27/01/2017

Нові підходи до реєстрації ветеринарних препаратів напрацьовуватимуться спільно з профільними асоціаціями


Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у співпраці із зацікавленими сторонами розпочала роботу з удосконалення механізму здійснення державної реєстрації ветеринарних препаратів. Про це заявив перший заступник голови Держпродспоживслужби Андрій Жук під час зустрічі з представниками Комітету виробників ветеринарних препаратів Європейської Бізнес Асоціації.

«У частині здійснення державної реєстрації сучасних ветеринарних вакцин є певний законодавчий вакуум, оскільки певні нормативні акти давно потребують актуалізації. Ми розуміємо необхідність вирішення цього питання і будемо раді експертній допомозі, зокрема зі сторони Європейської Бізнес Асоціації», — наголосив чиновник під час зустрічі.

За його словами, наразі в Держпродспоживслужбі створена робоча група з розробки пропозицій щодо внесення змін до чинної нормативної бази в частині здійснення державної реєстрації ветеринарних препаратів.
Крім того, за його словами, потребувало вирішення і питання збалансування складу Фармацевтичної ради при Держпродспоживслужбі. «Донедавна у складі ради були представлені здебільшого виробники і дистриб’ютори ветеринарних препаратів, що спричиняло конфлікт інтересів при здійснені державної реєстрації. Зараз внесені зміни до складу Фармради, і ці невідповідності усунуто. До нового складу Фармацевтичної ради включені представники інститутів, які здійснюють реєстрацію, компетентного органу та громадської ради при Держпродспоживслужбі», — наголосив А.Жук.
Він також поінформував про ініціативу Держпродспоживслужби щодо відновлення ліцензування продажу та виробництва ветеринарних препаратів в Україні. За його словами, скасування ліцензування на продаж та виробництво ветеринарних препаратів створила для виробників поле для недобросовісної конкуренції та виробництва неякісної продукції.
Це спричиняє проблеми і в частині здійснення державного контролю. Зокрема, Держпродспоживслужба не має змоги повноцінно виконувати план державного моніторингу залишкових кількостей ветпрепаратів.

«Зараз відповідні законодавчі ініціативи напрацьовані та внесені на розгляд парламенту. На наше переконання, ліцензування не створює перешкод для виробництва та реалізації ветеринарних препаратів. Навпаки, досі в Україні важко було знайти виробника, який би мав проблеми з отриманням ліцензії – всі, хто звертався і не мав явних порушень, отримували ліцензію за декларативним принципом. А здійснення контролю за виробництвом і обігом ветпрепаратів лише захищає легальний ринок. Якщо ти організував якісне виробництво, то зацікавлений мати ліцензію і відповідну систему біобезпеки, однак конкуренцію складають ті, хто виробляє продукти сумнівної якості»,
— сказав перший заступник голови Держспоживслужби.

Як зауважив А. Жук, для боротьби з контрафактними, підробленими та контрабандними ветпрепаратами в Україні Держпродспоживслужба зобов’язала підвідомчі їй інститути здійснювати щомісяця моніторинги, зокрема і через інтернет-ресурси, стосовно наявності в обігу незареєстрованих ветеринарних препаратів. «Оскільки обіг ветеринарних препаратів відноситься до низького ступеню ризиків, то планові перевірки практично не здійснюються, а позапланові можуть проводитися лише з дозволу Державної регуляторної служби. І зараз на підставі звітів інститутів за результатами моніторингів ми звертаємося до регуляторної служби з проханням надати Держпродспоживслужбі дозвіл на здійснення позапланових перевірок для вилучення з обігу нелегальних препаратів і застосування інспекторських заходів щодо недобросовісних суб’єктів господарювання», — додав Андрій Жук.

Джерело: Держпродспоживслужба

Комментирование запрещено