HTTP/1.1 200 OK Connection: close Date: Wed, 29 Mar 2017 08:44:24 GMT Server: nginx Vary: Accept-Encoding Vary: Accept-Encoding Content-Type: text/html; charset=UTF-8 Client-Date: Wed, 29 Mar 2017 08:44:24 GMT Client-Peer: 89.184.89.235:80 Client-Response-Num: 1 Client-Transfer-Encoding: chunked Link: ; rel="https://api.w.org/" Link: ; rel=shortlink Title: Екологи звернулися до ЄБРР з приводу планів “Миронівського хлібопродукту” по розширенню свого виробництва | Національний екологічний центр України X-Meta-Charset: UTF-8 X-Meta-Description: Національний екологічний центр України (НЕЦУ) разом з мережею неурядових організацій “Бенквоч” звернулися до Європейського банку реконструкції та розвитку X-Meta-Viewport: width=device-width, initial-scale=1 X-Pingback: http://necu.org.ua/xmlrpc.php
This version of the page http://necu.org.ua/ekology-zvernulysya-do-ebrr/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-03-29. The original page over time could change.
Екологи звернулися до ЄБРР з приводу планів “Миронівського хлібопродукту” по розширенню свого виробництва | Національний екологічний центр України
Коментарі НЕЦУ до матеріалів ОВНС щодо будівництва бригад з вирощування батьківського поголів'я птиці в адміністративних межах Рацівської сільради
Екологи у співпраці з міжнародними організаціями відновили на Львівщині болото

Національний екологічний центр
України

  • УКР
  • ENG

Екологи звернулися до ЄБРР з приводу планів “Миронівського хлібопродукту” по розширенню свого виробництва

Національний екологічний центр України (НЕЦУ) разом з мережею неурядових організацій “Бенквоч” звернулися до Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) з приводу планів дочірнього підприємства агрохолдингу “Миронівський хлібопродукт” – “Перемога Нова” по будівництву комплексу на 1 мільйон птахомісць в межах села Рацево (Чигиринський р-н Черкаської області). Аналогічне звернення НЕЦУ також направив до голови Чигиринської районної державної адміністрації.

Згідно до тексту направлених заяв, на сьогодні є недостатньо оціненими як  екологічні ризики від будівництва нового комплексу, зокрема, такі як ступінь забруднення повітря, забір води та її очистка, ширина санітарно-захисної зони, так і негативні соціально-економічні наслідки для всього регіону.

З приводу проведеної “Перемога Нова” попередньої оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС), то її якість та процедура публічного оприлюднення викликають багато питань.

Так, “Перемога Нова” 5 листопада 2016 року опублікувало у пресі заяву про наміри будівництва нових потужностей. Проте матеріали Оцінки впливу на навколишнє середовище, на яку посилались у заяві, не були доступні за двома вказаними адресами протягом наступних двох тижнів.

Згодом, “Перемога Нова” направила до Чигиринської РДА заяву про наміри, до якої  додала матеріали лише “Попередньої оцінки впливу на навколишнє середовище”. Чигиринська РДА відмовила у погодженні наданих матеріалів, так як подібне погодження має надавати орган місцевого самоврядування (районна рада).

На думку екологів, якість наданих “Перемогою Новою” матеріалів надзвичайно низька та зовсім не розкриває реальних наслідків спорудження та діяльності об’єктів для довкілля.

Загалом, за весь час до Чигиринської РДА надійшло 91 заяв від місцевої громади щодо недопущення будівництва підприємства на їх території. Станом на середину січня 2017 року ДП «Перемога Нова» ніяк не відреагувала на них.

З огляду на все вище викладене, НЕЦУ вважає, що ЄБРР повинен спонукати свого клієнта, зокрема, до проведення належної оцінки впливу на навколишнє середовище, яка б враховувала всі можливі фактори забруднення та соціальні чинники. В іншому випадку підприємство ризикує отримати іміджеві втрати та зрештою, довіру міжнародного кредитора, що приведе до можливого замороження інвестицій.

Контакти для додаткової інформації:

Прес-центр НЕЦУ
+38 (096) 916-07-19
press AT necu.org.ua

  • Зоя

    У нас часто так. Поки до липки народ не обдеруть – не заспокояться. Схоже хтось просто нажитись на цьому хоче і не більше.

© Національний екологічний центр України, 2007–2016