This version of the page http://www.farmer-ukr.com/?p=1472 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-12. The original page over time could change.
Чи отримає сімейне фермерство належну законодавчу підтримку? | ТОВ "Господар ЕЦ"

Чи отримає сімейне фермерство належну законодавчу підтримку?

19 березня 2015 року відбулося чергове засідання Національного прес-клубу з аграрних і земельних питань на якому було обговорено проблематику створення сімейних ферм, їх законодавча підтримка та чи виграють від цього прості селяни.

Цей захід проводиться у рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії “Моя земля – моє право”, яка здійснюється Українським освітнім центром реформ за сприяння Проекту USAID АгроІнвест.

В засіданні в якості доповідачів прийняли участь Володимир ЛАПА, заступник міністра аграрної політики та продовольства; Вадим ІВЧЕНКО, народний депутат України;
Валерій ДАВИДЕНКО, народний депутат України; Іван ТОМИЧ, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України; Микола ГРИЦЕНКО, керівник напрямку «Розвиток ринкової інфраструктури» Проекту USAID «АгроІнвест».

В обговоренні було розглянуто питання про те, як створення сімейних ферм може позначитися на добробуті селян, розвитку сільських територій і аграрній економіці в цілому та яким чином сімейні ферми здатні вплинути на легалізацію товарних потоків та зменшення рівня корупції в країні.
Присутні журналісти поставили питання перед доповідачами про те, яка система оподаткування буде застосована до сімейних ферм та чи матимуть сімейні ферми достатню фінансову, організаційну та технічну підтримку з боку держави.

З відповіді Володимира Лапи стало зрозуміло, що очікувати від держави в найближчі часи якоїсь суттєвої підтримки не слід. Надія є лише на міжнародні програми та іноземних інвесторів. Але для цього необхідна легалізація. Але в цілому від створення сімейних ферм, від зменшення посередницьких структур виграє сільська місцевість.

Стосовно проблем взаємодії з фіскальними органами та ведення бухгалтерської звітності Вадим Івченко відповів, що створення сімейної ферми справа добровільна і коли господар відчуває що він «доріс» до юридичної легалізації та бажає отримувати певні преференції від держави, чи бажає уникнути посередника та працювати з переробним підприємством напряму – то тоді він самостійно приймає це рішення.

На думку президента Асоціації фермерів та приватних землевласників України Івана Томича прийняття закону про підтримку створення сімейних ферм назріло вже давно. Головне щоб цей закон працював, а не був лише декларацією, як це було з Законом про особисті селянські господарства. Потрібно лише подивитися, як це робиться в сусідніх країнах. Тій же Польщі, де середній розмір фермерського господарства 5 – 10 гектарів. Але ці гектари дають можливість жити за європейськими нормами сім’ї з 4 – 6 людей.

Під закон про сімейні ферми потрібна чітка та зрозуміла програма Уряду про підтримку таких господарств. Потрібна робота дорадництва та робота громадських організацій в інформаційному полі, потрібна консультативна допомога для селян.

Михайло Данкевич,  газета «Вісник Фермер України»