This version of the page http://103fm.com.ua/sohodennia.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-10. The original page over time could change.
Сьогодення — Житомирська хвиля 103.4 FM
Понеділок 10 квітня 2017

Сьогодення

Українські традиції та обряди, свята та прикмети у програмі "Сьогодення"

10 квітня

Сьогодні церква згадує пам'ять Преподобного Іларіона Нового, ігумена Пеликитського. Преподобний Іларіон, з юності присвятив себе служінню Богу і багато років провів у затворі. За непорочність і святість життя спочатку він був удостоєний сану пресвітера, а потім був поставлений ігуменом Пеликитського монастиря, поблизу протоки Дарданелли. Преподобний Іларіон отримав від Господа дар чудотворення. Благодатною силою молитви він викликав дощ під час посухи, подібно до пророка Єлисея поділяв води річки, відганяв від полів шкідливих тварин, наповнював рибою рибальські сітки під час невдалого лову і здійснював багато інших чудес. Крім того, він прославився даром зцілення хворих і вигнання бісів. Преподобний Іларіон Новий, Пеликитський постраждав у 754 році, коли у Великий четвер воєначальник Лаханодракон, переслідуючи іконошанувальників, несподівано напав на Пеликитський монастир, зухвало увірвався до церкви під час Божественної літургії, перервав службу і кинув на землю Святі Дари. Сорок два ченці були схоплені, заковані у кайдани, відіслані у Ефеську область і закатовані. Тим ченцям, що залишилися були нанесені тяжкі каліцтва - їх били, опаляли бороди вогнем, обличчя мазали смолою, деяким сповідникам відрізали носи. Під час цього гоніння мученицьки помер і преподобний Іларіон.

Сьогодні настає Страсний тиждень який ще називають Страстною седмицею або Чорним тижнем. Він пов'язаний з останніми днями земного життя Спасителя, ним закінчується Великий піст. Кожен день тижня має свою назву і свої традиції відзначення. За величчю і важливостю подій які відбувалися кожен день Страсного тижня він називається святим і великим. Ці освячені дні сприймаються віруючими як Божествене свято, осяяне радісною свідомістю отриманого спасіння через страждання і смерть Спасителя. Дні Страсної седмиці віруючі проводять у суворій стриманості, ревній молитві і милосерді. Всі дні Страсного тижня звуться «Великими». Перші три дні цієї седмиці присвячені посиленому приготуванню до пристрастей Христових. У відповідності з тим, що Ісус Христос перед стражданнями всі дні проводив в храмі, навчаючи народ, Свята Церква відрізняє ці дні особливо тривалим Богослужінням надаючи їм характер печалі і жалю про нашу гріховність. У кожен з цих трьох днів Євангеліє читається на всіх службах, покладається прочитати всі чотири Євангелія.

Сьогодні відзначається Великий Понеділок. Як і кожен день Страсного тижня, він присвячений певним біблійним подіям. У Великий понеділок згадується старозавітний патріарх Йосиф (син праотця Якова). Він був улюбленим сином свого батька, і старші брати з ненависті продали його в Єгипет. Проте завдяки своєму дару тлумачення снів Йосипу вдалося досягти високого становища при дворі фараона. У контексті Страсного тижня Йосип згадується як прообраз страждаючого Ісуса Христа: його страждання від ненавидячих його братів, цнотливість і незаслужене ув'язнення в темниці є прообразом страждань Христових, а його кінцеве торжество, піднесення в Єгипті і примирення з братами - прообраз воскресіння Христового. Також в цей день згадується євангельська розповідь про безплідну смоковницю. Згідно з євангельським оповіданням, Ісус побачив біля дороги фігове дерево, на якому не було плодів, лише листя. Він прокляв її, сказавши: «Так не буде ж надалі від тебе плоду навіки». Безплідна смоковниця символізує душу, яка не приносить духовних плодів - віри, молитов, істинного покаяння і добрих справ.

В народі цей тиждень мав безліч назв - Червоний, Великий, Святий тиждень, Білий тиждень або Чистий тиждень. Протягом усього тижня йшла підготовка до головного свята Великодня: мили столи, лавки, лави, вікна, двері. Білили піч та стіни. Вимивали підлогу, витрушували половики, перемивали посуд. З четверга до суботи йшло приготування біля печі і у дворі: господині пекли паски, фарбували яйця, запікали м'ясо; чоловіки ставили гойдалки, заготовляли дрова на час свята. Селяни намагалися бути небагатослівними. Як і впродовж усього посту, уникали гучного вуличного співу, не було вуличних ігор та хороводів.

10 квітня в народі носив назву день Іларіона-Виверни голоблі. З цього дня у старовину припинявся санний шлях, адже зазвичай до цього часу ставало тепло, і сніг танув. Це означало, що час повертати голоблі з саней і прибирати зимовий транспорт на зберігання. Також в цей день починали чистити ставки, які вже звільнилися від льоду, попередньо перехрестившись, щоб водяній у вир не поцупив. Також 10 квітня близько ставу ні в якому разі не можна було сваритися і лаятися. На прогалинах, з яких щойно зійшов сніг, зацвітали перші весняні квіти мати-й-мачуха. Цю квітку дуже любили в народі. З нею була пов'язана така легенда. У однієї жінки померла улюблена дочка. Втративши найдорожче, мати віддала всю свою ласку і тепло могилі померлої дочки. Але жодної краплини тепла і ласки не дісталося іншій дівчині — пасербиці цієї жінки. З почуттів матері і мачухи народилася квітка, листя якої завжди звернені ніжною, теплою стороною до землі, а гладкою, холодною — до світу людей. З листя мати-й-мачухи селяни готували різноманітні лікарські чаї. У поєднанні з алтеєм і материнкою ця рослина допомагала при грудних хворобах, з малиною слугувала потогінним засобом, при бронхіті варто було заварювати мати-й-мачуху з ромашкою. Також вважалося, що мати-й-мачуха допомагає сиротам подолати самотність. На Іларіона, в день, коли з'являлися перші весняні квіти, втрачав свою силу Степанів вінок — його в старовину плели 15 серпня всією родиною. Вінок приносили в хату і вішали в червоному кутку. Вважалося, що він охороняє будинок від хвороб. Коли підступала хвороба, від вінка відривали травинки і обливали окропом. Гарний запах квітучого лугу що розносився при цьому допомагав людині подолати недуги. У минулі часи у цей день, якщо закінчувались заморозки, виганяли худобу на пасовисько. Наші пращури продовжували спостерігати за птахами і складати по ним прогноз погоди: якщо птахи вили гнізда на сонячному боці, очікувалось холодне літо, якщо на тіньовому, то літо мало бути теплим.

Народні прикмети

Сороки сидять 10 квітня на верхівках дерев – холоди незабаром закінчаться

Дощ йде На Іларіона - прикмета того, що буде хороший врожай.

Туман і іній вранці 10 квітня віщують багатий урожай фруктів, овочів і злаків.

Якщо день маловітряний, літо буде сухим.

Якщо зустрінеш в лісі білого зайця - то сніг ще обов'язково випаде.

Копита у коней потіють - на тепло.

Вітер 10 квітня з південного заходу - чекай тривалої негоди.

Якщо жаби кричать увечері - буде гарна погода.

Більше статей...

  1. 9 квітня
  2. 8 квітня
  3. 7 квітня

Новини

  1. Facebook
  2. VK
www.afisha-irkutsk.ru

Програми

RSS

ONLINE

Останні привітання

олександр голованов
великий привіт в с.СТАРА ЧОРТОРИЯ!!! ЮБАРСЬКОГ р-н.Здоров я, щастя та добра, Насн...
Неділя, 09 квітня 2017
Дружина Ольга, сестри Ольга та Леоніда
Вітаємо брата та чоловіка Олександра Огородніко ва з днем народження . Бажаємо мі...
Неділя, 09 квітня 2017
Сестра Наташа з с.Більковці
Доброго дня. Передаю вітання в село Березиня та хочу поздоровит и з днем народжен...
Субота, 08 квітня 2017

Надіслати привітання

Дошка оголошень

  • Загублені документи
  • Куплю статуетки
  • Робота в офісі

Благодійність

  • Реабілітація для воїнів АТО
  • Врятувати життя
  • Плетемо сітки для АТО

Коментарі

Loading...
Loading...