This version of the page http://www.lvivpost.net/sport/n/39121 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-16. The original page over time could change.
І лижі не їдуть... - Львівська Поштa

І лижі не їдуть...

У південнокорейському Пхенчхані – столиці майбутніх Олімпійських iгор, розпочався біатлонний перед­олімпійський тиждень

Дмитро Сирота №17 (1927), субота, 4 березня 2017
фото: Андрій Іванов
Саме на нього припав сьомий етап Кубку світу, який розпочався зі спринтерських перегонів. Першими у четвер вийшли жінки.
Траса в Пхенчхані підступна – вболівальники і спортсмени пам’ятають це ще з попередніх стартів, коли Південна Корея приймала етап Кубку світу і чемпіонат світу. І цього разу чимало спортсменок не змогли встояти на ногах. Складнощів першій гонці додавала і різка зміна часових поясів: часу адаптуватися у спортсменок майже не було – можливо, і тому деякі з них не вийшли сьогодні на старт, будучи заявленими в старт-листах. Однією з тих, хто так і не стартував, був капітан жіночої команди Олена Підгрушна. Щоправда, причиною цього стала хвороба спортсменки.
“Підгрушна захворіла: вранці у неї піднялася температура, вирішила не стартувати, щоб поберегтися до естафети”, – зазначив президент ФБУ Володимир Бринзак у коментарі для XSPORT.ua.
Пропустивши спринт, Підгрушна автоматично залишилася за бортом суботньої гонки переслідування. Для тернополянки етап у Пхенчхані, ймовірно, обмежиться участю лише в недільній естафеті.
З тих же, хто вийшов боротися за перемогу, краще за інших до особливостей траси вдалося пристосуватися німкені Лаурі Далмайєр і норвежці Тіріл Екгофф. Дівчата без промаху провели обидва вогневі рубежі і поперемінно захоплювали лідерство. Але на останньому колі більше сил залишилося у німецького лідера Кубку світу.
У суперечку за перемогу могла втрутитися і Кайса Мякяряйнен, але на стійці допустила два промахи і не потрапила навіть на подіум, фінішувавши четвертою. А “бронзу” завоювала француженка Анаіс Шевальє, яка поступово приміряє статус лідера своєї збірної. А ось для номінального першого номера команди старт склався драматично: Марі Дорен Абер під час гонки відчула запаморочення і зійшла з дистанції.
Доволі неоднозначний спринт видали і українські дівчата. Без сумніву, найкращою серед українок була Юлія Джима. Завдяки відмінній стрільбі і навіть без звичної високої швидкості вона зуміла фінішувати шостою, взявши участь у квітковій церемонії нагородження.
Варто відзначити і той факт, що Юлія нарешті перервала серію з 20 поспіль особистих гонок Кубку світу, в яких вона припускалася бодай одного промаху. До цього єдиною особистою гонкою нинішнього сезону, яку Джима пройшла без промахів, був спринт на чемпіонаті Європи в Душниках-Здруй, де киянка завоювала “золото”.
Що стосується Кубку світу, то до цього спринту останньою особистою гонкою, яку Джима пройшла без промахів, був останній особистий старт минулого сезону – переслідування в Ханти-Мансійську.
А щодо швидкості, то, за словами Володимира Бринзака, причиною цього стало погане змащування лиж: “Загальна для всіх українок проблема – те, що погано були змащені лижі. Лижі не працювали. Багато програвали на спусках і на такій трасі було відразу видно, що ми не можемо боротися”.
Шосте місце в спринті принесло українці 38 очок у загальний залік Кубку світу, які миттєво підняли її на кілька позицій вище. Джима, яка з 492 очками тепер на дев’ятій позиції, обійшла росіянку Тетяну Акімову (34-те місце в спринті), а також чешку Єву Пушкарчікову, яка закінчила гонку 16-ою. При цьому відрив від Акімової, яка тепер йде 11-ою, становить вже 28 очок. Перевага над Пушкарчіковою не така солідна – всього два очки.
