This version of the page http://www.lvivpost.net/sport/n/38633 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-16. The original page over time could change.
Слава Шевчука - Львівська Поштa

Слава Шевчука

Слідом за легендарним голкіпером київського “Динамо” Олександром Шовковським свою кар’єру футболіста завершив ще один не менш легендарний гравець донецького “Шахтаря”. Досвідчений лівий захисник В’ячеслав Шевчук покинув “гірників”

Дмитро Сирота №151 (1910), четвер, 29 грудня 2016
фото: ua-football.com
У нього залишалося ще півроку за контрактом, але сторони прийняли рішення не продовжувати співпрацю.
“16 років тому двадцятирічний захисник В’ячеслав Шевчук дебютував у донецькому “Шахтарі”. Йшли роки, в клубі багато чого змінилося: приходили і йшли тренери, з’являлися і зникали гравці, будувалися стадіони, але одне залишалося незмінним – це Слава Шевчук на лівому фланзі оборони “гірників”, – написав генеральний директор клубу Сергій Палкін на своїй сторінці у Facebook.
 “Своїм відповідальним ставленням до тренувань і наполегливою працею він заслужив щиру повагу партнерів по команді і національної збірної! Сьогодні В’ячеслав Шевчук залишає “Шахтар”... Разом із ним іде в історію ціла епоха становлення і розвитку нашого клубу”, – додав Палкін.  
“Відчуваю в собі сили ще грати, у мене є кілька пропозицій, але я відразу все відхилив. Хочу закінчити на цій високій ноті в “Шахтарі”, – сказав Шевчук в інтерв’ю телеканалу “Футбол 1”.
“Для мене велика честь, що я провів у цій команді 13 років. Готувався до цього, переосмислив, тому моя кар’єра футболіста закінчується”.
Попрощатися з партнерами по команді 37-річний українець зможе вже тільки в наступному році, тому що зараз відновлюється після операції на носі.
Зараз, напевно, недоречно розглядати ігровi характеристики Шевчука, порівнювати його професійні якості з якостями конкурентів на позиції лівого захисника в “Шахтарі”. Шевчук – це спортсмен, на кар’єру якого потрібно дивитися глобально, закриваючи очі на деякі локальні невдачі.
А таких, – локальних, – невдач останнім часом було досить. На Євро-2016, зокрема, Шевчук був основним лівим захисником збірної України і капітаном національної команди, але не був оплотом надійності та впевненості. Шевчук безперервно працював на своєму лівому фланзі, виконуючи обсяг роботи не тільки в обороні, а й в атаці, хоча ефективність цієї роботи була досить низькою. Безадресні навіси, які Шевчук найчастіше виконував з опущеними до землі очима, зіпсували чимало атак українців. Це була, як виявилося, лебедина пісня 37-річного вихованця луцького футболу.
Шевчук не завжди потрапляв в основу “Шахтаря”, але його готовність у будь-який момент і в будь-якому місці миттєво включитися в бій, вражала. Він міг половину сезону просидіти на лаві запасних, а потім вийти на поле в одному матчі і продемонструвати класний футбол. Власне, щось подібне відбувалося в 2016-ому році. Шевчук у клубних змаганнях з’являвся на полі раз через раз, а  останнім матчем 37-річного футболіста в футболці “оранжево-чорних” стала зустріч проти “Зорі” (2:3), яка відбулася 15 травня. Проте за збірну України грав майже в кожному матчі. Тобто навіть без ігрової практики Шевчук вигравав конкуренцію від всіх інших лівих захисників.
В’ячеслав Шевчук був далеко не безгрішним футболістом; він далеко не завжди отримував те, що хотів. Але він зумів досягти головного – залишатися професіоналом до останнього дня активної ігрової кар’єри. Уміння контролювати себе, працювати над собою, не піддаватися впливу згубних обставин стане корисним для В’ячеслава у тренерській кар’єрі. В’ячеслав володіє секретом спортивного довголіття і готовий цим секретом поділитися з молоддю, може забезпечити його роботою на футбольній ниві на десятки років.
Вихованець луцького футболу став гравцем “Шахтаря” в 2000 році. У тому сезоні “гірники” і В’ячеслав Шевчук дебютували в Лізі чемпіонів, де виступали в одній групі з римським “Лаціо”, лондонським “Арсеналом” і празькою “Спартою”.
Пізніше В’ячеслав протягом декількох років грав за інші клуби, а в 2005-ому повернувся в “Шахтар” і незабаром виявився власником першого трофея – Суперкубку України. У наступному сезоні захисник вніс великий вклад в успіхи “гірників” на внутрішній арені і став чемпіоном країни.
Влітку 2014-го Шевчук досяг гросмейстерського рубежу в 200 матчів за “Шахтар”. Будучи найдосвідченішим футболістом “оранжево-чорних”, В’ячеслав завжди надійно діяв на лівому фланзі і був гідним прикладом для молодих партнерів. Його визнавали найкращим у єврокубкових поєдинках найвищого рівня: захисник входив у символічні збірні УЄФА за підсумками матчів Ліги чемпіонів проти “Манчестер Юнайтед” і “Баварії”.
Загалом на рахунку В’ячеслава 239 матчів і 4 голи за “Шахтар” за всі роки виступу і у всіх турнірах. Він виграв з “Шахтарем” 20 титулів, серед яких 7 перемог у чемпіонаті України і Кубок УЄФА-2009. За збірну України він зіграв 56 матчів.

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.7339 / 4.4MB / SQL:{query_count}