This version of the page http://www.lvivpost.net/ukraine/n/29401 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-16. The original page over time could change.
Візи залишаються - Львівська Поштa

Візи залишаються

Цього тижня експерти ЄС аналізуватимуть виконання Києвом умов для запровадження безвізового режиму, однак у Єврокомісії переконані, що у травні Україна не отримає безвізовий режим

Назарій Тузяк №33 (1644), четвер, 26 березня 2015
фото: timeslive.co.za
Два місяці залишається до саміту Східного партнерства, який проходитиме 21-22 травня у Ризі. Очікувалося, що саме на ньому Україна врешті отримає позитивне рішення щодо запровадження безвізового режиму із Євросоюзом.
Втім, як запевняють європейські політики – сподіватися на це зараз не варто, оскільки залишається мало часу на його підготовку. В українському МЗС все ж сподіваються, що після оцінки прогресу України, ЄС таки відважиться вже у травні відкрити кордони.

Чому “ні”

“Цього рішення не буде, тому що немає часу для того, аби воно було прийняте”, – заявив у вівторок у Києві глава представництва Єврокомісії в Україні Ян Томбінський. Він відзначив, що в Україні зараз працює місія, яка аналізуватиме виконання Києвом зобов’язань, що необхідні для запровадження безвізового режиму із ЄС. При цьому, за словами Томбінського, ЄС має намір надати Україні безвізовий режим, але для такого рішення потрібен час.
Раніше журналісти Polskie radio оприлюднили проект декларації, що має бути прийнята за підсумками саміту Східного партнерства. З’ясувалося, що у ньому немає ані слова про безвізовий режим між ЄС та Україною (так само, як і про запровадження аналогічного режиму між Євросоюзом та Грузією). У документі лише прописано тези про європейський вибір України і про те, що прогрес у запровадженні безвізового режиму залежить від поступу у реформах.
Сам Томбінський запевнив, що йдеться лише про робочу версію декларації, відтак фінальний варіант тексту буде іншим. “Це перший проект. Треба ще попрацювати. У нас для цього є ще два місяці. І це спільна декларація – не лише європейських країн, а й країн Східного партнерства”, – заявив голова представництва Єврокомісії в Україні, зазначивши, що українські дипломати також працюють над цим документом.

Чому “так”

У МЗС заявили, що висновки про надання/ненадання безвізового режиму Україні є передчасними – спершу треба дочекатися результатів роботи місій, які аналізують прогрес Києва.
“Думаю, що робити які-небудь висновки про те, можливо чи неможливо це під час Ризького саміту, ще рано. Ми би не поспішали це робити до того моменту, коли з’являться висновки Європейської комісії щодо прогресу дій, що зроблені самою Україною”, – заявив спікер МЗС України Євген Перебийніс.
Він уточнив, що минулого тижня у Києві вже були експерти ЄС, які оцінювали стан боротьби із відмиванням грошей і фінансуванням тероризму: “За нашою інформацією, попередні висновки були позитивні”. Цього ж тижня експерти ЄС оцінюватимуть боротьбу з корупцією, незаконним обігом наркотиків і боротьбою з торгівлею людьми.
Втім, цілком можливо, що рішення ЄС залежатиме не лише від виконання формальних критеріїв – на позицію Євросоюзу впливає і війна у Донбасі. У МЗС, схоже, також помітили це, про що побічно свідчить і думка самого міністра зовнішніх справ. “Українці, які, не порушуючи законів, подорожують у країни ЄС, не повинні платити за ризики практичної імплементації безвізового режиму, створені агресією РФ на сході України”, – заявив у коментарі “Європейській правді” Павло Клімкін.
Українці, які, не порушуючи законів, подорожують у країни ЄС, не повинні платити за ризики практичної імплементації безвізового режиму, створені агресією РФ на сході України
За його словами, значно важливішим є той прогрес, якого Україна досягла впродовж останнього року: “Забезпечується реалізація законодавства про боротьбу з корупцією, почалася реформа правоохоронної системи, запущений процес видачі біометричних документів для виїзду за кордон”.
Втім, як свідчить аналіз громадської організації “Європа без бар’єрів”, Україні й справді необхідно вирішити ще кілька проблем. Зокрема потрібно змінити Трудовий кодекс, прописавши у ньому пункт про рівність трудових прав усіх громадян, спростити процедуру зняття депутатської недоторканості, удосконалити правила затримання осіб, які шукають міжнародного захисту в Україні, удосконалити процедуру запобігання використання підроблених паспортів, посилити захист внутрішніх паспортів і ще низка кроків, без яких безвізовий режим не запровадять.

