HTTP/1.1 200 OK Connection: close Date: Wed, 29 Mar 2017 06:05:16 GMT Server: nginx Content-Type: text/html; charset=UTF-8 Client-Date: Wed, 29 Mar 2017 06:05:16 GMT Client-Peer: 185.13.250.213:443 Client-Response-Num: 1 Client-SSL-Cert-Issuer: /C=BE/O=GlobalSign nv-sa/CN=AlphaSSL CA - SHA256 - G2 Client-SSL-Cert-Subject: /OU=Domain Control Validated/CN=*.brainbasket.org Client-SSL-Cipher: ECDHE-RSA-AES128-GCM-SHA256 Client-SSL-Socket-Class: IO::Socket::SSL Client-SSL-Warning: Peer certificate not verified Client-Transfer-Encoding: chunked Link: ; rel="https://api.w.org/" Link: ; rel=shortlink Set-Cookie: wfvt_3581469632=58db4e9b9bf7c; expires=Wed, 29-Mar-2017 06:35:15 GMT; Max-Age=1800; path=/; httponly Set-Cookie: pll_language=uk; expires=Thu, 29-Mar-2018 06:05:15 GMT; Max-Age=31536000; path=/ Title: Часті питання – BrainBasket Foundation X-Meta-Charset: UTF-8 X-Meta-Generator: WordPress 4.7.3 X-Meta-Generator: Powered by Visual Composer - drag and drop page builder for WordPress. X-Meta-Generator: Powered by Slider Revolution 5.2.5.1 - responsive, Mobile-Friendly Slider Plugin for WordPress with comfortable drag and drop interface. X-Meta-Msapplication-TileImage: https://brainbasket.org/wp-content/uploads/cropped-BBF-logo-for-web-270x270.png X-Meta-Viewport: width=device-width, initial-scale=1 X-Pingback: https://brainbasket.org/xmlrpc.php X-Powered-By: PHP/5.5.9-1ubuntu4.21
This version of the page http://brainbasket.org/faq-2/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-03-29. The original page over time could change.
Часті питання – BrainBasket Foundation

Часті питання

Чи можна стати айтишником після 30-ти років?

В IT-галузі не існує вікового цензу, тому ніколи не пізно спробувати свої сили. Більш того, останнім часом спостерігається явний тренд появи «світчер» (від англійського “to switch” – перемикатися) – людей, які вже в зрілому віці приймають рішення змінити свою сферу діяльності та почати кар’єру в ІТ. При чому, це люди абсолютно різних професій і галузей – від рекламістів до банківських співробітників. Головне – старанність і бажання щось якісно змінити в своєму житті.

Як можна опанувати IT-професію?

На сьогоднішній день в Україні існує досить велика кількість навчальних закладів, які навчають інформаційним технологіям. Середня освіта: школи з фізико-математичною або IT-спеціалізацією, коледжі, які навчають ІТ-спеціальностями. Вища освіта: IT-факультети в ВУЗах. Спеціалізована освіта: тренінгові центри, які готують IT-спеціалістів.

Список провідних навчальних закладів

Робота в IT – це тільки нудні дані й комп’ютери, правда ж?

Якщо під цим розуміти створення нових технологій, які роблять світ зручніше і краще – то так. Основа ІТ-галузі – це створення програмного коду, але робота також включає в себе постійні зустрічі, командну роботу, відрядження та інші елементи робочого процесу, як і в будь-який інший компанії.

Які базові знання/навички необхідні для того, щоб потрапити в ІТ?

Основа ключових ІТ-професій – це добре знання математики/фізики, оскільки робота будується навколо алгоритмів, та володіння англійською мовою на рівні вище середнього, оскільки основні замовники ІТ-послуг – це закордонні компанії.

IT – це скоріше чоловіча професія, чи не так?

Історично склалося, що в ІТ переважно працюють чоловіки, але сьогодні ситуація потроху змінюється. Більш того, професія тестувальника, яка є однією з стартових професій для «входу» в ІТ-галузь налічує більше жінок, ніж чоловіків. Таким чином, жодних гендерних преференцій немає, просто в цілому хлопців «технарів» більше, ніж дівчат.

Наскільки стабільна й перспективна IТ-галузь?

Інформаційні технології вже зараз є однією з найбільших галузей в українській економіці, але їх справжня значимість ще попереду. За останні 10 років ця галузь приростає на 25-30% щорічно, а дохід, який згенерувала IT-індустрія в Україні в 2013 році, склав 2 млрд. доларів. Технології стрімко розвиваються, і все більше речей з нашого щоденного користування стають «розумними» і вимагають програмного забезпечення, тому ІТ-галузь буде продовжувати рости як в Україні, так і в світі.

Як найпростіше стати айтишником?

Якщо ви вчитеся в школі, то дуже важливо мати хороші оцінки з математики та англійської мови, оскільки ці знання знадобляться при вступі в IT-коледж або ВНЗ на факультет інформатики.

Якщо ви вчитеся у ВНЗ, але не плануєте працювати за обраною спеціальністю, або якщо ви незадоволені своєю поточною роботою і хотіли б перепрофілюватись, вам варто звернутись в спеціалізовані тренінгові центри, які допоможуть вам опанувати IT-професію. Найбільш поширеними є курси з програмування (близько 6 місяців) та тестування програмного забезпечення (близько 3-х місяців).

Детальніше про те, як стати айтішником

Які ще професії існують в IT крім програмістів?

IT – це не тільки «технічні» спеціальності, хоча саме вони і складають основу галузі. Умовно всі IT-спеціальності можна розділити на технічні та нетехнічні. Технічні спеціальності мають безпосереднє відношення до створення інформаційного продукту: програмісти, тестувальники, дизайнери, системні адміністратори. Нетехнічні спеціальності включають в себе менеджерів проектів, бізнес-аналітиків, HR-менеджерів, PR-менеджерів, фінансистів і т.п.

Детальніше про професії в IT-галузі

Скільки заробляють айтішники?

На сьогоднішній день ІТ-фахівці є одними з найбільш високооплачуваних. При середній зарплаті по Україні в 350 доларів початкова зарплата молодшого спеціаліста у великих IT-компаніях починається з 500 доларів. Середня зарплата ІT-фахівців дорівнює 2000 доларів. Таким чином, не дивно, що у 34% ІТ-фахівців є автомобіль, а у 42% – власне житло. При цьому середній вік українського айтішника – 27 років.

Детальніше про зарплати айтішників

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress