This version of the page http://www.mediaport.ua/maydan-million (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-11. The original page over time could change.
Майдан-миллион - MediaPort
Имя

Майдан-миллион

В последнюю неделю «случается» так часто и так быстро, что за событиями не успевают даже прямые трансляции. Перекос картины дня стал особенно очевиден 1 декабря, когда максимальная концентрация внимания полностью переместилась в сторону «горячих точек». «МедиаПорт», пусть и постфактум, но всё же решил зафиксировать важное из того, что было перед и рядом с громким.

29 ноября Евромайдан из «несколькотысячного» превратился в стотысячный. Больше не было разделения на «гражданских» и партийных протестующих.

Но к вечеру, когда лидеры оппозиции покинули площадь, над майданом повис вопрос — что дальше? 

Сейчас ответ уже известен: тех, кто остался ночевать у стелы Независимости, около четырёх утра 30 ноября дубинками разогнал «Беркут», что спровоцировало новую, гораздо более массовую волну протестов.

Юрий Луценко, который поздно ночью 29 ноября вернулся на майдан, не выдержав разочарованных «криков» протестующих в соцсетях, пока ещё об этом не знает. Он просто разговаривает с людьми. 

Юрий Луценко

…ніхто не вірив, що буде 100 тисяч. Я вірив, що буде п‘ятдесят. От я в останню ніч отут ходив, не спав. Думав, що буде п‘ятдесят. Зранку я зрозумів, що все буде добре. Пішов спать, вони мене, холера, розбудили, кажуть: Юра, по-моєму, будуть люди, що робить? Є потенціал, його треба далі розкручувать.

Я чому вернувся зараз з хати сюда. Просто весь «Фейсбук» заповнений: «Нас злили», «Нас зрадили», «Нас розпустили». Ну, нема одноразового чуда. Ну, нема.

Нема ні Закону про імпічмент, ні Закону про розпуск, ні Закону про те, що тут можна обрати уряд, поїхати в Вільнюсі щось підписати, — так не буває. Звичайно, люди хочуть… Я розумію, з Карпат приїхали сюди і кажуть: холера ясная, я так сюди добирався, як я без імпічменту поїду додому!  

Цей Майдан уже виконав великі речі, я дуже не люблю називати перемогами, там, ще чимось, — ні. До перемог ще далеко. Але що він зробив?

Угода про асоціацію для нас доступна, хоча ще два тижні тому вона була закрита. Це — перше, величезне досягнення.

Друге — Янукович побачив, що не все так глухо, як йому здавалося. Розумієте, що він собі в страшному сні не міг уявити 100 тисяч на вулицях.

Третя позиція. Можливо, сама важлива. Тут раптом появилися нові лідери. Ви собі не уявляєте, який я щасливий, що я вже не польовий командир. Гора з плеч. Ви подивіться, скільки десятків нових пацанів і дівчат народилися як лідери, які горять і хочуть. Ще, може, не вміють, але хочуть.

Так от якщо вони всі зберуться докупи, якщо треба, спитають нас про досвід¸ але зроблять по-своєму, все буде добре. Все буде добре.

І, між іншим, налагодилися відносини між політиками і низом. Вони розійшлися, два майдани не чули один одного, потім, я же бачив, люди хапали по ночах мене, хапали і питали: де ті політики, чому вони не йдуть, хай приходять. Тобто всі тепер розуміють взаємозалежність.

Тобто Майдан насправді дуже класно спрацював. Єдине, що… люди, напевно, до останнього чекали чуда. Його не сталося, — вони злі. Мають право.

...ще раз скажу, що тут зародилося. Тут виявилися нові лідери, нові структури, нові двигуни української політики, тут виявилося, що кандидати в президенти України мають не просто збирати партійні віче, а слухати вас. Це страшно важлива річ.

З політики випало півтора покоління. Свободівці, правда, молодих взяли. А решта… От я зайшов в 2000 році з намета, мені 48. Тут стоять хлопці, дівчата  — 20-25 років, — і вони не розуміють, що ті дядьки в 48 їм говорять. У нас навіть мова інколи різна.