Рішення про безвізовий режим для України, найімовірніше, буде восени
Ірина Сушко, керівник громадської організації “Європа без бар’єрів”, – про заяву Яна Томбінського та питання, що можуть з’явитися у ЄС через війну на сході України
– Пан Томбінський заявив, що ЄС на Ризькому саміті Східного партнерства не прийматиме рішення про запровадження безвізового режиму з Україною. Скажіть, будь ласка, чи є таке рішення остаточним?
– Для нас ця заява не стала несподіваною. Передусім ми дивимося, чи були виконані усі технічні критерії, що передбачені Планом дій з лібералізації візового режиму. І за нашими спостереженнями, повністю робота ще не завершена – залишилися деталі. 
Рішення про безвізовий режим могли б прийняти, якби експерти Європейської комісії побачили виконання завдань по всіх блоках – тільки після цього можуть надати оцінку. Однак лише цього тижня у Києві перебуватиме місія ЄС, яка оцінюватиме виконання критеріїв за блоком №3 “Громадський порядок та безпека” (а питання там в основному стосуються боротьби з корупцією). Тобто очевидно, що ми не встигли б отримати якусь відповідь на цьому саміті – часу замало.
Україна зараз дійсно перебуває практично на фінішній прямій – ми вже багато чого зробили для запровадження безвізового режиму. Але все ж залишаються деталі, які необхідно доробити і тоді вже, можливо, після саміту ми отримаємо позитивне рішення.
– Це рішення не залежатиме від перебігу війни на сході України? Навіть після того, як Україна виконає усі критерії, бойові дії у Донбасі не стануть перепоною для отримання безвізового режиму із ЄС?
– Ситуація на сході України містить певні ризики для прийняття позитивного рішення про безвізовий режим. Однак, за нашими оцінками, це не повинно вносити якусь дестабілізацію. План дій з лібералізації візового режиму є окремим документом, і ті завдання, які були перед нами поставлені, загалом вирішені. Ніде, жодного разу Європейський Союз офіційно не зазначав, що ми мусимо повністю подолати цей конфлікт і лише після цього можемо отримати безвізовий режим. Таких заяв не було…
Звісно, Україна повинна робити все для того, аби цей конфлікт завершився, але в той же час ЄС більше дивитиметься на те, яким чином вирішуються питання, пов’язані з внутрішніми переселенцями (зокрема – на їх соціальний захист), а також на те, чи не відбувається міграційний ріст. У зв’язку з конфліктом на сході України можуть виникнути лише ці два питання.
– Коли наступного разу ЄС може повернутися до питання про запровадження безвізового режиму для України?
– Взагалі немає такого, що подібні рішення мають прийматися саме на самітах. Насправді така прив’язка була створена штучно. Цей процес йде сам по собі і все залежить від того, коли завершується виконання всіх технічних критеріїв.
Після того ЄС оцінює прогрес, а Єврокомісія приймає певне рішення, а далі свої рішення мають винести Рада ЄС і Європейський парламент. Відповідно, коли ми пройдемо всі ці етапи, тоді й можемо розраховувати на скасування візового режиму.
Швидше за все це відбудеться восени. Однак, якщо, наприклад, комісія, яка засідає цього тижня, побачить прогрес у сфері боротьби з корупцією, то цілком може статися й так, що позитивне рішення ми отримаємо вже у червні. Так теж може бути – нас не повинна заплутувати прив’язка до певних самітів.
Розмовляв Назарій Тузяк
29.03.2015 17:25
Ірина Повідаш

думаю що і восени Україна не отримає безвізового режиму. просто нам не довіряють. у нас іде війна. у нас поки що показова боротьба із корупцією. а це все разом впливає на наші бажання про безвізовий режим. нам до нього ще йти і йти...


Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
1.3773 / 4.55MB / SQL:{query_count}