Як почистити повітряний фільтр

Читайте також:
  • Ремонт сколів і тріщин лобового скла
  • Метан або пропан: яким буває газ для авто
  • 5 поширених несправностей двигуна автомобіля

Повітряні фільтри автомобіля, поряд з масляними і паливними, прийнято вважати витратним матеріалом, тобто вузлами, підлягають регулярній заміні. Але якщо автомобіль постійно експлуатується в умовах підвищеної запиленості, можна просто час від часу чистити фільтр. Пропонуємо вам звернутися в автосервіс http://stopitstop.ru/, але як почистити повітряний фільтр самостійно?

Для чого потрібен повітряний фільтр.

У свіжому повітрі потребує не тільки людина, але автомобіль, вірніше, його серце – двигун. Горюча суміш тільки тоді згоряє повністю, коли в ній присутній кисень, зміст якого повинен в 15-20 разів перевищувати обсяг палива. А забруднення двигуна призводить до нераціональної роботі і навіть до його поломки. За доступ чистого повітря всередину двигуна і відповідає повітряний фільтр. Кожен автомобіліст повинен знати, як почистити повітряний фільтр у разі потреби. Будь повітряний фільтр являє собою предмет циліндричної (для двигуна) або панельної (для салону) конструкції. Перед тим, як почистити повітряний фільтр, необхідно упевнитися, який саме фільтр перед вами.

Існує кілька видів фільтрів: сухий інерційний, масляний інерційний, паперовий і зі зниженим опором повітря. Найбільш часто на легкових авто встановлюються саме паперові фільтри. В їх основі – пористий папір, складена в гармошку. Сплетені волокна паперу здатні утримувати частинки пилу розміром від 1 мікрона.

Основне призначення повітряного фільтра – очищення повітря від забруднень перед його попаданням всередину двигуна. Фільтруючий елемент вбирає в себе великі, і дрібні частинки пилу, забезпечуючи вільний доступ кисню до двигуна. Або в салон автомобіля, якщо мова йде про салонному фільтрі.

Для чого потрібно чистити повітряний фільтр.

Рано чи пізно повітряний фільтр засмічується. Це може відбутися швидше при їзді по грунтовці і при сильній запиленості дороги. У результаті мікропори фільтра починають погано пропускати повітря, який життєво необхідний для правильної роботи автомобіля. Засмічення фільтра призводить до двох неприємних наслідків. Перше – зниження ефективності роботи двигуна, втрата потужності автомобіля. Друге – невиправдане збільшення витрати палива через неповного згоряння горючої суміші. Зрештою, це може призвести до пошкодження фільтра і виходу з ладу самого двигуна. Тому не слід затягувати з процедурою заміни або чищення повітряного фільтра.

Чим чистити повітряний фільтр.

Як зазначалося вище, найчастіше на легкових авто зустрічається фільтр паперовий. Якщо він має вугільну прошарок, то чистити його немає сенсу, краще викинути і купити новий. Найзручніше чистити фільтр за допомогою побутового пилососа. Досвідчені автовласники також радять продути фільтруючий елемент повітродув або промити під слабким напором мийкою типу Керхер.

Як правильно чистити повітряний фільтр.

Для правильної очищення фільтра фахівці радять витягти його з автомобіля. Хоча можлива очищення повітряного фільтра компресором і без зняття його з автомобіля. Спочатку необхідно вибити фільтр і зібрати найбільш великі забруднення. Потім максимально дбайливо чистимо повітряний фільтр пилососом. Після очищення фільтра потрібно переконатися, що він не пошкоджений, і можна ставити його на місце. Повітряний фільтр таким чином можна чистити раз на тиждень, і навіть щодня. Наприклад, почистити фільтр рекомендується перед далекою дорогою і після сезону «пухопада». Але подібну процедуру не варто проводити бездумно, адже повітряний фільтр має обмежений ресурс. Значно зношений фільтр може порватися в дорозі, поставивши під загрозу працездатність двигуна. Ремонт в цьому випадку виявиться в рази дорожче вартості фільтруючого елемента.





Більше новин


Прокоментуй новину