А ті, навпаки, не розуміють, що вони від них хочуть, чому вони аплодують. Коли молоді зараз формують страйком, — це молоді Донії, це майбутній Тягнибок, це майбутній Стецьків, це, вибачте, майбутній Луценко. Це класно, це значить — в політику вливається молодь, при чому, уявіть, вони починають з Майдану. Йолки, що ще краще може бути.

...з міліцією все нормально, бо вона під донецькими задихається не гірше за нас. А «Беркут» вони таки зробили гоблінами, це правда. Там бандюки.

Але сьогодні перший рік «Беркута» отримує (зарплатню ред.) більше, ніж двадцятирічної вислуги капітан карного розшуку. Розумієте, в цьому відповідь. Мало того, вони — в гуртожитках, і вони, приїхавши з чернігівського чи якогось іншого села, вони за того гуртожитка тримаються руками і ногами. Зарплата здорова, понти великі, грабувать тепер на базарах дозволено, на відміну від моїх часів. А плюс вони злякані, ви думаєте, вони вас не бояться? Вони в тій касці дима вдихнуть, в них же просто очі вилазять. Вони матюкають своїх вождів. Але «Беркут» є проблемою.

Решта міліції, вона на нашу сторону не перейде, але… От почуйте знов-таки мій аргумент: буде єдиний кандидат — посиплеться все. Менти будуть працювати на опозицію аж фуфайка, чи шинелька завернеться. І олігархи гроші принесуть, і чиновники зіллють всю інформацію…

Розумієте, насправді, ви маєте їх (опозиційних політиків — ред.) мотивувати. Ви маєте їх… зробити те, що ви хочете.

Це головна помилка 2004 року — те, що ми в Ющенка вірили, як в Месію. Ми думали, що він прийде і все зробить. І я так думав. Я мав таку дурну ілюзію, що патріоти, нормальні люди зберуться, прийдуть, очолять міністерства, запрацюють як одна команда, — хрен с два.

Тому на сьогодні ви вже не вірите політикам, і це — класно. Скептично ставитись продовжуєте — правильно. Але інших не буде. І тому ви маєте їх допитувати, давити і форматувати під свій інтерес. Так от, основна фраза — нам треба обирати не Месію, а менеджера, ви маєте наняти бригадира євроремонту дома.

***

30 ноября, обнаружив утром впечатляющие видео силового освобожения Майдана Независимости под нужды ёлки, люди снова вышли на улицу. Новым «майданом» стала Михайловская площадь. Во дворе Михайловского собора прятались разогнанные «Беркутом» студенты. Тысячи людей пришли поддержать их. 

1 декабря Михайловская спустилась на Майдан Независимости. Это был «майдан-миллион». СМИ и официальные службы называли разные цифры. Максимальная — один миллион шестьсот тысяч человек, — столько будто бы насчитало МВД в отчёте «для внутреннего использования». 

В информационном пространстве «движуха» с битьём окон у Киевсовета и булыжниками, свето-шумовыми гранатами и коктейлями Молотова у Администрации президента мирный «майдан-миллион» победила. Тот самый случай, когда снаружи видно много лучше, чем изнутри. Потому и картинки, что будут дальше, собраны по большей части в иностранных изданиях. 

Майдан-миллион

Редактор: 
Зураб Аласания
Теги: 
Евромайдан
,
Юрий Луценко
,
МедиаПорт
john (offline)
03 декабря 2013 - 18:23

Отличные кадры с Луценко!

1
0

Фото

Конфликт в центре Харькова: улица Донец-Захаржевского закрыта для проезда

Видео

Папа для птенца. В харьковском экопарке растёт попугай из инкубатора

#mediaport_ua
Орфографическая ошибка в тексте:
Чтобы сообщить об ошибке автору, нажмите кнопку "Отправить сообщение об ошибке". Вы также можете отправить свой комментарий.