Крім цього, Юлія також зуміла на кілька очок скоротити відставання від Жюстін Бреза (10-те місце в спринті, 8-ме – у загальному заліку, 496 очок) і Франціски Хільдебранд (7-е місце в спринті, 7-е – в загальному заліку, 507 очок). У разі успішного виступу в гонці переслідування у Джими є всі шанси обійти цих біатлоністок.
Для інших українок гонка склалася гірше. Анастасія Меркушина з одним промахом зуміла заробити кубкові очки з 31-им результатом, а ось для Ірини Варвинець у нинішньому сезоні промах – це занадто дороге задоволення, і сьогодні незакриті мішені завадили їй фінішувати в заліковій зоні – 44-ий час. У Валі Семеренко та Ольги Абрамової – по два кола штрафу та 60-те і 69-те місця відповідно, причому Ольга перенесла дуже жорстке падіння на дистанції.
“У Насті Меркушіної один габарит не пройшов на стійці, Іра Варвинець останній постріл відклала і також не влучила . Якби вона працювала в ритмі, то могла б потрапити.
Оля Абрамова на спуску хотіла пройти по внутрішньому колі, а там був глянець. Її знесло і вона впала. У неї відпав гак від гвинтівки, стійку вона стріляла без гака, що дуже нелегко.
Валя Семеренко сказала, що відразу після старту відчула себе не дуже добре. Тут є своя специфіка кліматична, гірська і акліматизація”, – прокоментував виступи інших українок президент ФБУ.
У чоловічому спринті українці виступили по мірі власних можливостей. І навіть дехто зумів здивувати. Мова про Артема Приму. Значну частину дистанції він пройшов бездоганно, відмінно відстрілявшись на вогневих рубежах. Після стрільби стоячи в українця був третій результат, однак на останнє коло сил у Артема не вистачило, і в підсумку він фінішував на десятому місці. Відмінною швидкістю відзначився капітан нашої команди Дмитро Підручний (13-ий результат ходом), однак у нього були проблеми на стрільбищі, де він двічі не влучив у мету. У підсумку це дало 13-те місце. В топ-25 фінішував ще один українець – Сергій Семенов. У нього одне коло штрафу і 25-те місце.
Зуміли відібратися в гонку переслідування ще два українці – Володимир Семаков (54-те місце) та Олександр Жирний (58-ме місце). Проте скоріш за все на старт вийде тільки хтось один – інший же буде готуватися до старту в естафеті.
Ну, а перемогу в спринті здобув австрієць Джуліан Еберхард, який вкотре підтвердив, що коли він стріляє чисто, змагатися з ним неймовірно складно. Австрійський біатлоніст показав друге місце по скорострільності, а також другий результат на дистанції, не залишивши шансів суперникам. Його єдиним опонентом міг бути Мартен Фуркад, але француз двічі промахнувся, через що кращому біатлоністу сучасності довелося боротися за потрапляння на подіум і спостерігати, як Еберхард просто знищує інших учасників перегонів – 40 секунд привіз Джуліан срібному призеру.
На другому місці фінішував американець Лоуелл Бейлі, який поступово привчає до власних подіумним фінішів – для Бейлі це вже п’ятий поспіль фініш у топ-6.
При цьому Лоуелл, як і в індивідуальній гонці на чемпіонаті світу, виграв друге місце на останньому кілометрі, де він отримав “срібло” в заочній боротьбі з Мартеном Фуркадом.
Фуркад, втім, навряд чи може бути незадоволений. Мало того, що він відіграв шість місць на останньому колі, так третє місце гарантувало французу достроковий виграш Кубку світу. Антон Шипулін, його єдиний конкурент, фінішував лише 23-ім і дозволив Мартену виграти трофей за шість гонок до кінця сезону.
Цей тріумф став уже шостим поспіль для француза – починаючи з сезону 2011/12 він незмінно виграє Великий кришталевий глобус. Крім цього, Фуркад уже встиг виграти Малий кришталевий глобус у заліку індивідуальних гонок, а також близький до тріумфу в заліку спринту і пасьюту. Єдиний глобус, який може не підкоритися Мартену в нинішньому сезоні – за мас-старти, де зараз француз йде другим, поступаючись Симону Шемппу.

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.7246 / 4.43MB / SQL:{query_count}