HTTP/1.1 200 OK Connection: close Date: Wed, 29 Mar 2017 06:24:55 GMT Server: nginx Vary: Accept-Encoding Vary: Accept-Encoding Content-Type: text/html; charset=UTF-8 Client-Date: Wed, 29 Mar 2017 06:24:55 GMT Client-Peer: 89.184.89.235:80 Client-Response-Num: 1 Client-Transfer-Encoding: chunked Link: ; rel="https://api.w.org/" Link: ; rel=shortlink Title: Судова тяжба проти Дарницької ТЕЦ так і не зрушила з місця | Національний екологічний центр України X-Meta-Charset: UTF-8 X-Meta-Description: Сьогодні в Окружному адміністративному суді м. Києва мав відбутися розгляд справи щодо сумнозвісного золовідвалу Дарницької ТЕЦ, який минулого року став X-Meta-Viewport: width=device-width, initial-scale=1 X-Pingback: http://necu.org.ua/xmlrpc.php
This version of the page http://necu.org.ua/sud-proty-darnytskoyi-tec/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-03-29. The original page over time could change.
Судова тяжба проти Дарницької ТЕЦ так і не зрушила з місця | Національний екологічний центр України
Активісти вітають рішення суду з приводу Вумівського лісу
Коментарі НЕЦУ до матеріалів ОВНС щодо будівництва бригад з вирощування батьківського поголів'я птиці в адміністративних межах Рацівської сільради

Національний екологічний центр
України

  • УКР
  • ENG

Судова тяжба проти Дарницької ТЕЦ так і не зрушила з місця

Сьогодні в Окружному адміністративному суді м. Києва мав відбутися розгляд справи № 826/301/16 щодо сумнозвісного золовідвалу Дарницької ТЕЦ, який минулого року став джерелом токсичних пилових бурь на Позняках. Через неявку до суду представників Держекоінспекції – сторони-позивача, розгляд цієї справи було в черговий раз перенесено, цього разу – на 14 березня. А тим часом сьогодні золовідвал знову почав пилити.

Озеро Гарячка переповнене
золошлаковими відходами,
січень 2017

Адміністративний позов про заборону експлуатації ТОВ «Євро-реконструкція» золошлаковідвалу по вул. Здолбунівській (озеро Гарячка) було подано Держекоінспекцією м. Києва ще в травні 2016 року, у зв’язку з відсутністю у ТОВ «Євро-реконструкція» дозволів на викиди пилу. Грубі порушення були встановлені ще в 2015 році. Тоді було виявлено, що золовідвал є неорганізованим джерелом викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря, а дозвіл на викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря на дане джерело відсутній, що є порушенням вимог ст.ст. 10, 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

Жителі Позняків вимагають негайного переобладнання Дарницької ТЕЦ та рекультивації озера Гарячка. Подальше використання невпорядкованого золовідвалу, який є джерелом забруднення повітря токсичним пилом, вони вважають неприйнятним і не готові дихати високотоксичним вугільним пилом ще п’ять років.

“У випадку Дарницької ТЕЦ особливо прикрим є те, що зараз її  негативний вплив значно більший ніж в радянські часи, коли мало хто замислювався над необхідністю комплексної охорони довкілля, але діяли мінімальні норми та здійснювався державний контроль”, – коментує експерт НЕЦУ Олег Савицький.

В громадськості постає питання: чому судова справа, покликана захистити здоров’я та життя мешканців Києва, вже більш ніж півроку не може зрушити з місця? Всі докази та правові підстави свідчать на користь позивача, то чому ж цей позивач – Держекоінспекція – сам гальмує справу?

Подальше зволікання з рештою може дорого коштувати Киянам, адже з приходом весни та підвищення температур, знову почнеться інтенсивне пилове забруднення повітря токсичною золою з сухої поверхні переповненого золовідвалу. Так, знову пилити золовідвал почав і сьогодні.

Згідно доповіді авторитетної американської спілки «Лікарі за соціальну відповідальність», токсиканти з вугільної золи мають великий руйнівний потенціал та можуть пошкоджувати всі основні системи організму, викликаючи різноманітні хвороби, негативно впливати на розвиток дітей та підвищувати загальний рівень захворюваності та смертності.

Контакти для додаткової інформації:

Прес-центр НЕЦУ
+38 (096) 916-07-19
press AT necu.org.ua

© Національний екологічний центр України, 2007–2016