HTTP/1.1 200 OK Connection: close Date: Tue, 28 Mar 2017 04:12:39 GMT Server: nginx Vary: Accept-Encoding Vary: Accept-Encoding Content-Type: text/html; charset=UTF-8 Client-Date: Tue, 28 Mar 2017 04:12:39 GMT Client-Peer: 89.184.89.235:80 Client-Response-Num: 1 Client-Transfer-Encoding: chunked Link: ; rel="https://api.w.org/" Link: ; rel=shortlink Title: Ціна правди про АЕС: НЕЦУ продовжує судитися з Енергоатомом | Національний екологічний центр України X-Meta-Charset: UTF-8 X-Meta-Description: Сьогодні за рішенням суду Національний екологічний центр України мав би опублікувати спростування свого прес-релізу “Через незадовільний рівень безпеки на Южно X-Meta-Viewport: width=device-width, initial-scale=1 X-Pingback: http://necu.org.ua/xmlrpc.php
This version of the page http://necu.org.ua/tsina-pravdy-pro-aes/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-03-28. The original page over time could change.
Ціна правди про АЕС: НЕЦУ продовжує судитися з Енергоатомом | Національний екологічний центр України
Конкурс журналістських матеріалів «Україна зі світом. Ні глобальній зміні клімату!»
Всеукраїнську кліматичну акцію підтримали понад 40 громадських організацій

Національний екологічний центр
України

  • УКР
  • ENG

Ціна правди про АЕС: НЕЦУ продовжує судитися з Енергоатомом

“Більшість рішень як у нас в державі приймаються, ви ж знаєте – за чашкой чаю,
як то кажуть, ну чесно”, – голова Держатомрегулювання Сергій Божко

Сьогодні за рішенням суду Національний екологічний центр України мав би опублікувати спростування свого прес-релізу “Через незадовільний рівень безпеки на Южно-Українській АЕС зупинили роботу енергоблоку № 2”. Натомість, НЕЦУ подав на апеляцію, не визнавши своєї неправоти і не погодившись з рішенням суду.

Дві вирвані з контексту фрази про стан енергоблоків ЮУ АЕС стали приводом для судового позову НАЕК “Енергоатом” проти НЕЦУ. Господарський суд Києва передбачувано пристав на бік державного монополіста. Суд проігнорував докази представників громадської організації, а в матеріалах справи записали, що “відповідачем не надано суду належних доказів”.

“Сам факт, що Енергоатом позивається до НЕЦУ, в даному випадку є абсурдним, – коментує виконавчий директор НЕЦУ Юрій Урбанський. – Навіть у фразі, довкола якої зосереджено судову справу, згадується Держатомрегулювання, а не Енергоатом. Енергоатом у цьому випадку – не належний позивач за законом. І це лише одна з речей, якими знехтував суд”.

Посилаючись на результати експертних досліджень, НЕЦУ і досі вважає, що роботу енергоблоку №1 ЮУ АЕС продовжили без усіх необхідних заходів підвищення безпеки.

“Нам не дали довести свою позицію в суді першої інстанції, – зазначає експерт НЕЦУ  Тетяна Вербицька. – Дехто з наших колег-активістів з регіонів вже отримує дзвінки з погрозами. Мовляв, якщо не закриєте рота, з вами буде те саме, що з НЕЦУ. Проте рішення суду ще не вступило в силу, і ми не збираємося здаватися. Ми будемо боротися за правду так довго, як знадобиться”.

А тим часом, в грудні очікується рішення про продовження ліцензії енергоблоку №2 ЮУ АЕС, хоча за результатами Інспекційної перевірки Держатомрегулювання, станом на 23 жовтня 50 з 68-ми необхідних заходів “Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки” енергоблоків АЕС України” лишаються не виконаними в повних обсягах. Незважаючи на це, судячи з висновків акту, комісія Держатомрегулювання вважає, що Енергоатом може надалі експлуватувати енергоблок, який вичерпав проектний ресурс.

НЕЦУ збирається далі відстоювати право відкрито критикувати дії державних структур. Апеляційну скаргу організації розглядатиме Київський апеляційний господарський суд.

Контакти для додаткової інформації:

Національний екологічний центр України
(044) 362 32 18
press@necu.org.ua

  • Юлія

    перепрошую, а яку кваліфікацію мають ваші “фахівці”, щоб робити висновки про безпеку АЕС? можливо, вони мають доступ до внутрішньої документації, розуміються на розрахунковиї кодах? чи це просто їм так інтуїція підказує?

    • Mixa

      Юліє, в даному випадку йдеться про роботу над аналізом документів. Усього навсього. Якщо говорити про конкретно цей випадок, то використовується постава Держатомрегулювання:

      http://www.snrc.gov.ua/nuclear/uk/publish/article/281213

      де чорним по білому написано:

      4. Встановлено, що на даний час ДП НАЕК «Енергоатом» не завершено роботу:

      – з усунення відступів від чинних вимог норм, правил та стандартів з ЯРБ (роботи заплановані в рамках ППР-2015);

      – з реалізації запланованих заходів КзППрБ (роботи заплановані в рамках ППР-2015).

      Експертність членів колегії даного державного органу вас влаштовує? 🙂

      Як уже було сказано в релізі, до суду на НЕЦУ подали не Держатомрегулювання, а Енергоатом, що є досить цікавим фактом 🙂

© Національний екологічний центр України, 2007–2016