельниччини. Найнижчий рівень демократії зафіксовано на Одещині. Про це у Львівському прес-клубі повідомив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут, оприлюднюючи показники “Індексу демократичного розвитку областей України-2016”.
З його слів, фахівці оцінювали не нормативно-правові документи і фактичний стан регіонів, а практики, які застосовуються для реалізації принципів демократії. У процесі дослідження на основі аналітичних доповідей, результатів соціологічних досліджень, статистичних даних проведено аналіз різних чинників розвитку регіонів – від прав людини до боротьби з корупцією.

Безпека та органи правопорядку – найслабша ланка демократії

Експерти встановили: в Україні немає регіонів, де зовсім відсутня демократія, як і немає областей з високим рівнем демократичності. Найбільшими перешкодами демократичного розвитку країни вони називають недосконалість законодавчої бази і слабку політичну волю представників влади. Натомість його ключовими рушіями є активність громадських організацій, ініціативи громадськості, використання різноманітних інструментів тиску на владу.
Найнижчий показник демократичного розвитку на Львівщині має сфера громадської безпеки. Найбільше зауважень фахівців викликає відсутність практики публічного звітування керівників прокуратури та поліції. Незадовільною є також ситуація з ефективністю реагування органів правопорядку на зловживання, правопорушення, злочини, виявлені представниками громадянського суспільства, в тому числі ЗМІ.
Експерти відзначають низьку боротьбу з корупцією у Львівській області. Вони певні: політики та бізнесмени мають вплив на працівників поліції, прокуратури та суддів. Через це відчуваються послаблення довіри до правоохоронних структур та невдоволеність виконанням судових рішень.
“Політична корупція, зловживання в бюджетно-фінансовій сфері та пов’язана з цим недієвість судової системи й органів правопорядку вказують на нестабільність і слабкість демократичних інститутів Львівської області. Ця проблема типова для всієї України”, – зазначив Олександр Неберикут.
Він також повідомив, що на Львівщині критична ситуація з фінансуванням політичних партій. Вона, на думку більшості аналітиків, є непрозорою, а дієві механізми державного та громадського контролю за діяльністю політиків узагалі відсутні. У сфері виборчого права основною проблемою є неефективна система оскарження результатів виборів та неконкурентність виборчих кампаній, що проявляється в неможливості рівного доступу політсил до використання додаткових ресурсів для впливу на виборців. Натомість позитивом можна вважати відсутність обмежень для спостерігачів виборчого процесу.
За експертними оцінками, “органи місцевого самоврядування Львівської області перевищують свої повноваження під час виконання обов’язків”. При цьому фахівці констатують, що їм не вистачає ресурсів для належного виконання своїх функцій. Проблемними є недостатня відкритість діяльності держадміністрацій та низька ефективність виконання ними обласних і районних бюджетів державних і регіональних програм соціально-економічного розвитку. Позитивною в цьому напрямку є практика підтримки місцевою владою громадських ініціатив і проектів місцевого розвитку, включення представників громадськості в конкурсні комісії на посади в держадміністраціях.
У сфері соціально-економічного стану області Львівщина не має жодних перешкод у реєстрації бізнесу. Несприятливими умовами для ведення підприємництва тут є жорстка конкуренція з боку великого бізнесу та епізодичний тиск на підприємців державних адміністрацій.
“Ця конкуренція іноді здійснюється незаконними способами. Зафіксовані факти рейдерських атак та неправомірного утиску представників малого і середнього бізнесу”, – зазначив Олександр Неберикут. Окрім цього, в соціальній сфері жителі області незадоволені рівнем захисту здоров’я населення, натомість відзначають високий рівень дотримання права на освіту.

Влада не зможе – громадськість допоможе

Водночас на Львівщині, яка лідирує за кількістю зареєстрованих громадських організацій, зафіксовано високу самоорганізацію громадян. Вони беруть активну участь у діяльності консультативно-дорадчих структур при органах місцевого самоврядування й охоче долучаються до ініційованих ними громадських слухань. У Львові та області немає перешкод для реалізації власних прав і вільного волевиявлення. Лише торік на Львівщині провели понад тисячу зібрань. Для порівняння, в інших містах України таких заходів було близько трьохсот за рік.
Разом із цим, експерти вважають, що у Львівській області громадськість недостатньо використовує формальні механізми впливу на прийняття рішень органами місцевої влади, зокрема, не користується правом подання місцевих ініціатив. Окрім цього, експерти критично оцінюють ефективність інституту електронних петицій. Серед ознак демократичного розвитку Львівщини фахівці називають також відсутність міжконфесійних та міжетнічних протиріч, збільшення рівня довіри громадян до регіональних ЗМІ.

Експертне оцінювання проводили впродовж листопада 2016-го – січня 2017-го у рамках проекту “Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України”, який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень за підтримки National Endowment for Democracy у 24 областях України, за винятком тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. За його результатами аналітики сформували рекомендації щодо подальшого зміцнення демократії на національному та місцевому рівнях.
Серед поставлених завдань – продовження обраного курсу реформ (зокрема, судочинства, прокуратури, правоохоронної системи та децентралізації) з одночасним забезпеченням підтримки в найбільш проблемних сферах, удосконалення законодавства, проведення масштабної антикорупційної кампанії.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
1.0506 / 4.42MB / SQL:{query_count}