Суспільне
мовлення
osvita.mediasapiens.ua

Томенко стверджує, що рішення уряду про створення ПАТ НСТУ суперечить діючому закону

uk.wikipedia.org
Tweet

«Зокрема, викликає сумніви ідея Кабміну визначити всупереч норм Закону України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення України” організаційно-правову форму суспільного телебачення і радіомовлення України, яка за законом – юридична особа публічного права “Національна суспільна телерадіокомпанія України”. Звертаємо увагу на те, що Законом чітко визначено шлях перетворення державних підприємств в юридичну особу публічного права – реорганізація, тобто перебудова організаційної структури та управління підприємства зі збереженням його кадрового і майнового потенціалу. Натомість постановою визначено, що статутний капітал товариства формується за рахунок майна державних підприємств, які ліквідуються. Такий підхід уряду не відповідає розумінню Закону України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення України”, а також Господарського Кодексу України (частиною третьою статті 86 ГКУ забороняється використовувати для формування статутного (складеного) капіталу товариства бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит та під заставу, векселі, майно державних (комунальних) підприємств)», – зазначає Томенко.

За його словами, потребує розгляду питання щодо структури Національної суспільної телерадіокомпанії України. «Згідно зі ст. 5 Закону Суспільне телебачення і Суспільне радіо є структурними підрозділами НСТУ, отож, очевидно, що суспільне радіо, до якого повинні входити три радіоканали, повинно мати організаційну та юридичну самостійність. Незрозумілою також є логіка ініціаторів постанови щодо майбутнього обласних телерадіокомпаній», – додає голова Комітету.

Як відомо, 7 листопада 2014 року Кабінет Міністрів України прийняв рішення про утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», 100% акція якого належить державі. Також визначено, що статутний капітал ПАТ формується за рахунок майна Національної телекомпанії, Національної радіокомпанії, Державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення», Державної телерадіокомпанії «Культура», обласних державних телерадіокомпаній, Української студії телевізійних фільмів «Укртелефільм», які ліквідуються.

«Суспільне мовлення»

Кабмін, НСТУ, Суспільне мовлення в Україні
Tweet
comments powered by Disqus